Sedm přírodních složek zubní pasty, které mají pozitivní vliv na váš úsměv

Sedm přírodních složek zubní pasty, které mají pozitivní vliv na váš úsměv
zdroj: Shutterstock

Vyznáte se ve složení zubních past? Mnohdy je totiž snazší najít si informace o tom, co by zubní pasta neměla obsahovat. Jenže jak jsou na tom složky, o kterých se tolik nepíše a často jsou součástí přírodních zubních past? Jsou organické pasty opravdu bezpečné a hodí se třeba i pro těhotné ženy?

Fluorid
Začněme „kontroverzní“ složkou, která bývá součástí klasických i některých přírodních zubních past a o které se posledních několik let vede mnoho spekulací. Jedná se o čištění zubů pastou s fluoridem. To má mnoho příznivců, stejně tak ale i odpůrců. Jaký názor má na fluorid v pastách zubní lékařka? „Fluorid patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků v prevenci proti zubnímu kazu a rozhodně není pravda, že zubní pasty s fluoridem jsou nebezpečné. Pozor si dávejte pouze na to, abyste pastu s fluoridem nepolykali a dobře vyplachovali ústa,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT. 

Hydroxyapatit vápníku
Hydroxyapatit vápenatý (HAP) je nepostradatelnou složkou zubní skloviny a je jejím základním stavebním kamenem. Působí jako výplň, výrazně snižuje citlivost zubů, těsní mikrotrhliny na povrchu zubní skloviny, zpevňuje ji, tvoří ji odolnou proti usazování zubního plaku a tudíž i proti negativnímu působení bakterií. „HAP je vlastně taková tekutá zubní sklovina, zajišťující aktivní, účinnou a dlouhodobou ochranu citlivým zubům. Jako součást zubní pasty hydroxyapatit pomáhá nejen zuby důkladně vyčistit, ale působí na zubní povrch pozitivně i tím, že na něm vytváří ochrannou vrstvu“, vysvětlujete MDDr. Jana Karbusická.

Aktivní uhlí z březového dřeva
Další bezpečnou složkou, kterou můžete objevit v přírodních zubních pastách, je aktivní uhlí. „Aktivní uhlí účinně a na rozdíl od agresivních abraziv, jako jsou oxid hlinitý, hydroxid hlinitý nebo uhličitan vápenatý, bezpečně bělí zuby. Kromě toho aktivní uhlí obsažené v pastě zabraňuje hromadění zubního plaku, pohlcuje nepříjemné pachy, a tak osvěžuje dech po dlouhou dobu,“ říká Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa. Efektivní v bělení zubů jsou i další přírodní složky v pastách. Například extrakty z papáji – enzym papain a z ananasu – enzym bromelain dokážou narušit strukturu plaku a šetrně vyleštit sklovinu.

Mléčný enzymový komplex
Bát se nemusíte ani tehdy, když v zubní pastě narazíte na názvy jako laktoferrin, laktoperoxidáza a glukózooxidáza. Jedná se totiž o přírodní mléčný enzymový komplex, který má výborné antibakteriální účinky a pomáhá udržet v dutině ústní zdravou mikroflóru.

Organický gel z aloe vera
Zcela bezpečné a zároveň pro zdraví ústní dutiny prospěšné jsou zubní pasty obsahující organický gel z aloe vera. „Organické pasty s obsahem gelu z aloe vera jsou určené speciálně pro posílení zubní skloviny a ochranu dásní. Jsou skvělou volbou také během těhotenství a celého kojení, kdy kvůli hormonálním změnám častěji dochází k zánětu dásní, jejich uvolnění, hypertrofii a často i k jejich krvácení,“ tvrdí Zuzana Heiník Bělová.

Bioaktivní vápník Calcis
Pokud se ve složení zubní pasty nachází bioaktivní vápník Calcis, neboli laktát vápenatý, můžete být v klidu. Jedná se totiž o jednu z nejlepších forem vápníku, který je vyrobený z vaječných skořápek. Ústní dutině prospívá, a to tak, že posiluje zubní sklovinu a snižuje citlivost zubů. Co se týká citlivosti zubů, k jejímu snížení pomáhají také ionty draslíku. Jestliže jsou v zubní pastě tyto ionty obsažené v aktivní formě, dokážou proniknout poškozenými oblastmi skloviny, zpevňují ji a snižují rovněž přecitlivělost zubů.

Biokoncentrát z levandule
Některé zubní pasty obsahují ryze přírodní složky, například esenciální oleje z levandule, rozmarýnu a tymiánu. Tyto složky jsou v zubní pastě žádoucí, obvykle mají silný protizánětlivý účinek a pomáhají v boji proti zánětu dásní. „Silný antioxidační účinek mají i aktivní přírodní éterické oleje se solí a zinkem. Vyhýbat se nemusíte ani pastě s obsahem bělicích solí, které rozpouštějí usazeniny, jemně čistí a bělí zuby,“ uzavírá zubní lékařka MDDr. Jana Karbusická.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!