Nepříjemné červené žilky v obličeji a dekoltu – jak se zachovat, když se objeví?

Nepříjemné červené žilky v obličeji a dekoltu – jak se zachovat, když se objeví?
zdroj: Shutterstock

Kuperóza je postižení drobných cév v pokožce. Obvykle nepředstavuje žádné skryté onemocnění, objevuje se pomalu, avšak progresivně. Drobné cévky ztrácí svou pružnost a jejich stěna slábne. Žilky prosvítají skrz kůži a jsou více viditelné, což představuje spíše estetický problém.

Tyto červené žilky se mohou objevit kdekoliv na těle, nejčastěji je to však právě v obličeji, nebo i v dekoltu. Pro kuperózu je dále charakteristická suchost a citlivost pokožky. Začervenání se může zprvu objevovat náhle a stejně náhle mizet, později však může zcela přetrvávat.

Co je kuperóza?
Toto onemocnění se častěji vyskytuje u žen než u mužů, a to u žen se světlou pokožkou fototypu I a II. Jde o trvale rozšířené drobné kožní cévky – kapiláry. Jejich výskyt je nejčastěji zaznamenán v obličeji, dále pak na krku a v dekoltu. Červenání pokožky může být patrné už ve věku kolem 20ti let, není tedy typickým projevem stárnutí. Pokud není červenající kůže vhodně ošetřována a léčena, problém se dále zhoršuje.

Jak pečovat o pleť s kuperózou?
Kuperóza není zcela vyléčitelná, je však možné účinně posílit kožní bariéru a správnými přípravky a péčí o pokožku zmírnit její podráždění. Nejčastěji je tímto způsobem postižena světlá a jemná kůže – tzv. hypersenzitivní pleť. Důležitý je nejen výběr vhodných přípravků k péči o pleť s kuperózou, ale i způsob jejich užití. Je třeba velmi šetrné a jemné nanášení a bude také vhodné vyhnout se přípravkům s obsahem alkoholu či mentolu. Vhodné nejsou v tomto případě ani peelingy a pleťové masky určené ke slupování.

Jak kuperóze předejít?
Odstranění kuperózy je částečně možné například pomocí ozonové terapie nebo laseru. Součástí léčby a prevence všech žilních onemocnění je však především správná životospráva a zdravý životní styl. To znamená zdravější stravování, pohyb, omezení alkoholu a nikotinu, aktivní odpočinek v případě sedavého zaměstnání apod. Vhodné bude také omezení kořeněných jídel a kávy, obezřetnost při výběru pleťové kosmetiky a důsledná péče o pleť. Lidé s kuperózní pletí by se měli vyhýbat saunám, horkým koupelím či příliš drsnému masírování.

Příčiny kuperózy
Může být celá řada příčin tohoto kosmeticky nepříjemného onemocnění, bývají to například genetické dispozice, hormonální změny v těhotenství nebo v pubertě, antikoncepce, vysoký krevní tlak, stres, jiné kožní problémy či špatná životospráva.

Zanedbaná a neléčená kuperóza
Kuperóza se při opomíjení a celkovém zanedbání může rozvinout v závažné onemocnění zvané rosacea neboli růžovka. Růžovka je velmi časté onemocnění, kterým trpí přibližně 10 % populace a často s sebou nese i psychické následky. Je spojeno i s nepříjemnými pocity jako je pálení, štípání či pnutí kůže. Poslední stádium rosacey je často spojováno s alkoholismem. V takových případech je typické například zbytnění postižené kůže v obličeji, hlavně v oblasti nosu či tváří. Zarudnutí pak často přechází až do fialova.

Pokud máte podezření, že se u vás rozvíjí první stadium některého z těchto onemocnění, vyhledejte co nejdříve odborníka – dermatologa, který vám poradí se zahájením vhodné léčby a pomůže předejít zhoršení stavu vaší pokožky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!