Snažíte se počítat kalorie, trápíte se redukčními jídelníčky a stále to nikam nevede? Není divu, tento způsob totiž není příliš vhodný pro zdravé a trvalé zhubnutí. Zkuste na to jít jinak a věřte, že si ještě letošní léto užijete o nějaké to kilo lehčí. V první řadě se naučte rozumět svému tělu, svému metabolismu a změňte pár stravovacích návyků. Ovšem nijak dramaticky. Každé tělo funguje jinak a má jiný režim, proto je potřeba se především znát, vědět o svých potřebách a přizpůsobit jídlo svému stylu života.
Místo počítání kalorií sledujte kvalitu
Výživu nebo chcete-li jídlo vnímejte komplexně. Neberte ho jen jako nutnost k přežití nebo soubor tuků, sacharidů a bílkovin. Jídlo je mnohem více. Proto je vhodné už při výběru volit jej také podle jeho původu a kvality. Všímejte si tedy při nákupu potravin, co si vybíráte. Je rozdíl mezi masem z velkochovu a tím, které pochází ze zvířat pasoucích se volně na louce. Občas si dopřejte kvalitnější maso z trhů nebo z farmářského obchodu, uvidíte, že rozdíl je obrovský. U brambor či zeleniny je dobré znát způsob pěstování a všímat si obsahu pesticidů. I zde poznáte rozdíl, a to nejen v chuti, ale také v obsahu mikroživin. První velké pravidlo tedy zní – nepočítejte kalorie, raději tento čas věnujte správnému výběru kvalitních potravin.
Co nám nejvíce schází ve zdravém (hubnoucím) jídelníčku
Jsou to zejména zdravé tuky. Tedy nenasycené mastné kyseliny – z olejů, ryb, ořechů a semínek. Naopak nám v jídelníčku přebývají vysoce průmyslově zpracované potraviny složené hlavně z nekvalitních sacharidů a tuků ztužených. Snažit se zhubnout vynecháváním tuků obecně není nejlepší cesta. Naopak takto škodíte svému zdraví a váha dolů nepůjde. Zaměřte tedy svou pozornost na zdravé zdroje tuků a dopřejte si pravidelně ořechy, rostlinné oleje, různé druhy ryb nebo avokádo.
Základní chyby v začátcích hubnutí
V momentě, kdy se rozhodnete začít s hubnutím, většinou uděláte zásadní chybu. Tou je radikální omezení příjmu potravin. Pokud jste často své tělo trápili hlady a s počátkem hubnutí svůj příjem ještě více omezíte, snížení hmotnosti se jistě nedočkáte. Naopak tělo zareaguje jen dalším přibíráním. Rovněž si více rozhodíte metabolismus, který se pak o to hůře vrací do normálu. Základem by tedy vždy mělo být pravidlo jíst pravidelně a podpořit růst svalové hmoty. To znamená přidat na příjmu bílkovin a hýbat se. Přestože je již celkem dlouho toto pravidlo zažité, stále se najde mnoho těch, kteří z toho mají strach a zkrátka jim nepřijde normální víc jíst a tím hubnout. Tyto nepříjemné obavy je ale potřeba hodit za hlavu a uvědomit si, že jídlo je důležitým palivem pro veškeré procesy v organismu a když tělo nebudete trápit hlady, odvděčí se vám správným fungováním, zdravím i případnou redukcí nadbytečného tuku.
Proč je špatné jíst pozdě večer?
Většinu lidí snažících se zhubnout také trápí pozdní jedení ve večerních hodinách. Bývá to dáno tím, že se celý den v jídle odbývají, večer přijdou domů hladoví a mají tendenci vše dohnat a konečně se pořádně najíst. Tělo ale v noci potřebuje klid na regeneraci a odplavení toxinů, a pokud musí ještě trávit potravu, je to pro něj jen zátěž. Pokud tedy chcete být v hubnutí úspěšní, nejezte pozdě večer velké porce a nedohánějte večer celodenní hladovění. Nechte přes noc tělo odpočívat a ráno si dejte vydatnou snídani. Pokud zařadíte i během dne pravidelné dávky kvalitních potravin, nemůže se vám stát, že večer doma vyjíte lednici nebo sáhnete po nutričně nevhodných potravinách.
Hraje velkou roli pohyb?
Pravidelný pohyb je součástí zdravého hubnutí a udržení kondice i postavy. Proto byste se mu rozhodně neměli vyhýbat. Pokud své tělo budete každý den udržovat v pohybu, i takto si zlepšíte práci metabolismu a hubnout budete lépe. K lepšímu spalování vám pomůže silový trénink. Zásadní ale bude vždy správný jídelníček.
Proč v hubnutí stále selháváme?
Selhání je často důsledkem špatně nastaveného stravovacího režimu. Lidé mají tendenci být na sebe příliš přísní, stanoví si extrémní pravidla, která pak logicky nemohou dlouhodobě dodržovat. Buď se v jídle příliš omezují, nebo nadměrně cvičí a nedodávají pak tělu potřebnou energii. Častým špatným zvykem je také vyřazování určitých skupin potravin, například lepku nebo mléka, přestože k tomu neexistuje žádný zdravotní důvod. To může vést k deficitu důležitých živin a riskujete tak i své zdraví. Pokud si odpíráte něco, na co jste byli dosud zvyklí, dříve nebo později vás dožene o to větší touha po takovém jídle. Člověk přitom není stroj, nemůže trvale na 100 % dodržovat jakákoliv striktní pravidla. Držte se raději hlavních zásad zdravé stravy, nevyřazujte celé skupiny potravin a když občas zahřešíte, bez výčitek se opět vraťte do normálu. Zbavte se představy, že něco musíte nebo nesmíte. Zdravý životní styl potažmo hubnutí by vás nemělo svazovat, ale dělat vám radost.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?
Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou hmotnost. Přestože nabízí potenciální výhody, je důležité lépe porozumět...
Čtěte dál