Smějte se často! Terapie smíchem zabírá na mnoho chmurů a neduhů

Smějte se často! Terapie smíchem zabírá na mnoho chmurů a neduhů
zdroj: Shutterstock

Často se říká, že „smích je nejlepší lék“, a ukazuje se, že na tomto tvrzení je mnoho pravdivého. Že smysl pro humor a smích přinášejí tělu i duši mnoho benefitů totiž potvrzují i četné vědecké studie. Čím vším smích organismu prospívá?

Jedním z nejnebezpečnějších vedlejších účinků stresu a také rizikovým faktorem pro choroby srdce a mrtvici je vysoký krevní tlak neboli hypertenze. A hned několik studií ukazuje, že tím, co dokáže krevní tlak přirozeně snižovat, není nic jiného než právě smích: studie z roku 2017 zveřejněná v časopise Journal of Dental and Medical Research třeba zjistila, že pacientům podstupujícím hemodialýzu pomohl k poklesu krevního tlaku poslech šestnácti půlhodinových komických relací, které se jim pouštěly během osmi týdnů. Další studie, jejíž výsledky byly v roce 2011 představeny na zasedání American Hearth Society, ukázala, že smích stimulovaný očním kontaktem a dechovými cvičeními během terapie snížil za tři měsíce tlak o 5 mmHg. Co dalšího smích dokáže?

1. Bere sílu negativním emocem
Bylo prokázáno, že terapie smíchem snižuje úzkost u pacientů s Parkinsonovou chorobou, společně s depresí i u studentů zdravotnických oborů a u žen v menopauze, že podporuje optimismus a sebeúctu. Psychologové zastávají názor, že schopnost udržovat si dobrý smysl pro humor a zasmát se tomu, co se nám v životě stane, může působit jako mechanismus, který člověku pomůže překonat náročná období.

2. Působí jako přírodní antidepresivum
Smích má moc mírnit muka depresivních nálad. Depresemi a nespavostí často trpí pacienti v zařízeních dlouhodobé péče. Právě na ně se zaměřila studie publikovaná roku 2017 v Korean Journal of Adult Nursing, která testovala účinky terapie smíchem na obyvatelích dvou nemocnic, kde leží dlouhodobě nemocní. Subjekty dvakrát týdně absolvovaly celkem osm čtyřicetiminutových sezení, která zahrnovala zpívání zábavných písní, různé protahování, tancování, hraní s pomocí rukou, tleskání, nácvik smíchu, i hlasitého. A výsledky se ukázaly jako velmi slibné: míra deprese se u pozorovaných výrazně snížila, celková nálada se naopak zlepšila stejně jako kvalita spánku.

3. Snižuje stres
Humor a smích stimulují několik fyziologických systémů, které snižují hladinu stresových hormonů jako je kortizol a adrenalin, a zároveň zvyšují produkci dopaminu působícího v mozku na centrum odměn. Širokou škálu stresových hormonů dokáže podle studie z roku 2003 zveřejněné v Alternative Therapies in Health and Medicine snížit třeba sledování zábavného filmu, který vás rozesměje.

4. Posiluje imunitu
V přirozené obranyschopnosti organismu hrají významnou roli protilátky. Protilátky třídy IgA se nacházejí v mateřském mléce, jehož prostřednictvím kojící žena předává imunitu svému dítěti. Studie z roku 2015 zveřejněná v magazínu Journal of Alternative and Complementary Medicine zaznamenala u kojících mírné zvýšení těchto imunoglobulinů poté, co absolvovaly terapii smíchem. Další výzkum zjistil, že u vysokoškoláků může množství IgA ve slinách zvýšit sledování komedií. Podle studie z časopisu American Journal of Medical Science zvýšily po sledování vtipných videí nebo po terapii smíchem svou aktivitu i další důležité imunitní buňky známé jako NK (natural killers, přirození zabíječi) a to zejména u mužů.

5. Zdravý kardiovaskulární systém
Studie z roku 2009 zkoumala výhody smíchu pro srdce a kardiovaskulární systém. Účastníci sledovali buď komediální show jako Saturday Night Live, nebo pochmurnou úvodní sekvenci filmu Zachraňte vojína Ryana, o které je známo, že zvyšuje duševní stres. U těch, kteří se dívali na depresivní scény, došlo ke stažení cév a tím pádem zhoršení průtoku krve, naopak jedinci, kteří sledovali komedii a smáli se u ní, měli funkčnější krevní oběh, protože jim smích pomohl rozproudit krev. Výzkum ukázal, že smích podporuje snížení zánětu tepen a zvyšuje produkci dobrého HDL cholesterolu.

6. Mírní bolest
Že smích může proti bolesti fungovat jako analgetikum věděli již francouzští chirurgové ve 14. století, proto humor používali k rozptýlení pacientů při operacích i jako podporu při zotavování. Modernější výzkum zjistil, že pacienti, kteří sledovali komediální videa, potřebovali méně léků proti bolesti. Ve studii z roku 2011, publikované v časopise Proceedings of the Royal Society, zase výzkumníci zjistili, že smích zvyšuje prahové hodnoty bolesti a to zřejmě díky endorfinům, které se při jeho trvání uvolňují.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!