Červená paprika jako koření: V čem prospívá zdraví a proč jí používat v kuchyni?

Červená paprika jako koření: V čem prospívá zdraví a proč jí používat v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Světlé, červené, mleté koření vyrobené z paprik patřících do rodiny Capsicum annuum zahrnující papriky sladké, jemné, červené, feferonky, kajenské a další bývá v kuchyni hojně využíváno. Jaké jsou zdravotní výhody tohoto svérázného dochucovadla a proč je dobré jej mít v jídelníčku?

Protože k výrobě paprikového koření lze použít různé druhy paprik, liší se jeho pálivost právě podle toho, z které zeleniny je vyrobeno – můžeme mít papriku sladkou, pálivou, chilli nebo třeba maďarskou. Všem je ale většinou společná nasládlá, mírně kouřová chuť. Paprikové koření ale nebývá hojně využíváno pouze kvůli výborném aromatu, díky výrazné barvě také často slouží jako ozdoba všemožných jídel – třeba bramborového salátu nebo studených servírovaných vajec.

Zdroj minerálů i vitaminů
Vedle výtečné chuti a zářivé barvy poskytuje paprika i určité zdravotní benefity. I tyto výhody se však mohou lišit v závislosti na druhu papriky použitém při výrobě koření. Paprika tak může poskytovat minerály a vitaminy jako A, E a B6, to ale pouze ve stopovém množství vzhledem k množství koření, které při užití připadá na jednu porci. I tak ale paprika může zdraví prospívat v mnoha ohledech.

Výhody se odvíjí od druhu papriky
Předpokládá se, že paprika nabízí celou řadu zdravotních výhod, od léčby revmatoidní artritidy a osteoartrózy přes prevenci anémie až po zvýšení kvality a zlepšení vzhledu vlasů. Bohužel ne všechny zmíněné benefity jsou podloženy vědou. Řada z nich ale dokázána je a to se týká zejména kapsaicinu, který se ovšem neobjevuje ve všech paprikách – nachází se v mnoha druzích feferonek a je tím, co dodává pálivost.

Čím kapsaicin prospívá?
Některé studie naznačují, že může hrát roli v léčbě obezity, protože zahřívá, čímž stimuluje metabolismus, zrychluje jej a podněcuje k vyššímu spalování energie. Dále se hovoří o tom, že může mít ochranný antioxidační účinek na játra a může mírnit obtíže u nealkoholové jaterní steatózy, jako užitečný se ukazuje i při léčbě hyperglykémie, aterosklerózy, metabolického syndromu, cukrovky, srdeční hypertrofie, hypertenze a vedle toho může snižovat i riziko mrtvice. Jak je vidět, výhod, které jeho konzumace může přinášet, není málo.

Ochrana před rakovinou i řídnutím kostí
Dalším významným činitelem, který najdeme v paprice, jsou karotenoidy – rostlinná barviva dodávající červenou barvu. O nich je známo, že přispívají k ochraně před některými druhy rakoviny a očními chorobami. Karotenoidy v paprice mohou prospět také ženám po menopauze, protože pomáhají udržet zdravé kosti: Jak je známo, vlivem hormonálních změn jsou ženy v období klimakteria náchylné k řídnutí kostí a osteoporóze zvyšující riziko zlomenin, které výrazně snižují kvalitu života.

Možné kontraindikace
Pokud jej budete používat v přiměřeném množství typickém pro vaření, nemusíte se obávat, že by vám paprikové koření nějakým způsobem uškodilo. Některé studie jej sice označují za skrytý alergen, který může způsobit různé alergické (potíže s dýcháním, anafylaktický šok) i nealergické reakce (vyrážka, svědění v ústech, kašel), jejich výskyt je ale velmi vzácný. Pokud víte, že máte alergii na pepř a po požití paprikového koření zaznamenáte nějaké nežádoucí účinky, obraťte se pro jistotu na svého lékaře, nebo ještě lépe – poraďte se s ním už před tím, než začnete papriku konzumovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Říkáte často “Co?” – může to být zlozvyk, ale i začínající potíže se sluchem

Říkáte často “Co?” – může to být zlozvyk, ale i začínající potíže se sluchem

Sluch se může začít zhoršovat už kolem čtyřicátého roku věku. To není dobrá zpráva. V té době už začínáme hůře slyšet vysoké tóny, vlivem snižování počtu receptorů buněk vnitřního ucha. Jde obvykle o důsledky...

Čtěte dál
Základní dovednosti první pomoci, které by se měl každý naučit

Základní dovednosti první pomoci, které by se měl každý naučit

Každý má povinnost podat první pomoc člověku v nouzi, nebo alespoň zavolat zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), která se o nemocného...
Selhání ledvin brání jen včasné odhalení nemoci – lékaři zvou na bezplatné testování

Selhání ledvin brání jen včasné odhalení nemoci – lékaři zvou na bezplatné testování

Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů – nemají zdravotní obtíže, z časových důvodů, v poslední...
Molusky – klasické i alternativní způsoby léčby

Molusky – klasické i alternativní způsoby léčby

Molusky jsou kožní výrůstky barvy kůže, které si můžeme snadno splést s malou bradavicí. Mívají hrbolovitý povrch a propadlý důlek...
Péče o zdraví očí: základní doporučení do běžného života

Péče o zdraví očí: základní doporučení do běžného života

Potřebujeme je každý den – abychom vstali z postele, došli si na toaletu, přichystali se a vyrazili do práce; abychom trefili tam,...
Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu...
Jak po prázdninách naběhnout zpátky do režimu? Zkuste jógu!

Jak po prázdninách naběhnout zpátky do režimu? Zkuste jógu!

Začátek školního roku a pomyslný konec léta neznamená velkou změnu jen pro děti, které po prázdninách vyrážejí do školy. I rodičům...
Zraněný meniskus: kdy stačí fyzioterapie a kdy už je nutná operace?

Zraněný meniskus: kdy stačí fyzioterapie a kdy už je nutná operace?

Koleno hraje v mobilitě člověka důležitou roli a jeho zranění může vést k celé řadě nežádoucích příznaků, včetně otoku a bolesti. Ono...
Kalíšek a kalhotky: výhody a nevýhody těchto nových menstruačních pomůcek

Kalíšek a kalhotky: výhody a nevýhody těchto nových menstruačních pomůcek

V poslední době se hodně mluví o ekologickém řešení ženské periody. Na trhu se objevují produkty, které pomalu vytlačují klasické vložky...
Zvyky, které ničí vaše srdce. Čemu byste se měli vyhýbat?

Zvyky, které ničí vaše srdce. Čemu byste se měli vyhýbat?

Ačkoliv existují návyky, které jsou pro srdce a celkové zdraví špatné na první pohled, jsou i takové, které škodí plíživě, aniž byste...
Pupík je plný přátelských bakterií. K čemu nám tam vlastně jsou?

Pupík je plný přátelských bakterií. K čemu nám tam vlastně jsou?

Pupík je známkou toho, že jsme kdysi byli s matkou spojeni pupeční šňůrou, jejímž prostřednictvím nám předávala výživu. Mluví se o...
Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Aromaterapeutické prostředky jsou skvělou součástí letní lékárničky. Co je dobré mít po ruce, abyste prožili léto v pohodě a jak řešit,...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....