Červená paprika jako koření: V čem prospívá zdraví a proč jí používat v kuchyni?

Červená paprika jako koření: V čem prospívá zdraví a proč jí používat v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Světlé, červené, mleté koření vyrobené z paprik patřících do rodiny Capsicum annuum zahrnující papriky sladké, jemné, červené, feferonky, kajenské a další bývá v kuchyni hojně využíváno. Jaké jsou zdravotní výhody tohoto svérázného dochucovadla a proč je dobré jej mít v jídelníčku?

Protože k výrobě paprikového koření lze použít různé druhy paprik, liší se jeho pálivost právě podle toho, z které zeleniny je vyrobeno – můžeme mít papriku sladkou, pálivou, chilli nebo třeba maďarskou. Všem je ale většinou společná nasládlá, mírně kouřová chuť. Paprikové koření ale nebývá hojně využíváno pouze kvůli výborném aromatu, díky výrazné barvě také často slouží jako ozdoba všemožných jídel – třeba bramborového salátu nebo studených servírovaných vajec.

Zdroj minerálů i vitaminů
Vedle výtečné chuti a zářivé barvy poskytuje paprika i určité zdravotní benefity. I tyto výhody se však mohou lišit v závislosti na druhu papriky použitém při výrobě koření. Paprika tak může poskytovat minerály a vitaminy jako A, E a B6, to ale pouze ve stopovém množství vzhledem k množství koření, které při užití připadá na jednu porci. I tak ale paprika může zdraví prospívat v mnoha ohledech.

Výhody se odvíjí od druhu papriky
Předpokládá se, že paprika nabízí celou řadu zdravotních výhod, od léčby revmatoidní artritidy a osteoartrózy přes prevenci anémie až po zvýšení kvality a zlepšení vzhledu vlasů. Bohužel ne všechny zmíněné benefity jsou podloženy vědou. Řada z nich ale dokázána je a to se týká zejména kapsaicinu, který se ovšem neobjevuje ve všech paprikách – nachází se v mnoha druzích feferonek a je tím, co dodává pálivost.

Čím kapsaicin prospívá?
Některé studie naznačují, že může hrát roli v léčbě obezity, protože zahřívá, čímž stimuluje metabolismus, zrychluje jej a podněcuje k vyššímu spalování energie. Dále se hovoří o tom, že může mít ochranný antioxidační účinek na játra a může mírnit obtíže u nealkoholové jaterní steatózy, jako užitečný se ukazuje i při léčbě hyperglykémie, aterosklerózy, metabolického syndromu, cukrovky, srdeční hypertrofie, hypertenze a vedle toho může snižovat i riziko mrtvice. Jak je vidět, výhod, které jeho konzumace může přinášet, není málo.

Ochrana před rakovinou i řídnutím kostí
Dalším významným činitelem, který najdeme v paprice, jsou karotenoidy – rostlinná barviva dodávající červenou barvu. O nich je známo, že přispívají k ochraně před některými druhy rakoviny a očními chorobami. Karotenoidy v paprice mohou prospět také ženám po menopauze, protože pomáhají udržet zdravé kosti: Jak je známo, vlivem hormonálních změn jsou ženy v období klimakteria náchylné k řídnutí kostí a osteoporóze zvyšující riziko zlomenin, které výrazně snižují kvalitu života.

Možné kontraindikace
Pokud jej budete používat v přiměřeném množství typickém pro vaření, nemusíte se obávat, že by vám paprikové koření nějakým způsobem uškodilo. Některé studie jej sice označují za skrytý alergen, který může způsobit různé alergické (potíže s dýcháním, anafylaktický šok) i nealergické reakce (vyrážka, svědění v ústech, kašel), jejich výskyt je ale velmi vzácný. Pokud víte, že máte alergii na pepř a po požití paprikového koření zaznamenáte nějaké nežádoucí účinky, obraťte se pro jistotu na svého lékaře, nebo ještě lépe – poraďte se s ním už před tím, než začnete papriku konzumovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...