Světlé, červené, mleté koření vyrobené z paprik patřících do rodiny Capsicum annuum zahrnující papriky sladké, jemné, červené, feferonky, kajenské a další bývá v kuchyni hojně využíváno. Jaké jsou zdravotní výhody tohoto svérázného dochucovadla a proč je dobré jej mít v jídelníčku?
Protože k výrobě paprikového koření lze použít různé druhy paprik, liší se jeho pálivost právě podle toho, z které zeleniny je vyrobeno – můžeme mít papriku sladkou, pálivou, chilli nebo třeba maďarskou. Všem je ale většinou společná nasládlá, mírně kouřová chuť. Paprikové koření ale nebývá hojně využíváno pouze kvůli výborném aromatu, díky výrazné barvě také často slouží jako ozdoba všemožných jídel – třeba bramborového salátu nebo studených servírovaných vajec.
Zdroj minerálů i vitaminů
Vedle výtečné chuti a zářivé barvy poskytuje paprika i určité zdravotní benefity. I tyto výhody se však mohou lišit v závislosti na druhu papriky použitém při výrobě koření. Paprika tak může poskytovat minerály a vitaminy jako A, E a B6, to ale pouze ve stopovém množství vzhledem k množství koření, které při užití připadá na jednu porci. I tak ale paprika může zdraví prospívat v mnoha ohledech.
Výhody se odvíjí od druhu papriky
Předpokládá se, že paprika nabízí celou řadu zdravotních výhod, od léčby revmatoidní artritidy a osteoartrózy přes prevenci anémie až po zvýšení kvality a zlepšení vzhledu vlasů. Bohužel ne všechny zmíněné benefity jsou podloženy vědou. Řada z nich ale dokázána je a to se týká zejména kapsaicinu, který se ovšem neobjevuje ve všech paprikách – nachází se v mnoha druzích feferonek a je tím, co dodává pálivost.
Čím kapsaicin prospívá?
Některé studie naznačují, že může hrát roli v léčbě obezity, protože zahřívá, čímž stimuluje metabolismus, zrychluje jej a podněcuje k vyššímu spalování energie. Dále se hovoří o tom, že může mít ochranný antioxidační účinek na játra a může mírnit obtíže u nealkoholové jaterní steatózy, jako užitečný se ukazuje i při léčbě hyperglykémie, aterosklerózy, metabolického syndromu, cukrovky, srdeční hypertrofie, hypertenze a vedle toho může snižovat i riziko mrtvice. Jak je vidět, výhod, které jeho konzumace může přinášet, není málo.
Ochrana před rakovinou i řídnutím kostí
Dalším významným činitelem, který najdeme v paprice, jsou karotenoidy – rostlinná barviva dodávající červenou barvu. O nich je známo, že přispívají k ochraně před některými druhy rakoviny a očními chorobami. Karotenoidy v paprice mohou prospět také ženám po menopauze, protože pomáhají udržet zdravé kosti: Jak je známo, vlivem hormonálních změn jsou ženy v období klimakteria náchylné k řídnutí kostí a osteoporóze zvyšující riziko zlomenin, které výrazně snižují kvalitu života.
Možné kontraindikace
Pokud jej budete používat v přiměřeném množství typickém pro vaření, nemusíte se obávat, že by vám paprikové koření nějakým způsobem uškodilo. Některé studie jej sice označují za skrytý alergen, který může způsobit různé alergické (potíže s dýcháním, anafylaktický šok) i nealergické reakce (vyrážka, svědění v ústech, kašel), jejich výskyt je ale velmi vzácný. Pokud víte, že máte alergii na pepř a po požití paprikového koření zaznamenáte nějaké nežádoucí účinky, obraťte se pro jistotu na svého lékaře, nebo ještě lépe – poraďte se s ním už před tím, než začnete papriku konzumovat.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál