Šestá nemoc jako postrach pro všechny rodiče. Podle čeho ji rozpoznáte?

Šestá nemoc jako postrach pro všechny rodiče. Podle čeho ji rozpoznáte?
zdroj: Shutterstock

Postihuje kojence a batolata a jedinou prevencí je prodělání nemoci, které proti ní následně poskytne doživotní imunitu. Co je šestá nemoc a jak poznat, že potkala právě vaše dítě? Zde jsou základní informace.

Šestá nemoc (roseola infantum) je infekční onemocnění postihující kojence a batolata od 6 měsíců do 2 let. Obvykle se vyznačuje několikadenní vysokou horečkou následovanou výsevem výrazné vyrážky. Původcem jsou dva lidské herpes viry typu 6 a typu 7, blízce příbuzné známějšímu viru stejné rodiny – herpes simplex (HSV), který stojí za výskytem oparů a genitálních bradavic. Co byste měli o roseole vědět?

Jak se šestá nemoc projevuje
U většiny nemocných dětí se roseola přihlásí mírnou rýmou, po ní přichází vysoká horečka, která může trvat i celý týden. Během této doby může být dítě nervózní nebo podrážděné, nejí tolik jako obvykle a má zduřelé lymfatické uzliny (žlázy) na krku.

Co jsou febrilní křeče
U 10 až 15 % postižených může horečka vyvolat takzvané febrilní záchvaty, což jsou v podstatě křeče vyvolané vysokými teplotami. Dítě může upadnout do bezvědomí, ztratit kontrolu nad svěrači (moči i stolice) nebo s sebou 2 až 3 minuty škubat – nejobvyklejší jsou záškuby v obličeji, nohách nebo pažích.

Jak vypadá typická vyrážka
Horečka často končí náhle a přibližně ve stejnou dobu se na krku, obličeji, pažích a nohou začíná objevovat plochá nebo vyvýšená růžovočervená vyrážka. Její skvrny při dotyku zbělají, kolem postižených oblastí se může rozprostírat světlá „svatozář“. Vyrážka se na těle drží několik hodin nebo i dnů.

Kdy je nemocný nejnakažlivější
Roseola je bohužel nakažlivá a šíří se kapénkami, které mohou ostatní vdechnout a které se do éteru dostávají v momentech, kdy nemocné dítě mluví, kýchá nebo kašle. Kapénky mohou ulpět i na površích, které se pak pro ostatní děti stávají potenciálním zdrojem nákazy – stačí, aby se jich dotkly a potom se poškrábaly třeba v nose nebo oku. Nejvíce nakažlivá je roseola ve fázi horečky, jakmile se objeví vyrážka, dítě již zpravidla infekční není.

Jak probíhá léčba a diagnóza
Diagnózu lze s jistotou stanovit až po poklesu horečky a objevení vyrážky, přesto je nutné provést testy a vyšetření, které vyloučí jiného původce. Protože prodělání roseoly jedinci zpravidla poskytne doživotní imunitu, potýkají se s ní většinou jen děti a pouze jednou za život. Léčba v podstatě nevyžaduje nic specifického a dá se proto provádět v klidu a pohodlí domova. Klíčové je především snížit horečku, s tím mohou pomoci léky nebo studené zábaly. Dítě by také mělo hodně pít, aby se předešlo dehydrataci vlivem horečky. Pokud je nemocný letargický, odmítá jíst nebo pít, poraďte se s lékařem. V případě, že se dostaví křeče, okamžitě jeďte na pohotovost.

Zdroje: kidshealth.org,  my.clevelandclinic.org

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!