Jak udržet váhu i přes vánoční svátky?

Jak udržet váhu i přes vánoční svátky?
zdroj: archiv společnosti

Všichni se těšíme na Vánoce jako svátky klidu a pohody s rodinou, s oblíbenými pokrmy a sváteční kuchyní. Pro ty, kteří ale v předchozích měsících pracně hubli, mohou být vánoční svátky stresem, že těžce shozená kila opět přiberou zpět. Pokud ale víte, jak na to, dokážete vánočními nástrahami proplout bez zbytečných kil navíc. Poradí nám výživová specialistka, která se navíc zaměřuje na poradenství zdravého životního stylu a psychoterapii při hubnutí Ing. Jana Platilová, která svými kurzy úspěšně provází klienty při jejich snažení za zdravějším tělem.

Udržení váhy řeší lidé neustále, nejen před vánočními svátky. Může se zdát, že Vánoce jsou to nejrizikovější období pro naši váhu, ale ještě mnohem náročnější je letní období, kdy jsou lidé do noci venku, grilují, popíjejí a samozřejmě na letních dovolených se nehlídají. Existuje mnoho různých přístupů, jak se dostat na optimální váhou, tím nejdůležitějším je ale psychické nastavení. „Hubnutí je především o hlavě“, říká Ing. Jana Platilová. „Jídelníček a pohybové aktivity jsou nejpodstatnější součástí pro hubnoucí mechanismy, ale psychiky a hledání důvodů pro nadměrnou konzumaci si musíme všímat především.“

Ve chvíli, kdy se dostanete do období náročnějšího z pohledu udržení jídelníčku (Vánoce, dovolené, letní měsíce), nejdůležitější je si více uvědomovat, co jíme, kolik toho jíme, kdy jíme a jak bychom mohli svou konzumaci plánovat. V období vánočních svátků se vám bude těžko vzdávat tradičních pokrmů a bez nich pro vás Vánoce nebudou tím pravým. „Svým klientům navrhuji nastavit si takzvané plánovité vybočení. Již předem počítat s tím, že na Štědrý den a svátky vánoční se více nají, ale poté zase najedou na svůj osobní jídelníček, který mají k redukci váhy vyzkoušený.“ „Tím odpadne zbytečný stres s tím, že určitě zase přiberou ztracená kila, která pracně zhubli“, doporučuje Jana Platilová. Důležité také je, umět kompenzovat očekávaný zvýšený příjem kalorií nižším příjmem předem anebo posléze. „Když víte, že si večer chcete dopřát vánoční dobroty, již před tím si dáte lehkou snídani a zdravý oběd. A po náročnějším večeru druhý den nezačnete vánočkou s máslem, ale opět si naservírujete např. jogurt s ovocem nebo proteinový chléb se šunkou a zeleninou.“

Obecným problémem při práci na optimální váze je pečivo. Lidé se ho neradi vzdávají nebo je jim nepříjemné si denní porce vážit a počítat kalorie. Proto Jana Platilová vymyslela recepturu na proteinový chléb, který můžete konzumovat i během hubnoucího období. „Nejdůležitější je, aby hubnutí bylo příjemné, abychom u něj vydrželi potřebnou dobu. Pak jdou kila snáze dolů“, představuje Jana Platilová svůj recept. „Janin proteinový chléb se snadno připravuje doma na plechu nebo v domácí pekárně. Stačí připravenou směs smíchat s droždím a vodou, nechat vykynout, upéct a je hotovo.“ Směs na Janin proteinový chléb má 400 g, tzn. připravíte z něj plnohodnotný bochník chleba, ale samozřejmě můžete vytvarovat rohlíčky, bagetky, dalamánky, krekry, dle toho, jak máte pečivo nejraději. Směs je připravena z kvalitních surovin, je plná bílkovin, obsahuje spoustu semínek a snížený podíl sacharidů. Chléb upečete během chvilky a můžete si ho bez výčitek naservírovat k snídani, svačince či večeři. Vydrží nadýchaný i několik dní. Janin proteinový chléb bez problémů zahrnete i do vánočního a Silvestrovského občerstvení. Ze směsi připravíte chutné chlebíčky, přidáte jako přílohu k salátu nebo v podobě krekrů vyzkoušíte s lehkým dipem.

Ing. Jana Platilová se výživovému poradenství věnuje již 20 let a za tu dobu se o ní říká: Na hubnutí platí jedině Platilová. Dokazují to nesčetné reference na jejím webu www.fitkustka.cz, kde představuje své redukční kurzy a výživové poradenství vč. doporučení na proteinový chléb. Dále se Jana Platilová zabývá poruchami příjmu potravy a stará se o klienty, kteří přibrali po medikaci na různé úzkostné poruchy a deprese. Zaměřuje se také ve spolupráci s lékaři na speciální bezlaktózové, bezlepkové, histaminové jídelníčky a různá autoimunitní onemocnění. Svůj program Jana dokáže vést i online, stačí pouze úvodní konzultace osobně a pak je klientům již k dispozici online z pohodlí jejich domova.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!