Mapa ženských bolestí břicha: Kdy nad nimi mávnout rukou a kdy naopak zpozornět?

Mapa ženských bolestí břicha: Kdy nad nimi mávnout rukou a kdy naopak zpozornět?
zdroj: Shutterstock

Bolavé břicho čas od času potrápí každou ženu a pokud se obtíže nevracejí a neznemožňují běžné fungování, není zpravidla nutné se výrazněji zneklidňovat. Určité situace ovšem řešení vyžadují. V jakých případech vyhledat pomoc zdravotníka?

Menstruace, průjem, zácpa, chřipka nebo rozpínání dělohy v těhotenství dokáží ženský podbřišek pořádně potrápit a způsobit stavy, které rozhodně nelze označit za příjemné. Navzdory tomu ženy v takových chvílích mohou být víceméně v klidu, protože vědí nebo alespoň tuší, co je původcem oněch rušivých bolestí. Všechny případy ovšem tak jasné nejsou a existují situace, kdy se vyplácí bolesti břicha nepodceňovat.

Co je bolest břicha
Vždycky ale nemusí bolet jen podbřišek, mapa bolestí břicha může mít mnohem širší záběr a rozkládat se po celé jeho ploše. Odborníci bolest břicha definují jako bolest vyskytující se mezi hrudníkem a pánevní oblastí, která může být různého charakteru – může se projevovat křečovitě, tupě, ostře nebo neidentifikovatelně, zkrátka „jen“ bolestivě.

O čem vypovídá místo bolesti
Více než charakter bolesti samotné ovšem o jejím původci vypovídá místo, kde se objevuje. Je-li například bolest silná a izolovaná v pravé či levé spodní části břicha, může se jednat o cysty na vaječnících. A takových indicií existuje celá řada, jinými slovy podle toho, kde bolest cítíte, se dá poznat, s jakým orgánem máte problémy.

Jaké jsou nejběžnější příčiny
Mezi nejobvyklejší příčiny bolesti na pravé nebo levé straně břicha podle umístění orgánů patří:

  • Bolest v pravé horní části: chřipka, žaludeční vředy, pankreatitida
  • Bolest v prostředku pravé části: chřipka, bederní kýla, ledvinové kameny
  • Bolest v pravém podbřišku: chřipka, namožená třísla, cysty na vaječnících, zánět slepého střeva, zánětlivé onemocnění pánve
  • Bolest v horní střední části břicha: epigastrická kýla, žlučové kameny, pankreatitida, žaludeční vředy
  • Bolest na středu: pankreatitida, počátek zánětu slepého střeva, zánětlivé střevní onemocnění, pupeční kýla
  • Bolest v podbřišku: zánět slepého střeva, zánětlivé onemocnění pánve, zánět střev
  • Bolest v horní části levé strany břicha: chřipka, žaludeční vředy, pankreatitida
  • Bolest na středu levé části: chřipka, ledvinové kameny, bederní kýla
  • Bolest v levém podbřišku: namožená třísla, zánětlivé onemocnění pánve, cysty na vaječnících

Kdy vyhledat lékaře
Pokud je bolest v kterékoliv části břicha intenzivní, oslabující a znemožňuje vám běžně fungovat, pokud neodchází nebo se vrací v pravidelných či nepravidelných intervalech, poraďte se s lékařem, případně kontaktujte přímo svého gynekologa. Nemusí se jednat o nic vážného, jak je ale známo, prevence je tím nejlepším léčebným opatřením. Není tedy na místě se zbytečně zneklidňovat, na druhou stranu se rozhodně nevyplácí situaci podceňovat a to zejména v případě, že se jedná o tak citlivé místo, jako je břicho.

Zdroj: braceability.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!