Jak zmírnit negativní dopady sedavého způsobu života na naše tělo

Jak zmírnit negativní dopady sedavého způsobu života na naše tělo
zdroj: Shutterstock

Lidské tělo nebylo stvořeno k věčnému sezení. Ačkoliv to tak často nevypadá, mnohem přirozenější a také přínosnější je pro nás pohyb a to pravidelný. Za čím vším může stát sedavý životní styl a jak se jeho dopady dají zmírnit?

Dlouhé sezení pro mnohé z nás představuje dominantní činnost dne i celého života. Podle statistik jsou dnes lidé schopni prosedět až 15 hodin denně. Přitom existují jasné důkazy o tom, že nám takové počínání nesvědčí: výsledky odborných studií i názory odborníků-lékařů se shodují v tom, že časté sezení přináší lidskému zdraví celou řadu negativních důsledků, mezi něž může patřit i rakovina nebo ztenčování oblastí mozku rozhodujících pro formování paměti. Jaké důsledky může mít sedavý životní styl a jak se dá s jeho dopady bojovat?

Co se vám může stát, když to budete se sezením přehánět
Dnes je běžným standardem, že lidé stráví v práci sezením 8–12 hodin a po příchodu domů v tom pokračují nejprve u jídelního stolu a potom na pohovce nebo v křesle. Zdánlivě nenáročná rutina ale náš organismus poměrně významně zatěžuje, dlouhodobé důsledky mohou být dokonce velmi vážné. Většina lékařů je přesvědčená o tom, že dlouhé sezení souvisí se zvýšeným výskytem krevních sraženin, onemocnění srdce, ztučňování jater, za rakovinou nebo zhoršováním paměti. Co všechno vám časté sezení může způsobit a proč?

1. Potíže s krkem i zády
Překvapuje vás, že jste po dni prochozeném venku méně rozlámaní než po čase prosezením doma nebo v kanceláři? Ve skutečnosti je to poměrně logické – v pohybu se upevňuje přirozené nastavení těla, kterému nesvědčí dlouhodobá statická poloha jako je sed. Při něm dochází ke zvýšenému tlaku na celý kloubní i pohybový aparát, nejvíce na krk, záda a ploténky, které se logicky ozývají nepříjemnou bolestí.

2. Civilizační onemocnění
Přídomek „civilizační“ se u onemocnění jako je obezita, cukrovka nebo potíže se srdcem nepoužívá náhodně. Jsou totiž přímým důsledkem životního stylu typického pro soudobou civilizaci. A k němu patří i časté sezení, jehož vlivem schází tělu pohyb, ubývá svalstva a dochází ke zpomalování metabolismu. Souběžně s tím může klesat schopnost inzulínu distribuovat energii po těle přesouváním glukózy z krve do buněk, což může vést k nárůstu zánětlivých markerů, zvyšování tuků v krvi a oslabování srdeční aktivity.

3. Krevní sraženiny
Důsledkem sedavého životního stylu se zpomaluje průtok krve v dolní části těla. V kombinaci s nižší úrovní bílkovin chránících před srážením krve se významně zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Podle jedné studie ženy, které seděly více než 40 hodin týdně, vykazovaly oproti těm, které seděly méně než 10 hodin týdně, dvojnásobné riziko srážení krve v plicích.

4. Osteoporóza
Když jdete nebo i jen stojíte, přenášíte váhu z jedné nohy na druhou. Tento drobný pohyb dává specializovaným buňkám pokyny k tomu, aby staré kostní tkáně nahrazovaly novými, což kosti posiluje. V sedě ale tento přirozený proces neprobíhá a sedíte-li příliš mnoho, kosti nemají prostor pro přirozenou výměnu. Důsledkem je jejich řídnutí, které může přejít až do osteoporózy, jejíž riziko vzniká zejména po padesátce.

5. Rakovina
Časté sezení a nedostatek pohybu výrazně zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva a vaječníků. Ve studii zveřejněné v časopise Journal of the National Cancer Institute se uvádí, že za každé 2 hodiny sezení denně stoupá až o 8–10 procent. Pravděpodobně kvůli snazší tvorbě zánětů, nárůstu hmotnosti a dalším podobným změnám.

Co dělat, abyste dopady minimalizovaly
To všechno zní opravdu děsivě, navíc s přihlédnutím k faktu, že nadbytek sezení zhoršuje také úzkosti a deprese. Řešení je ale neobvykle jednoduché a jeho účinnost ochotně potvrdí každý, kdo se v tomto směru vydal na správnou cestu a nahradil maximum sezení maximem pohybu. Jaká opatření zařadit, aby se vám dopady věčného sezení vyhnuly obloukem?

  • Neuvažujte o pohybu jen jako o něčem, čemu se musíte věnovat hodinu denně. Vraťte jej zpátky do každodenního života: vlastní nohy vnímejte jako dopravní prostředek a chůzi jako něco, co je pro vás přirozenější než sezení.
  • Choďte co nejvíce pěšky, výtah a eskalátor vyměňte za schody, omezte užívání auta a městské hromadné dopravy, nenechte se odradit ani nepřízní počasí. Pokud máte problém chodit, pořiďte si psa, se kterým ven prostě budete muset.
  • Každou hodinu se zvedněte se židle a trochu se projděte, protáhněte, osvěžte se, otevřete okno, abyste se nadýchali čerstvého vzduchu.
  • Dávejte si pozor na to, jak sedíte – nehrbte se, pánev zachovávejte v neutrálním postavení, kolena v rovině s kyčlemi a kotníky pod koleny (pokud sedíte nízko, kotníky jdou pod kolena), bradu nevysouvejte dopředu a nesklápějte ani nezaklánějte hlavu, hleďte do výše očí. Přizpůsobte tomuto nastavení své pracovní prostředí.
  • Najděte si nějaký pohyb, který vás bude bavit, a věnujte se mu pravidelně. Ideálně, aby nebyl jen jeden, aby bylo tělo stimulováno různými způsoby a nezakrnělo.

Zdroj: prevention.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!