Nejlepší přírodní močopudné potraviny pro podporu odvádění odpadních látek

Nejlepší přírodní močopudné potraviny pro podporu odvádění odpadních látek
zdroj: Shutterstock

Za normálních okolností disponuje lidský organismus dostatkem prostředků, které provozují pravidelnou a přirozenou detoxikaci, tedy očistu těla od látek či prvků, které nepotřebuje. Odvádění odpadních látek močí ale umí podpořit některé potraviny.

Jako diuretika jsou známy především medikamenty užívající se k léčbě zadržování tekutin v těle, prospívají i při léčbě ledvinových kamenů, glaukomu nebo hypertenze. Je však důležité poznamenat, že kromě diuretických léků jsou v obchodech k dostání i určité potraviny, které se mohou pochlubit stejnými výhodami. Jejich benefitem je, že s jejich konzumací se zpravidla nepojí žádné vedlejší účinky, jelikož odvodňování podporují přirozenou cestou. O které potraviny se jedná?

Vodní meloun
Díky vysokému obsahu vody jde o jedno z nejlepších přírodních diuretik. Vedle vody obsahuje také lykopen, antioxidant posilující tělo v boji se škodlivými volnými radikály.

Rajče
Voda tvoří rajčata až z 90 %. Kromě ní jsou bohatá na antioxidanty, lykopen, betakaroten, vitamin C a selen. Toto složení pomáhá při prevenci poškozování buněk volnými kyslíkovými radikály, které mohou narušit i stěny krevních cév a znesnadnit tak přirozenou detoxikaci (ztíží průchod tekutin cévami).

Okurka
Vedle velkého množství vody obsahuje okurka také síru, která pomáhá ledvinám eliminovat kyselinu močovou a to celkově umožňuje snížení zadržování tekutin v těle.

Brusinky
Jsou plné antioxidantů pečujících o vitalitu močového měchýře. Díky tomu se využívají při léčbě infekcí močových cest a fungují jako přírodní diuretika zbavující organismus nahromaděných škodlivin a odpadních látek.

Mrkev
Je plná vitaminů, minerálů a antioxidantů, které z ní činí jedno z nejlepších přírodních diuretik a skvělého pomocníka při detoxikaci a zrychlení metabolismu.

Lilek
Pro vysoký obsah vody podporuje krevní oběh, úctyhodné množství flavonoidů zase posiluje jeho pozici coby cenného přirozeného diuretického prostředku. Kromě toho je poměrně hutný, skvěle zasytí, ale nezatíží trávicí trakt, a v kombinaci s diuretickými vlastnostmi se tak může stát skvělým pomocníkem při hubnutí.

Artyčoky
Jsou známy schopností pomoci zlepšit funkci ledvin, dodají flavonoidy a kyselinu kávovou, jež společně s vitaminy a minerálními látkami působí močopudně.

Celer
Zvyšuje tvorbu moči a podporuje vylučování kyseliny močové, což pomáhá tělu detoxikovat přirozenou cestou.

Hrozny
Dodají vodu a draslík, díky čemuž silně působí na odvodňování organismu. Mezi jejich další výhody patří nízký obsah sodíku, proto jsou ideální pro dosažení účinné eliminace toxinů močí.

Chřest
Obsahuje asparagin, aminokyselinu podněcující jeho močopudnou sílu. Díky tomu může chřest podpořit úlevu od artritických bolestí, revmatismu a zadržování vody. Vlivem vysokého množství vlákniny pomáhá také s odplavováním toxinů ze střev.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!