6 tipů, jak se vyhnout nadměrnému nadýmání

6 tipů, jak se vyhnout nadměrnému nadýmání
zdroj: Adobe Stock

Věděla jste, že z těla zdravého jedince odchází plyn až patnáctkrát za den? Pokud je však plynatost nadměrná, trápí vás často pocit nafouklého břicha, píchání v boku či bolest v břiše, je čas zaměřit se na jídelníček, ale třeba i na to, jakým způsobem jíte.

Začněte hledat příčinu nadýmání

Pokud se ve vašem těle tvoří zvýšené množství plynů, které se následně nedostatečně vstřebává, případně neodchází přirozenou cestou, jedná se o nadýmání. Obvykle se jedná o dočasný problém, který bývá nejčastěji reakcí na nesprávnou stravu. „V důsledku hormonálních výkyvů mohou být k nadýmání náchylnější ženy, a to zejména v období před menstruací. Běžné je nadýmání v těhotenství a během menopauzy,“ doplňuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina zabývající se zdravým stravováním s ohledem na šetrnost a dodává, že za zvýšenou plynatostí může stát také alergická reakce na konkrétní typ potraviny, případně nesnášenlivost lepku či laktózy. Jakmile najdete příčinu, můžete začít s léčbou.

Zajímavost: Vždy důkladně zhodnoťte, jak závažný je váš zdravotní problém. Nic neponechávejte náhodě! Jestliže vám nadměrná plynatost společně s nadýmáním pravidelně komplikují život tím, že vás trápí velká bolest břicha nebo je nadýmání spojené s určitými potravinami či nápoji, měla byste se ze všeho nejdříve poradit se svým lékařem.

Kdy se můžete zbavit nadýmání svépomoci?

V případě „běžného“ nadýmání, které není časté a především vám nezpůsobuje bolesti nebo jiné zdravotní komplikace či omezení, můžete vyzkoušet několik preventivních opatření, díky kterým by se měl dát střevní mikrobiom do pořádku a nadýmání minimalizovat. Podle Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE, je naprostým základem léčby nadýmání úprava jídelníčku a dostatek pohybu. Pojďme se nyní kouknout na konkrétní tipy.

Tip 1: Jezte pomalu a pořádně jídlo kousejte

Když jíte a polykáte, tak se do trávicího traktu dostává současně s jídlem i vzduch, což může být jedním z důvodů nadýmání, zejména pokud jíte příliš rychle. Snažte se proto jíst co nejpomaleji, jídlo si vychutnávejte a pořádně ho rozžvýkejte. „Abyste zlepšila své trávení, měla byste kousat až desetkrát více, než koušete,“ radí Martin Kudera. Samozřejmostí je konzumace kvalitních potravin, ideálně v co nejpřirozenější podobě. Průmyslově zpracované potraviny omezte na minimum!

Tip 2: Nepřejídejte se, ale jezte pravidelně

Pokud se ve vašem střevě nahromadí v nadměrném množství plyn, který je tvořený bakteriemi rozkládajícími potravu, způsobuje to problémy. Ulevte proto svým střevům a obecně trávení tím, že budete jíst střídměji. To však v žádném případě neznamená, že máte držet hladovku. Pouze si dopřávejte porce, u kterých víte, že jste schopna je strávit bez potíží. Jezte pravidelně, zdravě a zároveň naslouchejte svému tělu.

Tip 3: Pozor na pití před i po jídle

I když se říká, že hlad je převlečená žízeň, nesnažte se tělo ošálit tím, že si k jídlu nalijete plnou sklenici vody, aby vás to zasytilo. „Alespoň půl hodiny před plánovaným jídlem, ale i po něm byste neměla pít. Vyzkoušejte to a vaše střeva vám poděkují,“ tvrdí Martin Kudera a dodává, že pokud praktikujete pití vody s citronem ráno nalačno, můžete vyzkoušet alternativu v podobě jablečného octa, ve kterém je ideální poměr probiotik a prebiotik.

Tip 4: Nekupujte sycené nápoje

U nápojů ještě chvíli zůstaneme, protože při jejich špatné volbě mohou být příčinou nadmutého břicha, zejména pokud se jedná o sycené nápoje. „Bublinky v sycených nápojích jsou tvořeny oxidem uhličitým, což je plyn. Je tedy logické, že když do sebe nalijete půl litru sycené limonády, způsobí to nepříjemný pocit nafouknutého břicha,“ vysvětluje Martin Kudera. Dejte raději přednost čisté vodě nebo neslazenému čaji.

Tip 5: Zařaďte do jídelníčku probiotika

Bakterie jsou přirozenou součástí našeho střevního mikrobiomu, přičemž k jeho správnému fungování je nutné, aby ho tvořily „přátelské“ bakterie, respektive ve střevě byl optimální poměr mezi bakteriemi s pozitivním a negativním účinkem. Jak toho dosáhnout? Příjmem probiotických bakterií. „Probiotika pomáhají regulovat fermentační procesy ve střevě, čím zmírňují nadýmání. Najdete je například ve kvašené zelenině. Doporučuji pár vidliček kimchi ke každému jídlu a brzy pocítíte jeho přínosy,“ radí Martin Kudera.

Zajímavost: Pikantní korejský salát kimchi je skvělou prevencí proti nadýmání, ale ze začátku může naopak plynatost způsobovat. Jakmile si však na něj střevo navykne a střevní mikrobiom se „přenastaví“ a začne konečně správně fungovat, nadýmání přestane.

Tip 6: Pravidelně se hýbejte

Kromě změny jídelníčku a způsobu, jak jídlo jíte, hraje neméně důležitou roli v prevenci proti nadýmání pohyb. To potvrzuje i Markéta Brožová, hlavní trenérka z fitness centra pro ženy Contours, která říká, že když člověk cvičí, automaticky i lépe tráví. „Pohyb podporuje pohyby střeva a pomáhá i se zpracováním plynu ve střevech. Fyzická aktivita dokonce ulevuje v případě, že už máte problém. Běžte se projít, zajděte si na kruhový trénink nebo sedněte na kolo,“ doporučuje fitness trenérka.

Kvalitní jídlo, probiotika a pohyb – základ úspěchu

Nafouklé břicho dokáže znepříjemnit život a mnohým ženám způsobuje frustraci i z estetického hlediska. Co si budeme nalhávat, většina z nás touží po plochém bříšku, zvlášť v plavkové sezóně. Zkuste se proto zaměřit na tipy, které jsme pro vás dali dohromady. Jezte pomalu, vybírejte si kvalitní potraviny, které jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a jiné živiny, zbytečně se nepřejídejte a vyzkoušejte probiotické potraviny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!