Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen
zdroj: Shutterstock

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin. Které byste si měli dopřát právě v této době? Před příchodem léta je ideální vyhledávat např. třešně, kopr nebo kedlubny. Dozrává také angrešt a vrcholí období hlávkového salátu. V čem všem tyto plodiny prospívají našemu zdraví a jak je můžeme využít v kuchyni?

Třešně
Máte v blízkosti vzrostlou třešeň, na které se to už pořádně červená? Nenechte celou její úrodu špačkům a dopřejte si je v hojné míře. Podpoříte tak očistu krve a ledvin, dodáte spoustu vitamínů a minerálů i vlákninu. Třešně jsou také bohatým zdrojem vitamínu C a obsahují hodně vody, proto podporují vyměšování moči a trávicích šťáv. To může velice prospět zejména osobám trpícím dnou. Třešně oplývají také silnými antioxidačními účinky, posílí srdce, cévy, zpomalují stárnutí pokožky a zlepšují paměť. Dopřejte si je jen tak, v koláči nebo jako marmeládu.

Angrešt
Angrešt je bohatou zásobárnou vitamínů a minerálů, obsahuje vitamín C, E, vitamíny skupiny B, dále poměrně hodně železa, také hořčík, zinek nebo vápník. Tyto sladkokyselé kuličky jsou vynikajícím pomocníkem při akutní i chronické zácpě, angrešt posiluje cévy, které čistí od usazenin cholesterolu, mírně snižuje krevní tlak a zlepšuje metabolismus tuků. Tyto plodiny rovněž umí pročistit ledviny i trávicí trakt včetně střev. Jde o dobrý zdroj vlákniny, přesněji se jedná o vysoký obsah pektinu. Angrešt můžete jíst jen tak, ale přebytky je vhodné také zamrazit, udělat si marmeládu, kompot nebo šťávu.

Kedlubna
Levná potravina z našich podmínek, která snadno dodá plno živin. Tak by se kedlubna dala popsat. Kedlubna je opravdu bohatá na mnoho vitamínů a minerálů. Jedna střední bulva například obsahuje denní doporučenou dávku vitamínu C. Kedlubna je ale také bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín E nebo K. Rovněž je cenným zdrojem železa, draslíku a také selenu, kterého máme ve stravě nedostatek. Díky vláknině kedlubna dobře zasytí, navíc dokáže při pravidelné konzumaci napravit rozhozené trávení a podpořit peristaltiku střev. Na vyšší konzumaci kedlubny by si však měli dát pozor lidé trpící na záněty žaludku a dvanáctníku. Kedlubna je dobrým pomocníkem při snižování cholesterolu, umí snížit krevní tlak a brání tak různým onemocněním srdce nebo cév. Rovněž obsahuje látky, které mají protirakovinné účinky. Dobrý vliv má tato křupavá zelenina ale také na psychiku – zvyšuje její odolnost a zlepšuje náladu.

Nejjednodušší je samozřejmě kedlubnu jen oloupat a nakrájet na plátky, které si můžete dát samotné jako svačinu, nebo jimi obložit pečivo. Kedlubnám ale sluší i tepelná úprava. Tato zelenina je lahodná v podobě zelí nebo jako příloha místo brambor. Kedlubnu také můžete nastrouhat do různých salátů. Skvěle se hodí také do krémových polévek, připravit si můžete i chutné kedlubnové placičky.

Červená řepa
Červená řepa patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, ale bohužel ji řada z nás neocení. Důvodem je zřejmě špatná vzpomínka na školní jídelny, kde nám řepu nutili v leckdy nepopulární úpravě. Červená řepa je stejně jako jiná zelenina velice bohatá na vlákninu. Obsahuje ale také vitamíny ze skupiny B a hodně vitamínu C. Z minerálu pak řepa nabízí mangan, hořčík, železo i draslík. V kuchyni se s touto surovinou určitě nudit nebudete. Dá se jíst syrová, můžete ji naložit nebo péct. Z červené řepy si také můžete připravit skvělé carpaccio nebo si dopřejte řepu v podobě šťávy. Do mixéru či odšťavňovače ji přidejte například k pomeranči, zázvoru, citronu, mrkvi nebo jablku. Červená řepa má mnoho zdravotních přínosů. Odstraní z těla škodlivé látky, zlepší činnost mozku, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zpomaluje stárnutí, pomáhá i při trávení a podporuje funkci močového ústrojí. Konzumace červené řepy také zajistí našemu tělu celkově lepší imunitu, urychluje zotavení po nejrůznějších onemocněních a zkrátka je snad na všechny možné neduhy, které vás jen napadnou.

Hlávkový salát
Právě během jara se v našich kuchyních často objevuje hlávkový salát. Obsahuje kyselinu listovou, vitamíny C, E, karoteny a také mnoho minerálních látek, například hořčík, draslík nebo železo. Tento druh salátu není chuťově moc výrazný, hodí se proto pro přípravu jakýchkoliv salátů nebo dietních jídel. Obsahuje velké množství vody, vlákniny, ale minimum energie. Díky jeho konzumaci posílíte imunitu, podpoříte trávení a posílíte srdce. Skvěle chutná se zálivkou připravenou z octa, vody, soli, trochu cukru a pepře. Takto připravený se dá jíst samotný, nebo do něj dle libosti můžete přidat jakoukoliv další zeleninu.

Kopr
Aromatickou bylinu, kterou známe především z pokrmů kvůli chuťovým a voňavým vlastnostem, používali a stále používají bylinkáři i jako lék. Přidává se do jídla zejména při zažívacích potížích (nadýmání, plynatost, křeče nebo nechutenství). Kopr čistí střeva, zvyšuje tvorbu mateřského mléka, přičemž do mléka současně přecházejí jeho účinné látky, což uleví kojencům od bolavého bříška. Používá se kromě nati i semínko, například jako odvar nebo čaje při močových potížích. Kopr je nejlepší syrový, ale zamrazení mu nijak neuškodí. Využijte ho právě v létě, kdy umí skvěle osvěžit a může se hodit téměř do každého jídla. V omáčce a zavařených okurkách ho dobře známe. Můžete ho ale jen přidat na brambory, povýšit chuť tvarohu nebo kopr použít do dipu k lososu.

Zdroje: www.vimcojim.czbylinkyprovsechny.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme více času doma, často u televize nebo u počítače, a pokud tomu všemu...

Čtěte dál
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Pravidla pro koupání s atopickým ekzémem

Pravidla pro koupání s atopickým ekzémem

Každé roční období s sebou přináší určité výhody a nevýhody. Co se zdraví týče, v létě můžeme očekávat např. pozitivní vliv na psychiku...
Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Pro ženské intimní zdraví je naprosto nepostradatelné správné poševní prostředí. Vaginální ekosystém představuje přirozenou ochranu...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Šťavnaté letní masky na obličej, které si vyrobíte sami doma

Šťavnaté letní masky na obličej, které si vyrobíte sami doma

Vysoké teploty dají pleti pořádně zabrat. Slunění, koupání, sportování, to vše se může podepsat na kráse vaší pokožky. Pokud jí ale...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Opalovací krémy: co znamená číslo SPF nebo pojem minerální filtry a jak se správně mazat?

Opalovací krémy: co znamená číslo SPF nebo pojem minerální filtry a jak se správně mazat?

Léto je letos obzvláště slunečné. Někdo trpí, jiný jásá a další přemýšlí, jak k opalování přistupovat zodpovědně. Valí se na nás články,...