Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen
zdroj: Shutterstock

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin. Které byste si měli dopřát právě v této době? Před příchodem léta je ideální vyhledávat např. třešně, kopr nebo kedlubny. Dozrává také angrešt a vrcholí období hlávkového salátu. V čem všem tyto plodiny prospívají našemu zdraví a jak je můžeme využít v kuchyni?

Třešně
Máte v blízkosti vzrostlou třešeň, na které se to už pořádně červená? Nenechte celou její úrodu špačkům a dopřejte si je v hojné míře. Podpoříte tak očistu krve a ledvin, dodáte spoustu vitamínů a minerálů i vlákninu. Třešně jsou také bohatým zdrojem vitamínu C a obsahují hodně vody, proto podporují vyměšování moči a trávicích šťáv. To může velice prospět zejména osobám trpícím dnou. Třešně oplývají také silnými antioxidačními účinky, posílí srdce, cévy, zpomalují stárnutí pokožky a zlepšují paměť. Dopřejte si je jen tak, v koláči nebo jako marmeládu.

Angrešt
Angrešt je bohatou zásobárnou vitamínů a minerálů, obsahuje vitamín C, E, vitamíny skupiny B, dále poměrně hodně železa, také hořčík, zinek nebo vápník. Tyto sladkokyselé kuličky jsou vynikajícím pomocníkem při akutní i chronické zácpě, angrešt posiluje cévy, které čistí od usazenin cholesterolu, mírně snižuje krevní tlak a zlepšuje metabolismus tuků. Tyto plodiny rovněž umí pročistit ledviny i trávicí trakt včetně střev. Jde o dobrý zdroj vlákniny, přesněji se jedná o vysoký obsah pektinu. Angrešt můžete jíst jen tak, ale přebytky je vhodné také zamrazit, udělat si marmeládu, kompot nebo šťávu.

Kedlubna
Levná potravina z našich podmínek, která snadno dodá plno živin. Tak by se kedlubna dala popsat. Kedlubna je opravdu bohatá na mnoho vitamínů a minerálů. Jedna střední bulva například obsahuje denní doporučenou dávku vitamínu C. Kedlubna je ale také bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín E nebo K. Rovněž je cenným zdrojem železa, draslíku a také selenu, kterého máme ve stravě nedostatek. Díky vláknině kedlubna dobře zasytí, navíc dokáže při pravidelné konzumaci napravit rozhozené trávení a podpořit peristaltiku střev. Na vyšší konzumaci kedlubny by si však měli dát pozor lidé trpící na záněty žaludku a dvanáctníku. Kedlubna je dobrým pomocníkem při snižování cholesterolu, umí snížit krevní tlak a brání tak různým onemocněním srdce nebo cév. Rovněž obsahuje látky, které mají protirakovinné účinky. Dobrý vliv má tato křupavá zelenina ale také na psychiku – zvyšuje její odolnost a zlepšuje náladu.

Nejjednodušší je samozřejmě kedlubnu jen oloupat a nakrájet na plátky, které si můžete dát samotné jako svačinu, nebo jimi obložit pečivo. Kedlubnám ale sluší i tepelná úprava. Tato zelenina je lahodná v podobě zelí nebo jako příloha místo brambor. Kedlubnu také můžete nastrouhat do různých salátů. Skvěle se hodí také do krémových polévek, připravit si můžete i chutné kedlubnové placičky.

Červená řepa
Červená řepa patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, ale bohužel ji řada z nás neocení. Důvodem je zřejmě špatná vzpomínka na školní jídelny, kde nám řepu nutili v leckdy nepopulární úpravě. Červená řepa je stejně jako jiná zelenina velice bohatá na vlákninu. Obsahuje ale také vitamíny ze skupiny B a hodně vitamínu C. Z minerálu pak řepa nabízí mangan, hořčík, železo i draslík. V kuchyni se s touto surovinou určitě nudit nebudete. Dá se jíst syrová, můžete ji naložit nebo péct. Z červené řepy si také můžete připravit skvělé carpaccio nebo si dopřejte řepu v podobě šťávy. Do mixéru či odšťavňovače ji přidejte například k pomeranči, zázvoru, citronu, mrkvi nebo jablku. Červená řepa má mnoho zdravotních přínosů. Odstraní z těla škodlivé látky, zlepší činnost mozku, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zpomaluje stárnutí, pomáhá i při trávení a podporuje funkci močového ústrojí. Konzumace červené řepy také zajistí našemu tělu celkově lepší imunitu, urychluje zotavení po nejrůznějších onemocněních a zkrátka je snad na všechny možné neduhy, které vás jen napadnou.

Hlávkový salát
Právě během jara se v našich kuchyních často objevuje hlávkový salát. Obsahuje kyselinu listovou, vitamíny C, E, karoteny a také mnoho minerálních látek, například hořčík, draslík nebo železo. Tento druh salátu není chuťově moc výrazný, hodí se proto pro přípravu jakýchkoliv salátů nebo dietních jídel. Obsahuje velké množství vody, vlákniny, ale minimum energie. Díky jeho konzumaci posílíte imunitu, podpoříte trávení a posílíte srdce. Skvěle chutná se zálivkou připravenou z octa, vody, soli, trochu cukru a pepře. Takto připravený se dá jíst samotný, nebo do něj dle libosti můžete přidat jakoukoliv další zeleninu.

Kopr
Aromatickou bylinu, kterou známe především z pokrmů kvůli chuťovým a voňavým vlastnostem, používali a stále používají bylinkáři i jako lék. Přidává se do jídla zejména při zažívacích potížích (nadýmání, plynatost, křeče nebo nechutenství). Kopr čistí střeva, zvyšuje tvorbu mateřského mléka, přičemž do mléka současně přecházejí jeho účinné látky, což uleví kojencům od bolavého bříška. Používá se kromě nati i semínko, například jako odvar nebo čaje při močových potížích. Kopr je nejlepší syrový, ale zamrazení mu nijak neuškodí. Využijte ho právě v létě, kdy umí skvěle osvěžit a může se hodit téměř do každého jídla. V omáčce a zavařených okurkách ho dobře známe. Můžete ho ale jen přidat na brambory, povýšit chuť tvarohu nebo kopr použít do dipu k lososu.

Zdroje: www.vimcojim.czbylinkyprovsechny.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?

Řada úrazů, které se každoročně stanou lidem při sportování, se vůbec přihodit nemusí a dojde k nim jen proto, že dostatečně nedbají vlastní ochrany. Současné sportovní vybavení a ochranné pomůcky nás...

Čtěte dál
Lékárnička na cestu k moři – co nezapomenout přibalit a co je naopak zbytečné?

Lékárnička na cestu k moři – co nezapomenout přibalit a co je naopak zbytečné?

Dovolená už na sebe nenechá dlouho čekat a vás se už možná trochu zmocňují obavy z překotného, chaotického balení. Jak tentokrát skutečně...
Zásady pro sportování během parných letních dnů

Zásady pro sportování během parných letních dnů

Teplo a sluneční paprsky bývají příjemné, ale pokud chcete i během léta sportovat venku, mohou vás pěkně potrápit. Pokud opakovaně...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Alergie na hmyzí bodnutí – jak okamžitě poznáte, že musíte jednat rychle?

Alergie na hmyzí bodnutí – jak okamžitě poznáte, že musíte jednat rychle?

Téměř každý z nás už někdy dostal žihadlo od vosy, včely nebo dokonce sršně, a ví, že ani v jednom případě nešlo o příjemnou zkušenost....
Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Obliba přírodních repelentů roste přímo závratnou rychlostí. Letní tábory, pobyty u vody nebo v kempu si o ně přímo říkají. Stejně...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Jaký vliv má letní období na lidskou psychiku?

Jaký vliv má letní období na lidskou psychiku?

Dříve se člověk řídil výhradně ročními obdobími. Z té doby nám však něco zůstalo. Podle výzkumů mají různá roční období nesporný vliv...
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...