Jak poznat sám sebe v kritických okamžicích?

Jak poznat sám sebe v kritických okamžicích?
zdroj: archiv společnosti

V současné době se klade důraz na sebepoznání. Člověk by měl vědět, s kým má tu čest, když se na sebe dívá prakticky denně v zrcadle. Navíc zjištění, jak se chováte v kritických nebo jiných situacích vás přivede k důležitému poznání – zjistíte, jaké jsou vaše světlé a stinné stránky a v čem konkrétně se odlišujete od ostatních (a to následně můžete v řadě životních chvílích využít ve svůj prospěch). Jenže jak přijít na to, kdo opravdu jsem? Jak tedy poznat sám sebe a své chování v kritických (a nejen kritických) situacích? Možností, respektive způsobů je víc než dost.

Pomoct mohou únikové hry
Věděli jste, že své přednosti (ale i temnější stránky) poznáte nejlépe při moderní zábavě nazvané únikové hry? Touha během předem stanoveného limitu opustit konkrétní místnost je tak silná, že člověk přijde i na to, co o sobě dříve nevěděl. Přece jenom únik z místa o čtyř stěnách není jen tak. Prokázat se musí nejen logické myšlení, ale také selský rozum, protože musí dojít k vyřešení řady hlavolamů nebo těžkých úkolů. 

Únikové hry se sice odehrávají vesměs v několika lidech, ale existují i takové, které nejsou limitovány počtem účastníků. Projděte si web Unikovehryvpraze.cz a najděte tu, jež vám bude vyhovovat. 

Dávejte si rande sami se sebou
Sami sebe (nejen v kritických situacích) můžeme poznat tak, že pobudeme nějakou dobu sami se sebou. I když se toho na nás může linout hromada (rozchody, zdravotní potíže v rodině nebo profesní problémy), přesto je dobré najít chvilku na to, abychom se sami se sebou sešli. 

Rande sám se sebou neznamená, že si zajdeme do kina a dáme si popcorn. Znamená to jít na krátkou procházku nebo zůstat na místě, kde budeme jen sami se svými myšlenkami. Povídat si v duchu se sebou samotným je přínosné a člověk přijde na to, jak těžké, respektive kritické situace snáze zvládat.

Seskok padákem bez instruktora
Pokud chcete zažít něco, co vás opravdu vyvede z vaší komfortní zóny, tak je to jednoznačně seskok padákem. Jestliže jdete rádi za hranu, vyzkoušejte seskok bez instruktora na zádech, který lze provést po základním parašutistickém výcviku. Po vyskočení z letadla na vás čeká otevření padáku a jeho následné řízení a rovněž přistání. Na vše budete zcela sami a je jen na vás, jak se s tím poperete. Při seskoku na 100 % poznáte, co vše dokážete a jak se s tím vypořádáte.

Převezměte zodpovědnost
Ať už za kritickou chvíli označujete prakticky cokoliv, je nutné převzít za to zodpovědnost. To, jakým stylem se k dané věci postavíte, o vás mnoho vypovídá. Sledujte, co cítíte nebo jak se chováte, když se stavíte k věcem čelem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!