Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?
zdroj: Shutterstock

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat a uchovat na pozdější dobu.

Bývalo doménou babiček, které měly vždy po ruce sklenici s něčím výborným, z čeho v kuchyni dokázaly vykouzlit hotové poklady. Ať už se jednalo o džem, marmeládu nebo nějakou zeleninovou směs, na vůni a chuť babiččiných zavařenin zapomněl jen málokdo. Zavařování se ale vrací do módy, protože umožňuje uchovat potraviny, které nestíháte sníst nebo kterých si prostě chcete užívat po celý rok.

Co všechno se dá zavařovat
Když přemýšlíte nad tím, co byste vlastně mohli zavařit, stačí si vzpomenout na oblíbené letní potraviny. Zavařit se totiž dá v podstatě cokoliv, ale vzhledem k tomu, že v našich krajích míváme nejbohatší úrodu právě v létě, se nejčastěji zavařují plodiny, které se sklízejí v tomto období.

Z ovoce jako jsou jahody, meruňky nebo rybíz se zavařují lahodné džemy a marmelády, totéž můžete udělat i s borůvkami, malinami, ostružinami nebo i s angreštem. Rybízové marmelády jsou specifické množstvím jadérek, proto si někdo dává tu práci, že rybíz cedí přes pláténko, aby měl marmeládu hladkou a bez zrnek.

Vedle toho můžete zavařit cokoliv z plodů, jichž máte přebytek – tedy rajčata, cukety, papriky. Týká se to i směsí, tedy si můžete zavařit chutné lečo nebo rajčatovo-cuketovou směs. Když si budete chtít v zimě připomenout chuť léta, stačí sáhnout do spíže a vylovit slaďoučký džem nebo osvěžující zeleninovou směs.

Samozřejmě se ale nemusíte omezovat jen na letní plodiny, můžete zkusit třeba džem z feferonek, citronovou marmeládu, nakládaný chřest nebo dýňový kompot. Fantazii se meze nekladou!

Z jakých metod vybírat
Vybírat můžete hned z několika způsobů, jimiž se potraviny dají zavařit/zakonzervovat. Všem jsou společné dvě zásady:

  • Zaprvé dbejte na hygienu plodů i sklenic a víček, vše musí být před vlastní přípravou dokonale čisté.
  • Za další nezapomínejte na to, že ochutnávat nesmíte nikdy přímo z vařečky a pokud ano, tak pouze v případě, že už ji nepoužijete. Ochutnávejte pouze z čisté lžičky a tu už do džemu či čehokoliv, co zavařujete, nevracejte, jinak byste si zadělali na potíže – potravina by dříve či později začala plesnivět.

Jak tedy můžete zavařovat?

  • V troubě: Klíčem je udržet správnou teplotu trouby a délku zavařování, ideální je pořídit si teploměr do trouby. Troubu vyhřejte a do její spodní části vložte plech, na ten vyskládejte sklenice s tím, co chcete zavařit a to tak, aby se nedotýkaly. Podlijte je vodou tak, aby vytvořila vrstvu 3–4 cm. Potom už jen stačí čekat, až bude hotovo. Teplota trouby a délka, jíž v ní sklenice musí strávit, se odvíjejí od typu trouby a druhu plodiny, co zavařujete.
  • V zavařovacím hrnci: Celý proces významně zjednoduší, nabídne zaručený výsledek o snadnou obsluhu. V podstatě stačí, když do něj naskládáte sklenice, vlijete vodu a budete sledovat zabudovaný teploměr. O všechno ostatní už se hrnec postará.
  • V klasickém hrnci: Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by totiž prasknout. Proto se vyplácí oddělit je utěrkou a pro jistotu jí i hrnec zevnitř vypodložit. Sklenice v hrnci zalijte vodou tak, aby jim sahala zhruba do půlky výšky. Zvolna přiveďte k teplotě mezi 80–90°C a udržujte asi půl hodiny.
  • V myčce nádobí: Naplněné sklenice vložte do myčky víčkem nahoru a zapněte mycí cyklus na nejvyšší možnou teplotu. Po skončení cyklu sklenice vyjměte a položte na suchou utěrku tentokrát víčkem dolů.

Myslete na štítky
Takto zavařené potraviny vydrží i několik let. Abyste měli přehled, opatřete pro jistotu sklenice štítkem, na nějž uvedete měsíc a rok výroby. V podstatě stačí, když dané údaje napíšete nesmazatelným fixem přímo na sklenici nebo na její víko. Se štítky si ale můžete i vyhrát a koupit veselé samolepky. Takovou ozdobu sklenic se zavařeninami ocení především děti, které se tak rády zapojí a vy získáte nadšené pomocníky.

Tip: Jak zavařovat bez cukru
Známým a snad nejužívanějším konzervantem při zavařování džemů a marmelád je samozřejmě cukr. Jde to ale i bez něj. Jako konzervant zafunguje třeba trocha soli nebo lněné semínko. Pojistit se můžete i tím, že zavíčkované horké džemy a marmelády ještě převaříte. Místo cukru se dá využít také delší vaření a následná sterilace.

Zdroje: onehundreddollarsamonth.comrealsimple.comjimejinak.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem...
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...
Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Létání k létu patří, ale ne každý je dobře snáší. Někdo létání miluje a nedělá mu sebemenší problémy, někomu naopak způsobuje úzkostné...
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě...
Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Léto si žádá bezchybné oholení, minimálně pokud jde o podpaží a nohy. Pokud ale vyrážíte k vodě, bude to chtít ještě alespoň upravit...
Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozenou fází života ženy, která obvykle nastává okolo 45. a 55. roku života. Tento přechod...
Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Sluneční záření, slaná mořská voda a chlór z bazénů mohou mít na vlasy nejrůznější negativní dopady. Vlas sám o sobě, byť se to nezdá,...
Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním....
Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...