Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?
zdroj: Shutterstock

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat a uchovat na pozdější dobu.

Bývalo doménou babiček, které měly vždy po ruce sklenici s něčím výborným, z čeho v kuchyni dokázaly vykouzlit hotové poklady. Ať už se jednalo o džem, marmeládu nebo nějakou zeleninovou směs, na vůni a chuť babiččiných zavařenin zapomněl jen málokdo. Zavařování se ale vrací do módy, protože umožňuje uchovat potraviny, které nestíháte sníst nebo kterých si prostě chcete užívat po celý rok.

Co všechno se dá zavařovat
Když přemýšlíte nad tím, co byste vlastně mohli zavařit, stačí si vzpomenout na oblíbené letní potraviny. Zavařit se totiž dá v podstatě cokoliv, ale vzhledem k tomu, že v našich krajích míváme nejbohatší úrodu právě v létě, se nejčastěji zavařují plodiny, které se sklízejí v tomto období.

Z ovoce jako jsou jahody, meruňky nebo rybíz se zavařují lahodné džemy a marmelády, totéž můžete udělat i s borůvkami, malinami, ostružinami nebo i s angreštem. Rybízové marmelády jsou specifické množstvím jadérek, proto si někdo dává tu práci, že rybíz cedí přes pláténko, aby měl marmeládu hladkou a bez zrnek.

Vedle toho můžete zavařit cokoliv z plodů, jichž máte přebytek – tedy rajčata, cukety, papriky. Týká se to i směsí, tedy si můžete zavařit chutné lečo nebo rajčatovo-cuketovou směs. Když si budete chtít v zimě připomenout chuť léta, stačí sáhnout do spíže a vylovit slaďoučký džem nebo osvěžující zeleninovou směs.

Samozřejmě se ale nemusíte omezovat jen na letní plodiny, můžete zkusit třeba džem z feferonek, citronovou marmeládu, nakládaný chřest nebo dýňový kompot. Fantazii se meze nekladou!

Z jakých metod vybírat
Vybírat můžete hned z několika způsobů, jimiž se potraviny dají zavařit/zakonzervovat. Všem jsou společné dvě zásady:

  • Zaprvé dbejte na hygienu plodů i sklenic a víček, vše musí být před vlastní přípravou dokonale čisté.
  • Za další nezapomínejte na to, že ochutnávat nesmíte nikdy přímo z vařečky a pokud ano, tak pouze v případě, že už ji nepoužijete. Ochutnávejte pouze z čisté lžičky a tu už do džemu či čehokoliv, co zavařujete, nevracejte, jinak byste si zadělali na potíže – potravina by dříve či později začala plesnivět.

Jak tedy můžete zavařovat?

  • V troubě: Klíčem je udržet správnou teplotu trouby a délku zavařování, ideální je pořídit si teploměr do trouby. Troubu vyhřejte a do její spodní části vložte plech, na ten vyskládejte sklenice s tím, co chcete zavařit a to tak, aby se nedotýkaly. Podlijte je vodou tak, aby vytvořila vrstvu 3–4 cm. Potom už jen stačí čekat, až bude hotovo. Teplota trouby a délka, jíž v ní sklenice musí strávit, se odvíjejí od typu trouby a druhu plodiny, co zavařujete.
  • V zavařovacím hrnci: Celý proces významně zjednoduší, nabídne zaručený výsledek o snadnou obsluhu. V podstatě stačí, když do něj naskládáte sklenice, vlijete vodu a budete sledovat zabudovaný teploměr. O všechno ostatní už se hrnec postará.
  • V klasickém hrnci: Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by totiž prasknout. Proto se vyplácí oddělit je utěrkou a pro jistotu jí i hrnec zevnitř vypodložit. Sklenice v hrnci zalijte vodou tak, aby jim sahala zhruba do půlky výšky. Zvolna přiveďte k teplotě mezi 80–90°C a udržujte asi půl hodiny.
  • V myčce nádobí: Naplněné sklenice vložte do myčky víčkem nahoru a zapněte mycí cyklus na nejvyšší možnou teplotu. Po skončení cyklu sklenice vyjměte a položte na suchou utěrku tentokrát víčkem dolů.

Myslete na štítky
Takto zavařené potraviny vydrží i několik let. Abyste měli přehled, opatřete pro jistotu sklenice štítkem, na nějž uvedete měsíc a rok výroby. V podstatě stačí, když dané údaje napíšete nesmazatelným fixem přímo na sklenici nebo na její víko. Se štítky si ale můžete i vyhrát a koupit veselé samolepky. Takovou ozdobu sklenic se zavařeninami ocení především děti, které se tak rády zapojí a vy získáte nadšené pomocníky.

Tip: Jak zavařovat bez cukru
Známým a snad nejužívanějším konzervantem při zavařování džemů a marmelád je samozřejmě cukr. Jde to ale i bez něj. Jako konzervant zafunguje třeba trocha soli nebo lněné semínko. Pojistit se můžete i tím, že zavíčkované horké džemy a marmelády ještě převaříte. Místo cukru se dá využít také delší vaření a následná sterilace.

Zdroje: onehundreddollarsamonth.comrealsimple.comjimejinak.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme více času doma, často u televize nebo u počítače, a pokud tomu všemu...

Čtěte dál
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Pravidla pro koupání s atopickým ekzémem

Pravidla pro koupání s atopickým ekzémem

Každé roční období s sebou přináší určité výhody a nevýhody. Co se zdraví týče, v létě můžeme očekávat např. pozitivní vliv na psychiku...
Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Pro ženské intimní zdraví je naprosto nepostradatelné správné poševní prostředí. Vaginální ekosystém představuje přirozenou ochranu...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Šťavnaté letní masky na obličej, které si vyrobíte sami doma

Šťavnaté letní masky na obličej, které si vyrobíte sami doma

Vysoké teploty dají pleti pořádně zabrat. Slunění, koupání, sportování, to vše se může podepsat na kráse vaší pokožky. Pokud jí ale...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Opalovací krémy: co znamená číslo SPF nebo pojem minerální filtry a jak se správně mazat?

Opalovací krémy: co znamená číslo SPF nebo pojem minerální filtry a jak se správně mazat?

Léto je letos obzvláště slunečné. Někdo trpí, jiný jásá a další přemýšlí, jak k opalování přistupovat zodpovědně. Valí se na nás články,...