Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?
zdroj: Shutterstock

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat a uchovat na pozdější dobu.

Bývalo doménou babiček, které měly vždy po ruce sklenici s něčím výborným, z čeho v kuchyni dokázaly vykouzlit hotové poklady. Ať už se jednalo o džem, marmeládu nebo nějakou zeleninovou směs, na vůni a chuť babiččiných zavařenin zapomněl jen málokdo. Zavařování se ale vrací do módy, protože umožňuje uchovat potraviny, které nestíháte sníst nebo kterých si prostě chcete užívat po celý rok.

Co všechno se dá zavařovat
Když přemýšlíte nad tím, co byste vlastně mohli zavařit, stačí si vzpomenout na oblíbené letní potraviny. Zavařit se totiž dá v podstatě cokoliv, ale vzhledem k tomu, že v našich krajích míváme nejbohatší úrodu právě v létě, se nejčastěji zavařují plodiny, které se sklízejí v tomto období.

Z ovoce jako jsou jahody, meruňky nebo rybíz se zavařují lahodné džemy a marmelády, totéž můžete udělat i s borůvkami, malinami, ostružinami nebo i s angreštem. Rybízové marmelády jsou specifické množstvím jadérek, proto si někdo dává tu práci, že rybíz cedí přes pláténko, aby měl marmeládu hladkou a bez zrnek.

Vedle toho můžete zavařit cokoliv z plodů, jichž máte přebytek – tedy rajčata, cukety, papriky. Týká se to i směsí, tedy si můžete zavařit chutné lečo nebo rajčatovo-cuketovou směs. Když si budete chtít v zimě připomenout chuť léta, stačí sáhnout do spíže a vylovit slaďoučký džem nebo osvěžující zeleninovou směs.

Samozřejmě se ale nemusíte omezovat jen na letní plodiny, můžete zkusit třeba džem z feferonek, citronovou marmeládu, nakládaný chřest nebo dýňový kompot. Fantazii se meze nekladou!

Z jakých metod vybírat
Vybírat můžete hned z několika způsobů, jimiž se potraviny dají zavařit/zakonzervovat. Všem jsou společné dvě zásady:

  • Zaprvé dbejte na hygienu plodů i sklenic a víček, vše musí být před vlastní přípravou dokonale čisté.
  • Za další nezapomínejte na to, že ochutnávat nesmíte nikdy přímo z vařečky a pokud ano, tak pouze v případě, že už ji nepoužijete. Ochutnávejte pouze z čisté lžičky a tu už do džemu či čehokoliv, co zavařujete, nevracejte, jinak byste si zadělali na potíže – potravina by dříve či později začala plesnivět.

Jak tedy můžete zavařovat?

  • V troubě: Klíčem je udržet správnou teplotu trouby a délku zavařování, ideální je pořídit si teploměr do trouby. Troubu vyhřejte a do její spodní části vložte plech, na ten vyskládejte sklenice s tím, co chcete zavařit a to tak, aby se nedotýkaly. Podlijte je vodou tak, aby vytvořila vrstvu 3–4 cm. Potom už jen stačí čekat, až bude hotovo. Teplota trouby a délka, jíž v ní sklenice musí strávit, se odvíjejí od typu trouby a druhu plodiny, co zavařujete.
  • V zavařovacím hrnci: Celý proces významně zjednoduší, nabídne zaručený výsledek o snadnou obsluhu. V podstatě stačí, když do něj naskládáte sklenice, vlijete vodu a budete sledovat zabudovaný teploměr. O všechno ostatní už se hrnec postará.
  • V klasickém hrnci: Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by totiž prasknout. Proto se vyplácí oddělit je utěrkou a pro jistotu jí i hrnec zevnitř vypodložit. Sklenice v hrnci zalijte vodou tak, aby jim sahala zhruba do půlky výšky. Zvolna přiveďte k teplotě mezi 80–90°C a udržujte asi půl hodiny.
  • V myčce nádobí: Naplněné sklenice vložte do myčky víčkem nahoru a zapněte mycí cyklus na nejvyšší možnou teplotu. Po skončení cyklu sklenice vyjměte a položte na suchou utěrku tentokrát víčkem dolů.

Myslete na štítky
Takto zavařené potraviny vydrží i několik let. Abyste měli přehled, opatřete pro jistotu sklenice štítkem, na nějž uvedete měsíc a rok výroby. V podstatě stačí, když dané údaje napíšete nesmazatelným fixem přímo na sklenici nebo na její víko. Se štítky si ale můžete i vyhrát a koupit veselé samolepky. Takovou ozdobu sklenic se zavařeninami ocení především děti, které se tak rády zapojí a vy získáte nadšené pomocníky.

Tip: Jak zavařovat bez cukru
Známým a snad nejužívanějším konzervantem při zavařování džemů a marmelád je samozřejmě cukr. Jde to ale i bez něj. Jako konzervant zafunguje třeba trocha soli nebo lněné semínko. Pojistit se můžete i tím, že zavíčkované horké džemy a marmelády ještě převaříte. Místo cukru se dá využít také delší vaření a následná sterilace.

Zdroje: onehundreddollarsamonth.comrealsimple.comjimejinak.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko, že potkáme nakažené klíště, se již dávno z lesů, luk a hájů rozšířilo...

Čtěte dál
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...