Zdravá svačina začíná u vás doma aneb jak připravit rychlé a chutné svačinky do práce?

Zdravá svačina začíná u vás doma aneb jak připravit rychlé a chutné svačinky do práce?
zdroj: Adobe Stock

I když některé reklamy hlásají, že když máte hlad, stačí sáhnout po malé sušence, v praxi vás takový snack příliš nezasytí. Tyto pamlsky jsou totiž většinou plné nezdravých tuků a cukrů a uspokojí vás jen na chvíli. Jak si poskládat výživnou a chutnou svačinku v pohodlí domova?

Proč jsou svačiny důležité?
Svačiny rozhodně nejsou přežitkem a mají v denním režimu své místo. Jistě se najdou tací, kterým drobné svačinky během dne příliš nevyhovují a kteří si raději dopřejí tři velké porce jídla denně. Nicméně jiným již několik minut po snídani či obědě kručí v žaludku a těm většinou nejvíce pomůže výživná svačinka. Než se ale pustíte do přípravy svačin, zaměřte se na svůj celkový denní příjem.

Na tom, co jíte během dne, záleží
Pokud za celé dopoledne nic nesníte, pak ve spěchu zhltnete velký oběd, po něm si dopřejete sladkou koblihu a následně večer přijdete domů vyhladovělí a vybílíte ledničku, nejspíš nastal čas na přehodnocení celého stravovacího režimu. Dodatečné svačiny mohou váš životní styl buďto podpořit, nebo ještě více pokazit. Vše se pochopitelně odvíjí od výběru potravin. Proto si nejprve v klidu sedněte a sepište si, co jste v poslední době během dne snědli. Třeba budete sami překvapeni, kolik toho sníte, nebo zjistíte, že naopak strádáte.

Co by měla obsahovat zdravá svačina?
Správná svačinka by měla obsahovat všechny hlavní makronutrienty. To znamená sacharidy, bílkoviny i tuky. Nezapomínejte však také na dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny, která má vysoký sytící účinek. Zdravá svačina tak může mít například podobu řeckého jogurtu, ovesných vloček, kousku ovoce a trochy ořechů. A pokud holdujete spíše slanějším pokrmům, zkuste si ke svačině připravit dva plátky celozrnného chleba se sýrem cottage, šunkou a zeleninou. Fantazii se meze rozhodně nekladou, jen mějte na paměti, že svačina by měla tvořit přibližně 10–15 % vašeho celkového denního příjmu jídla.

TIP: Patříte mezi milovníky sušeného ovoce? Raději se vyhněte tomu, které prodávají v supermarketech. Často totiž bývá plné přidaného cukru. Domácí sušička na ovoce vám připraví vaše oblíbené dobroty i bez zbytečných dochucovadel a vy si budete moct dopřát zdravý snack, kdykoliv budete chtít.

Hodit se může také odšťavňovač na ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!