Jazyk prozradí hodně o našem zdraví. Proč byste měli používat škrabku na jazyk?

Jazyk prozradí hodně o našem zdraví. Proč byste měli používat škrabku na jazyk?
zdroj: Pixabay

Jazyk je svalový orgán, který nám díky své ohebnosti a jejímu přesnému užití umožňuje mluvit. Kromě toho obsahuje chuťové receptory, díky kterým rozlišujeme čtyři základní chutě: slanou, sladkou, kyselou a hořkou. Jazyk však dokáže víc. Například díky jeho zabarvení či patrným změnám na jeho povrchu můžeme zaznamenat varovné signály různých onemocnění. Jazyk pak samozřejmě také odráží zdraví samotné ústní dutiny.

Jazyk jako zrcadlo do našich útrob
Tradiční čínská medicína vychází z poznání, že to, co se děje uvnitř těla, se také odráží navenek. Diagnostika jazyka by tak podle tradiční čínské medicíny měla být důležitou součástí vstupního vyšetření. Důkladný rozbor jazyka poskytne základní informace o tom, jaké oblasti či orgány v těle jsou v nerovnováze, ale i o příčinách této nerovnováhy či poškození. Každá jednotlivá část jazyka se soustředí na jiný orgán:

  • Špička jazyka – srdce
  • Prostor mezi špičkou a středem – plíce
  • Střed jazyka – slezina a žaludek
  • Boční strany jazyka – játra a žlučník
  • Kořen jazyka – ledviny

Jak vypadá zdravý jazyk a co mohou znamenat změny jeho povrchu či zabarvení?
Jazyk dokáže o našem zdraví prozradit víc, než si my sami chceme připouštět. Zdravý jazyk má světle růžovou barvu a je zcela bez povlaku. Je obvykle lemován nerovnostmi a někdy i rýhami, které bývají dědičné. Pokud zpozorujeme náhlé začervenání jazyka, může jít o reakci na určitou potravinu, ale může to také znamenat přemíru stresu nebo nedostatek vitamínů skupiny B či železa. Poměrně častým jevem je také nedostatečná hydratace a tím vznikající nepříjemné sucho v ústech. To může ve spojení s bolestí v krku značit infekci a také zvýšenou teplotu. Bledý, odkrvený jazyk může být příznakem anemie či dlouhodobého vyčerpání. Zarudlé skvrny pak mohou mít spojitost s onemocněním jater. Otok jazyka může nastat po opaření horkým nápojem ale také v důsledku alergie. Větší a dobře patrné rýhy pak poukazují na dehydrataci.

Jak udržet jazyk a ústní dutinu v kondici?
Pro zdraví zubů, jazyka i celé ústní dutiny je nutné alespoň 2x denně poctivé čištění zubů, abychom odstranili veškeré bakterie a původce zubních kazů. Nezapomínejme na čištění mezizubních prostor a dásní, ale také právě jazyka, který bývá často opomíjen. Je důležité také dodržovat pitný režim, omezit příjem cukru a samozřejmě nekouřit. Kromě používání správného kartáčku na zuby a mezizubních kartáčků nebo nití, by měla být běžnou součástí ústní hygieny také škrabka na jazyk.

Proč je důležité používat škrabku na jazyk?
Důkladné a pravidelné čištění jazyka hraje při péči o ústní dutinu zcela zásadní roli. Umí totiž vyčistit jazyk šetrně, efektivně a bez rizika poškození jeho citlivého povrchu, jak je tomu například při čištění obyčejným zubním kartáčkem. Škrabka na jazyk nám pomůže důkladně odstranit nečistoty včetně zubního plaku, který se zejména během spánku usazuje na povrchu jazyka stejně jako na zubech. Škrabka na jazyk tak jednoduše vyřeší i potíže s přetrvávajícím zápachem z úst.

Jak správně používat škrabku na jazyk?
Škrabku na jazyk mějte po ruce v momentě, kdy si dočistíte zuby kartáčkem. Její použití je rychlé a snadné, navíc je vyrobena tak, aby nezpůsobovala dávivý reflex. U citlivějších osob se může dávení přesto objevit, v tom případě to bude chtít častější používání a trochu cviku. Pro důkladné vyčištění jazyka stačí přejíždět škrabkou po jazyku směrem zezadu dopředu. Škrabku během čištění několikrát opláchneme a postup zopakujeme dle potřeby. Po ukončení čištění škrabku důkladně opláchneme a ústa vypláchneme ústní vodou.

Zdroj: vitaslife.cz

tcminstitut.cz

dm.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!