Jak si správně připít, abyste si neutrhli ostudu

Jak si správně připít, abyste si neutrhli ostudu
zdroj: Shutterstock

Konec roku je tu co nevidět a jen co si rozdáme dárečky pod vánoční jedlí, začneme vzrušeně sestavovat seznam silvestrovských hostů. Ať už to máte přesně takhle, anebo úplně naopak, ať už máte za sebou rok veleúspěšný a šťastný, nebo to šlo spíš častěji z kopce, třeba vás zrovna teď bude zajímat, jak je to vlastně s tím slavným (nejen) novoročním přípitkem.

Přípitek je vrcholný moment každé oslavy. Hosté povstanou, přiťuknou si sklenicemi s vínem nebo sektem a vysloví přání. Není vždy nutné si přiťuknout, může postačit pozvednout sklenici a pohlédnout si navzájem do očí.

Přípitek a jeho původ
Historie přípitku má své kořeny ve středověku. Někteří dokonce tvrdí, že přípitky se pronášely už ve 4 století př. n. l., ale pohnutky k tomu byly kdysi zcela jiné. Například ve starém Římě byly přípitky spojeny s následky hodně rozšířeného travičství, šlo o jakýsi projev důvěry, kdy se údajně přiťukávalo poháry tak silně, že se nápoj z jednoho poháru částečně přelil do dalšího. Tím se stalo, že všichni pili stejný nápoj a nikdo tak, při vědomí tohoto zvyku, nemohl připravovat otravu nepohodlného souseda, který se připíjení účastnil. Jiné prameny zase uvádějí, že přiťuknutí dává vychutnat přípitek i sluchu, který by jako jediný smysl zůstal jinak ochuzen.

Jak si kdysi lidé připíjeli?
Poháry na víno či jiné nápoje byly tehdy z kovu, ze dřeva nebo z měkkého kamene. Hostitelé je obvykle nechávali plnit až po okraj, na znamení, že si to mohou dovolit. Svým hostům tak dali najevo dobrou vůli a štědrost, zatímco oni mohli obdivovat jejich velkorysost. Pokud jde o atmosféru, můžeme ovšem předpokládat, že dokud nezačal působit alkohol a všichni se náležitě neuvolnili, převládalo často podezírání a z něho patrná úzkost, právě díky tehdejšímu nešvaru používání jedu.

Přípitek a s ním spojená společenská pravidla

  • Přípitek se pronáší vestoje
  • Přiťuknout bychom si měli vždy jen sektem nebo vínem
  • Sklenice lze jen pozvednout a podívat se navzájem do očí
  • Abstinenti by si měli přiťuknout nealkoholickým perlivým nápojem, je nezdvořilé se zcela distancovat od přípitku
  • Proslov k přípitku by neměl trvat déle než tři minuty
  • Používat bychom měli jen sklenice k tomu určené

Přípitek a šampaňské
Šampaňské údajně vynalezl v roce 1693 francouzský benediktinský mnich a sklepmistr Dom Pérignon v kraji Champagne. Aby vylepšil chuť trpkého vína z místního vinohradu, nasypal do něj cukr. Díky tomu v nich proběhla druhá fáze kvašení a nejslavnější nápoj tak spatřil světlo světa. Pouze šumivým vínům vyrobeným v oblasti Champagne se právem říká šampaňské, vína z ostatních oblastí musí nést označení sekt. Pokud si letos hodláte připít pravým šampaňským, nejlevnější láhev seženete zhruba za 500 Kč. Jen pro zajímavost, ceny těch nejluxusnějších značek a nejunikátnějších ročníků se šplhají až k milionům.

Jak si správně připít?
Na závěr si připomeňme několik pravidel pro správné servírování sektu:

  • Při otevírání sektu držíme láhev v úhlu 45°, opatrně jí otáčíme, dokud se korek neuvolní
  • Sekt musí být perfektně vychlazený, nejlépe na 8 °C
  • Sklenice mohou být buď široké nebo vysoké a štíhlé, aby správně vyniklo aroma sektu
  • Sklenice plníme sektem jen do třetiny obsahu

Přípitkem to nekončí?
Zpravidla je přípitek také jakýmsi povzbuzením nejen do jídla, ale i do dalšího popíjení. I během silvestrovských oslav mějte na paměti, že dobrého stačí pomálu, a tak je to i s dobrým sektem, vínem a dalšími alkoholickými nápoji. Tak tedy – Čin čin!

Zdroj: damejidlo.czflexinit.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!