Kdo šetří má za tři. V případě potravin to ale neplatí!

Kdo šetří má za tři. V případě potravin to ale neplatí!
zdroj: Adobe Stock

Levné nekvalitní potraviny mají nejen negativní vliv na naše zdraví, ale i hubnutí a jsou příčinou častého hladu. Jaké potraviny jsou vůbec ty nejhorší a co se stane, pokud vyměníte nekvalitní jídlo za to vysoce kvalitní?

Co představuje největší zlo?

Ačkoliv se neustále upozorňuje na škodlivost cukru, skutečným nepřítelem našeho zdraví, ale i štíhlé postavy jsou průmyslově zpracované potraviny. Podrobněji o tom pojednává studie Dr. Kevina D. Halla, ve které se mimo jiné píše právě o tom, že průmyslově ultra zpracované potraviny způsobují nadváhu až obezitu a jsou hlavním viníkem civilizačních chorob. Škodlivost těchto potravin potvrzuje i Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, který tvrdí, že průmyslově zpracované potraviny jsou nejen plné chemických látek, tzv. éček, které zvyšují trvanlivost, mění jejich vzhled, chuť, vůni i texturu, ale jako problém vidí také to, že se k jejich výrobě obvykle používají levné plodiny a suroviny.

Tak proč je jíme? Obrovskou měrou se na tom podílejí reklamy, do kterých potravinářské firmy investují obrovské množství peněz. Masivní a často až agresivní propagace průmyslově zpracovaných potravin způsobuje, že se tyto potraviny snadno stávají běžnou součástí našeho jídelníčku či dokonce uvěříme tomu, že se jedná o zdravé jídlo.

Když se z jídla stane závislost

Není to však pouze reklama, která nás nutí jíst průmyslově zpracované potraviny. I když to nelze vztáhnout na všechny potraviny z této skupiny, tak mnohé z nich je možné koupit za pár korun. A na to, zvlášť v dnešní době, kdy jde vše cenově rapidně nahoru, lidé zkrátka slyší. Mimo to jsou tyto potraviny k dispozici takřka na každém rohu. Nemusíme je tedy složitě shánět a co je nejhorší – skvěle chutnají, voní i vypadají! Jde však jen o pozlátko. Co se tím myslí? „Většina těchto potravin sice působí i chutná lákavě, ale z nutričního hlediska se jedná o chudé potraviny. Navíc mají velmi nízkou sytící schopnost, takže jich sníme zbytečně hodně a bez jakékoliv přidané hodnoty. Kromě toho na nich vzniká závislost,“ varuje hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.

Zajímavost: Věděli jste, že průmyslově zpracované potraviny obsahují velké množství nekvalitních tuků, sacharidů a obvykle mají i nepřiměřeně vysoký obsah kalorií? Zato obsah vitamínů, minerálních látek, vlákniny či kvalitních bílkovin je naopak velmi nízký. Koukněte na složení na etiketách průmyslově zpracovaných potravin. Mluví za vše!

Hrozí obezita, vysoký cholesterol či dokonce rakovina

S konzumací průmyslově zpracovaných potravin je úzce spojen vznik civilizačních chorob (obezita, cukrovka II. typu, vysoký cholesterol a krevní tlak, či dokonce zvýšené riziko vzniku nádorových onemocnění). Potvrzeno to bylo v několika různých studií. Vzniku obezity při vysoké konzumaci průmyslově zpracovaných potravin se věnovali například v Brazílii, kde vědci došli k závěru, že kvůli vysoké konzumaci levných průmyslově zpracovaných potravin je v brazilských domácnostech vyšší prevalence nadváhy a obezity, a to ve všech věkových skupinách. Podle jiné studie je zvýšené i riziko rakoviny.

Chcete být štíhlí? Jezte pouze přirozené potraviny

Abyste se cítili dobře, byli jste zdraví a štíhlí, stačí poslouchat vaše tělo. Jenže levné potraviny, které jsou z velké části tvořeny průmyslově zpracovanými potravinami, nejsou pro tělo přirozené. „Tvoří-li základ našeho jídelníčku, nemůžeme s nimi zhubnout, jelikož intuitivní stravování, kdy nám stačí poslouchat naše tělo a nepotřebujeme počítat ani žádné kalorie, nemůže být založeno na průmyslově zpracovaných potravinách. Tyto potraviny totiž tělo narušují a člověku se pak například nedostává zpětné vazby z center v mozku, které řídí pocit sytosti,“ vysvětlujete trenérka Tereza Kompánková. Velice snadno se tak stane, že budeme tloustnout a přitom nebudeme mít pocit, že bychom se přejídali.

Co z toho vyplývá? Že k pevnému zdraví a štíhlé postavě nám pomohou kvalitní a minimálně zpracované potraviny. Naopak ty nekvalitní mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad! „Nejíst špatně je jednoduše základ, který jsem se naučil už od babičky. Už od dětství mi připomínala, že jíst máme vše v rozumné míře a že přidávat čerstvé ovoce a zeleninu do každodenního příjmu má smysl. Strava je zkrátka stavebním kamenem dobrého bytí a jedna z možností, jak tělo a mysl udržovat v ideální kondici,“ říká závěrem Martin Kudera.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!