Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku
zdroj: Shutterstock

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem jara, a hlavně s hromadou jídla a pití – Velikonoce. V těchto svátečních dnech se také schází celá rodina, kdy na stolech nechybí nejrůznější sváteční dobroty. Každoroční tradicí je příprava jidášů, beránků, mazance nebo nádivky. Velikonoční menu ale nemusí být za každou cenu kalorické a těžké, stačí do některých pokrmů zvolit zdravější alternativy surovin a přidat pohyb třeba v podobě procházek (počasím se nenechte odradit). Uvidíte, že si sváteční dny mnohem více užijete. Jak na to?

Tradiční pokrmy v lehčí verzi
Když začne období velikonočních svátků, na stůl patří tradiční sladké jidáše. Chcete-li je letos zkusit ve zdravější podobě, bílou mouku nahraďte celozrnnou pšeničnou, špaldovou nebo žitnou a místo cukru použijte med nebo rozmixované ovoce. Jidáše se tradičně mažou medem, zkuste je tentokrát pokapat třeba čekankovým sirupem. Takto dodáte pokrmu vlákninu a zdravější sladidla. Na Zelený čtvrtek by se podle tradic měla podávat jídla z luštěnin a jarní zeleně. Už jen samotný název si přímo říká o zelenou zeleninu. Připravte si v tento den například polévku z hrášku a medvědího česneku. Na zahuštění ale použijte jen zeleninu nebo třeba brambory. Na Velký pátek si připravte dle tradice rybu dochucenou jen s citronem a bylinkami, kterou doplňte třeba salátem (může být z pohanky, quinoy či luštěnin) s různými druhy zeleniny. Ani v tomto případě nezapomeňte na něco zeleného, zkuste výraznou rukolu nebo naopak jemný baby špenát.

Mezi hlavní dobroty Velikonoc patří jistě také sladkosti v podobě beránka nebo mazance. Můžete vyměnit klasickou mouku třeba za celozrnnou nebo špaldovou, část mouky lze také nahradit jemně mletými vločkami. Pokrm tak získá více vlákniny a lépe zasytí. Osladit těsto můžete jen medem nebo čekankovým sirupem, který má minimum kalorií, zato hodně vlákniny a skvělou sladkou chuť.

Mazanec můžete naplnit například tvarohem, nebo připravit tvarohové těsto, dodáte tak této dobrotě i zdroj bílkovin. Na sváteční neděli se tradičně připravují také různé pokrmy s masem, jděte na to ale chytřeji. Připravte dobrý masový vývar, vynechte nudličky, zato dejte více prostoru kořenové zelenině. Maso jako takové volte libové a pečte ho jen ve vlastní šťávě. Jako přílohu můžete zvolit různé druhy salátu, třeba lehký bramborový salát bez majonézy, jen se zeleninou, octem, olejem a bylinkami. Na jaře jsou také pro tělo velmi přínosné saláty ze zelených bylin, které pročistí váš organismus.

Tradiční nádivka zdravěji nebo i bez masa
Nesmíme zapomenout ani na tradiční nádivku, která k Velikonocům neodmyslitelně patří. Tento pokrm symbolizuje nový začátek, jarní sílu s vůní čerstvých jarních bylinek. Tradiční surovinou této pochoutky je bezesporu kopřiva, která patří mezi nejlepší léčivé rostliny. Jedná se však o silnou bylinku a není vhodné ji konzumovat dlouhodobě. Užijte si ji tedy naplno během Velikonoc, kdy je ideální doba pro její konzumaci.

Do nádivky se také často přidává voňavé uzené maso. Pokud si neumíte představit nádivku bez masa, vybírejte vždy to libové. Nádivku lze ale připravit i ve vegetariánské verzi. Maso můžete nahradit například uzeným tempehem. Bílé pečivo v nádivce pak nahraďte celozrnným, žitným nebo špaldovým. Můžete zkusit i bezlepkové (ideálně celozrnné) druhy pečiva, rozdíl v chuti opravdu nepoznáte. A bylinkami nešetřete. Kromě kopřivy přidejte i další výrazné bylinky, například medvědí česnek, petrželku nebo pažitku.

Myslete také na pitný režim, volte kvalitu a co zbyde, zdravě využijte!
Během velikonočních svátků nezapomínejte na dostatečný pitný režim a ke každému jídlu si dopřejte zeleninu. Vybírejte si celozrnné varianty pečiva, vejce volte domácí, z volného chovu nebo podestýlková. Místo klasických chlebíčků si připravte celozrnnou bagetku, kterou můžete obložit třeba kozím sýrem, sušenými rajčaty, zeleninou a ořechy. Skvěle poslouží i různé zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Tu si můžete snadno připravit také po svátcích z vajec, která vám v lednici zbyla. Majonézu nebo máslo ale raději uberte nebo úplně vynechte. Uvařená vajíčka rozšlehejte spíše s tvarohem, přidejte trochu hořčice, bylinky a jarní cibulku. Pomazánku si pak vychutnejte na žitném celozrnném pečivu, ozdobte ji naklíčenou zelení a máte super zdravou svačinku nebo večeři.

Velikonoce jsou oslavou jara a také bývají obdobím rodinných setkání i spousty jídla. Pokud tedy přece jen zhřešíte, nevyčítejte si to. Důležitá je i vaše psychická pohoda během těchto svátků.

Zdroj: autor

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...