Milujete špagety? Zjistili jsme, jestli se těstoviny hodí do diety

Milujete špagety? Zjistili jsme, jestli se těstoviny hodí do diety
zdroj: Shutterstock

Těstoviny obsahují sacharidy, které nejsou podle některých odborníků při hubnutí příliš vhodné. Opravdu jsou však sacharidy v podobě těstovinových příloh v určitém množství při redukční dietě na škodu? Zas tak jednoznačné to není.

Klíčem je nejen správný výběr těstovin 

O tom, zdali můžete danou přílohu považovat za dietní, rozhoduje konkrétní druh těstovin, délka jejich varu, kombinace s bílkovinami a v neposlední řadě velikost porce. „Všechny tyto faktory mohou ovlivnit, nakolik po jídle stoupne hladina vašeho krevního cukru. Pokud jen málo, je to v pořádku,“ vysvětluje hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Club pro ženy Contours a dodává, že těstoviny jsou obecně zdrojem zejména komplexních sacharidů, přičemž výživové hodnoty u konkrétních výrobků se liší podle použitých surovin.

Těstoviny mohou obsahovat 80 až 0 gramů sacharidů

Běžné bezvaječné těstoviny obsahující mouku, vodu a sůl mají obvykle přes 70 gramů sacharidů na 100 gramů. Podobně jsou na tom vaječné těstoviny obsahující vejce či vaječný výrobek, semolinové těstoviny vyrobené z krupice, i špaldové těstoviny. Rýžové těstoviny mívají dokonce až 80 gramů sacharidů na 100 gramů. Oproti tomu celozrnné těstoviny mají pod 70 gramů sacharidů na 100 gramů a jsou skvělým zdrojem vlákniny. „Těstoviny z červené řepy, hrachové těstoviny či těstoviny z černých fazolí mají od 60 do 40 gramů sacharidů na 100 gramů,“ doplňuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Zcela bez sacharidů a takřka nulový obsah kalorií mají konjakové těstoviny, které tvoří z 97 % voda. Martin Kudera však upozorňuje na to, že tento druh těstovin má velmi specifickou chuť, která nemá s běžnými těstovinami příliš společného a především neposkytují tělu prakticky žádné živiny potřebné pro normální fungování organismu.

Hlídáte si množství kalorií? Pozor na plněné těstoviny

Při redukci nejsou příliš vhodné plněné těstoviny, u kterých se nutriční hodnoty mohou značně lišit a navíc se velice často podávají s neméně kalorickou omáčkou. Pokud byste však na plněné ravioli či tortellini přeci jen dostali chuť, dejte přednost takovým, které jsou naplněné kvalitním masem (zdroj bílkovin) a místo smetanové omáčky použijte raději rajčatovou. „Při výběru zkontrolujte její složení. Kvalitní rajčatová omáčka má vysoký obsah rajčat a neobsahuje zbytečná barviva ani chemii,“ radí Martin Kudera.

Nezapomínejte na kombinaci s bílkovinami

Ačkoliv v italské kuchyni je na těstoviny pohlíženo jako na samostatný pokrm, nikoliv třeba přílohu k masu, z hlediska hubnutí, ale i budování svalové hmoty je vhodné doplnit k těstovinám nějaký druh bílkovin. Zvolit můžete libové maso, ryby, mořské plody nebo dát přednost bílkovině v rostlinné podobě (tempeh, tofu, seitan). „Dobrou volbou, co se obsahu bílkovin týče, mohou být i těstoviny vyrobené z jednoho či více druhů luštěnin, nejčastěji se používají fazole, červená čočka a cizrna,“ tvrdí Martin Kudera.

Vyzkoušejte boloňské špagety s čočkou

Ingredience (2 porce):

•      150 g celozrnných špaget

•      40 g mrkve

•      50 g cukety

•      25 g červené papriky

•      50 g zelené čočky

•      165 g italské rajčatové omáčky Živina

•      3 rajčata

•      1 červená cibule

•      3–4 stroužky česneku

•      olivový olej

•      sůl dle chuti

•      čerstvá pálivá paprička

•      bazalka

•      rukola či petrželka

 

Postup: Nakrájejte na drobné kousky mrkev, cuketu a červenou papriku. Na hlubší pánvi osmažte na malém množství oleje červenou cibuli. Pak k ní přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, cuketu a papriku. Krátce osmahněte a přidejte česnek nakrájený na plátky. Přidejte nakrájená rajčata, promytou čočku, rajčatovou omáčku. Vše podlijte vodou. Za občasného míchání a přilití vody vařte do změknutí čočky (cca 40–60 minut). Ke konci dochuťte solí, na drobnou nakrájenou chilli papričkou a nasekanou čerstvou bazalkou. Těstoviny uvařte dle návodu (vařte al dente). Scezené špagety přemístěte na pánev a spojte s omáčkou. Servírujte na plochém talíři ozdobené čerstvou rukolou nebo petrželkou.

Chcete zhubnout? Naučte se jíst těstoviny al dente

Al dente je italský termín označující těstoviny uvařené ne zcela do měkka. Jsou nejen chutnější, ale i zdravější než těstoviny měkké či dokonce rozvařené. „Těstoviny připravené jako al dente mají nižší glykemický index než rozvařené těstoviny a pocit sytosti vám po nich vydrží delší dobu. Z hlediska hubnutí jsou proto lepší volbou,“ vysvětluje fitness trenérka Tereza Kompánková. Co se týká ideální porce, je to značně individuální, ale obecně lze doporučit okolo 150 gramů vařených těstovin. Záleží i na druhu těstovin.

Vybíráte-li těstoviny do diety, vhodné jsou celozrnné či luštěninové těstoviny, které vám kromě komplexních sacharidů poskytnout i slušnou dávku minerálních látek a vlákniny „Pokud upřednostníte klasické varianty, mohou vám přijít vhod jako lehce stravitelné jídlo před silovým tréninkem či na pozdní večeři,“ dává na závěr svůj tip Tereza Kompánková.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!