Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?
zdroj: Shutterstock

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek nebo pažitka. Tyto suroviny jsou oblíbené po celém světě, jsou nezbytnou součástí většiny slaných pokrmů, co je ale nejdůležitější – jedná se o zeleninu s řadou léčivých vlastností. Její příjem je vhodný na podzim a přes zimu, ovšem skvěle poslouží i do svěžích jarních pokrmů a pro své pozitivní účinky vás dokáže správně naladit a posílit imunitu během náročného jarního období.

Co stojí za výraznou chutí a vůní cibule
Za samotnou vůni cibulové zeleniny mohou především sloučeniny síry. Bylo zde identifikováno přes 90 pachových látek. Cibulová zelenina obsahuje také pektiny a slizovité látky, které pomáhají optimalizovat střevní mikroflóru. Česnek z této skupiny zeleniny vychází z hlediska nutričního složení nejlépe, ale s ohledem na zkonzumované množství je významnější cibule. Pojďme si ji tedy blíže představit.

Cibule a její vliv na naše zdraví
Cibule má silný stimulující a ochranný vliv na tělo. V lidovém léčitelství je hojně doporučována proti nachlazení a rýmě v kombinaci s medem. Cibule má výrazné antibakteriální účinky, podporuje trávení, snižuje riziko srdečních onemocnění nebo riziko vzniku rakoviny. Dokáže také omezit tvorbu histaminu, čímž pozitivně působí proti alergiím. To zejména teď na jaře jistě každý ocení. Cibule má ale také svá negativa, její konzumace totiž může vyvolat bolesti hlavy až migrény a cukry obsažené v cibuli působí u citlivých jedinců nadýmavě.

Silný parťák allicin a inulin
Během jarních dnů nás často trápí nejrůznější onemocnění dýchacích cest, máme sníženou imunitu a snadno se nachladíme. Zařadit cibuli do svého jídelníčku je proto přímo žádoucí. Už při prvních příznacích nachlazení zkuste využít přírodní antibiotikum v podobě cibule. Sirnatá sloučenina allicin umí likvidovat bakterie, plísně i viry. Cibule i česnek jsou také zdroje inulinu, probiotika podporujícího správné osídlení střev. Tím si zajišťujete silnější imunitu a lépe se ubráníte onemocnění. Inulin patří mezi nejznámější a nejvýznamnější prebiotikum. Prebiotika jsou obvykle rozpustnou vlákninou, která prochází naším tenkým střevem a v tlustém střevě ji poté zpracovávají střevní bakterie. Právě prebiotika jsou jejich potravou. Proto jsou pro organismus velice významná.

Allicin je právě tou látkou, která může za štiplavost a specifickou vůni cibule. V neporušené cibuli tato látka není, nachází se zde allin s enzymem allináza. Ke vzniku allicinu dojde narušením buněčných struktur, jeho účinky ale netrvají dlouho, proto má smysl jen rychlá konzumace. Obsah této prospěšné látky se rovněž snižuje tepelnou úpravou, je tedy ideální dát si cibuli v syrovém stavu. Třeba jako součást obložených chlebů či v pomazánce.

Čím vším vás ještě cibule obohatí
Cibule vypadá obyčejně, ale jde o elixír pro léčbu řady neduhů. Navíc ji snadno seženete, není drahá a při správném uskladnění dlouho vydrží. Obsahuje hodně vody, vitamíny C, D, E a B komplex. Je také zdrojem železa, hořčíku, draslíku nebo jódu. Cibule kromě ochrany kardiovaskulárního systému umí také snižovat hladinu cholesterolu, udržuje správný krevní tlak, je prevencí proti osteoporóze, prospívá chrupavkám, vazům i šlachám. Díky obsahu silného antioxidantu kvercetinu má preventivní účinky proti různým druhům rakoviny (hlavně střev či hrtanu). Cibule pomáhá i zevně – její přikládání na bodnutí hmyzem zabraňuje otokům nebo svědění.

Cibulová šťáva a sirup na kašel
Pokud chcete pomocí přírody podpořit odkašlávání, zkuste cibulovou šťávu nebo sirup z cibule. Jak na to? Nakrájené proužky cibule posypte cukrem nebo zalijte medem (lepší varianta) a uvolňující šťáva se poté pravidelně slévá a užívá se po lžičkách. S množstvím to ale nepřehánějte, aby nedošlo k podráždění jícnu a žaludku.

Přestože v cibuli najdeme mnoho látek pozitivních pro naše tělo, nehodí se pro každého. Cibule se nehodí pro osoby s citlivým trávením nebo pro ty, co musí dodržovat určitou zdravotní dietu. Jinak se ji ale nebraňte a dopřejte si ji nyní co nejčastěji.

Zdroje: vimcojim.cz, Magazín vimcojim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...