Jistota, že vlhký kašel brzy odezní, příliš nepomáhá

Jistota, že vlhký kašel brzy odezní, příliš nepomáhá
zdroj: freepik.com

Nemůžete v noci ležet, dýchat, neustále vám zatéká hlen do krku a díky obrannému reflexu ho okamžitě vykašláváte? Situace, kterou někdy poznal každý a řada lidí ho prožívá častěji, než by si přáli.

Můžeme si stále dokola připomínat, že kašel je obranný reflex, který čistí dýchací cesty od cizích těles, snaží se je udržovat volně průchodné, ale když už vás od neustálých záchvatů kašle bolí celé tělo a spánek je kdesi v nedohlednu, jen těžko se člověk raduje z konstatování, že kašel není žádná závažná nemoc a za několik dní odezní.

Kašel vzniká podrážděním dýchacích cest – hrtanu, průdušnice, ale i hlouběji průdušek a pohrudnice. Je důležité zjistit co nejdřív jeho charakter a původ, aby mohla být léčba cílená a účinná. V zásadě nejčastěji nás trápí suchý nebo vlhký kašel, a navíc při zánětech horních cest dýchacích obvykle štěkavý dráždivý suchý kašel postupně přechází ve vlhký, takzvaný produktivní kašel. Při něm se tvoří hleny a ty vykašláváme. Příčiny vlhkého kašle? Nejčastěji záněty horních cest dýchacích, které způsobují virové infekce nebo bakterie, které jsou zase zodpovědné za záněty průdušek a plic, tedy onemocnění dolních cest dýchacích spojených s horečkou, únavou a bolestí na hrudníku. Hlen přitom může mít nejrůznější barvu – od bílé až po nazelenalou.

Hlen chrání i dráždí
Při vlhkém kašli se tělo infekci brání tím, že vytváří velké množství hlenu. Ten zůstává v dýchacích cestách na sliznici a dráždí ji. Bývá nejrůznějšího zabarvení a konzistence, nejčastěji mazlavý a hustý. Když se ho nedaří pořádně vykašlat a dostat z těla ven, bakterie a viry se v místě zánětu množí dál a hlenu přibývá. Právě z barvy a složení hlenu lékař zjistí původ infekce a nasadí cílenou léčbu. Obecně lze pro rychlou úlevu poradit volně prodejné přípravky ze skupiny expektorancií. Ředí hlen a budete schopní ho lépe vykašlat. Užívejte tyto přípravky nejpozději kolem 16. hodiny. Vlhký kašel rozhodně uměle nepotlačujte, hlen pomáhá odstraňovat infekci z těla.

Několik dní, ale i měsíce
Kašel vás může potrápit jen velmi krátce jako akutní při běžném virovém nachlazení, kdy vám teče vodnatá rýma a hlen do krku i všemi otvory z těla ven, u hnisané rýmy či astmatu už je to náročnější proces, který může trvat i několik týdnů. A chronický kašel přetrvávající měsíce byste rozhodně měli řešit s lékařem, jeho původ bude jinde, než u běžných virů a bakterií.

Jak si kašel vyléčit?
Samozřejmě ideálně užíváním lékařem předepsaných i doporučených volně prodejných léků na vlhký kašel. Rychlejší odstranění hlenu z dýchacích cest můžete podpořit i dostatečným příjmem tekutin – zvlhčíte sliznice a ty nebudou tak podrážděné. Ideální je voda, čaje, ale i ovocné a zeleninové šťávy či polévka. Silný domácí vývar dokáže postavit nemocného na nohy a prohřát mu celý organismus. Naopak si nechte zajít chuť na mléčné produkty, přirozeně zahleňují, tedy byste šli sami proti své nemoci. S hydratací a zvlhčováním sliznic pomáhá inhalování páry, nejlépe s příměsí bylinek, třeba tymiánu, máty. Zvlhčujte prostředí, kde stůněte, často větrejte, abyste byli v čistém ovzduší. Zabalte krk do Priessnnitzova zábalu, na hrudník můžete použít některé z mastí (mentol, mátu).

Posilujte imunitu celoročně
Pravidelně se otužujte, zaměřte se na konzumaci potravin bohatých na vitamin C (šípky, citrusy, rakytník, rajčata, papriky), vitamin D (mořské ryby). Dopřávejte si čerstvé zeleninové šťávy (řepovou, mrkvovou, špenátovou, rajčatovou…).
V létě a na podzim si můžete nasbírat a nasušit směs jitrocele, heřmánku, plody šípků a lipový květ. V zimních měsících budete mít ideální čaj proti nachlazení. A z šípků uvařit šťávu, nebo sirup jako céčkovou bombu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!