Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma, navíc se snadno pěstuje a nevyžaduje žádnou extra péči. Chutí připomíná cibuli, hodí se tedy do mnoha pokrmů, navíc podporuje trávení a dokáže nahradit sůl. A to je v dnešní přesolené době velmi potřeba. Právě nastalo období, kdy se pažitce daří už i venku, zasadit ji ale můžete i do květináče za oknem nebo na balkoně.

Jak se o pažitku starat
Pokud máte pažitku vysazenou na zahradě, výhodou je, že vám na jednom místě poroste i celé roky. Pažitce stačí slunné stanoviště a pravidelná hojná zálivka. Je dobré ji často zastřihávat. Po prvním roce začne i krásně kvést v podobě fialových kuliček a kvítků, které kromě toho, že zahradu hezky ozdobí, slouží také včelkám jako pochoutka. Ty totiž její nektar přímo milují.

Pažitka jako náhrada cibule
My si květy můžeme také dopřát, ovšem nejvíce se setkáme s konzumací samotné natě pažitky. Ta vyniká chutí podobné cibuli, přičemž se jedná o výraznější chuť a intenzivnější aroma. V pokrmech ji tedy můžete využít všude, kde běžně přidáváte cibuli, ale nemusíte se přitom bát cibulového pachu. Pažitka je tedy příjemnou alternativou pro ty, co nemají rádi následnou cibulovou pachuť, ale chtějí si cibuli dopřát. Pokud by se vám podařilo vypěstovat či sehnat pažitku s více intenzivní chutí, zmírnit se dá kapkami citronové šťávy. Pažitku můžete také usušit, ale ztratí tím výrazně svou cibulovou chuť, proto ji konzumujte raději čerstvou. Pokud máte přebytky, můžete pažitku zamrazit. Tím zachováte všechny její vlastnosti a máte ji po ruce kdykoliv.

Jaké přínosy pro zdraví s pažitkou získáme
Stejně jako cibule, kterou pažitka chutí připomíná, nebo česnek, s nímž je příbuzná, je i ona zásobárnou mnoha cenných živin. Pažitka je bohatá na vitamín C, vitamíny B, obsahuje také minerály v podobě vápníku, železa nebo draslíku. Tato svěží bylinka je prospěšná zejména pro naše trávení. Dokáže podpořit chuť k jídlu i tvorbu trávicích šťáv, bojuje proti střevním parazitům a naše střeva přirozeně čistí. Pažitka také snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, a to nejen díky svým dezinfekčním účinkům.

Pažitka v kuchyni
Využití pažitky v kuchyni je velice široké. Jak bylo již zmíněno, ideální je konzumovat ji v čerstvé podobě, proto je jasné, že se hodí hlavně do studených pokrmů. Skvěle poslouží snad do každé pomazánky, kdy podtrhne a zvýrazní chuť, a navíc dodá každému takovému jídlu šmrnc. Pažitkou můžete také mnoho jídel jen ozdobit, například obložené chlebíčky, a přisypat ji můžete do každého zeleninového salátu. Chybět by neměla ani na bramborách nebo v polévce. Pažitka skvěle doplní také rybí pochoutky, obyčejný namazaný chleba nebo vajíčka. Během jara je ideální dopřát si zelené potraviny, a pažitka patří ty nejlepší.

Zdroje: Magazín Vím co jím, prozeny.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo vlastní relaxace a potřeby „nabití baterek“ během chladných dnů, má...

Čtěte dál
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Bezový květ – léčivé účinky a využití

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Černý bez kvete v průběhu několika týdnů v období zhruba od května do července, několika pozdními květy však můžeme být obdařeni ještě...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...