Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma, navíc se snadno pěstuje a nevyžaduje žádnou extra péči. Chutí připomíná cibuli, hodí se tedy do mnoha pokrmů, navíc podporuje trávení a dokáže nahradit sůl. A to je v dnešní přesolené době velmi potřeba. Právě nastalo období, kdy se pažitce daří už i venku, zasadit ji ale můžete i do květináče za oknem nebo na balkoně.

Jak se o pažitku starat
Pokud máte pažitku vysazenou na zahradě, výhodou je, že vám na jednom místě poroste i celé roky. Pažitce stačí slunné stanoviště a pravidelná hojná zálivka. Je dobré ji často zastřihávat. Po prvním roce začne i krásně kvést v podobě fialových kuliček a kvítků, které kromě toho, že zahradu hezky ozdobí, slouží také včelkám jako pochoutka. Ty totiž její nektar přímo milují.

Pažitka jako náhrada cibule
My si květy můžeme také dopřát, ovšem nejvíce se setkáme s konzumací samotné natě pažitky. Ta vyniká chutí podobné cibuli, přičemž se jedná o výraznější chuť a intenzivnější aroma. V pokrmech ji tedy můžete využít všude, kde běžně přidáváte cibuli, ale nemusíte se přitom bát cibulového pachu. Pažitka je tedy příjemnou alternativou pro ty, co nemají rádi následnou cibulovou pachuť, ale chtějí si cibuli dopřát. Pokud by se vám podařilo vypěstovat či sehnat pažitku s více intenzivní chutí, zmírnit se dá kapkami citronové šťávy. Pažitku můžete také usušit, ale ztratí tím výrazně svou cibulovou chuť, proto ji konzumujte raději čerstvou. Pokud máte přebytky, můžete pažitku zamrazit. Tím zachováte všechny její vlastnosti a máte ji po ruce kdykoliv.

Jaké přínosy pro zdraví s pažitkou získáme
Stejně jako cibule, kterou pažitka chutí připomíná, nebo česnek, s nímž je příbuzná, je i ona zásobárnou mnoha cenných živin. Pažitka je bohatá na vitamín C, vitamíny B, obsahuje také minerály v podobě vápníku, železa nebo draslíku. Tato svěží bylinka je prospěšná zejména pro naše trávení. Dokáže podpořit chuť k jídlu i tvorbu trávicích šťáv, bojuje proti střevním parazitům a naše střeva přirozeně čistí. Pažitka také snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, a to nejen díky svým dezinfekčním účinkům.

Pažitka v kuchyni
Využití pažitky v kuchyni je velice široké. Jak bylo již zmíněno, ideální je konzumovat ji v čerstvé podobě, proto je jasné, že se hodí hlavně do studených pokrmů. Skvěle poslouží snad do každé pomazánky, kdy podtrhne a zvýrazní chuť, a navíc dodá každému takovému jídlu šmrnc. Pažitkou můžete také mnoho jídel jen ozdobit, například obložené chlebíčky, a přisypat ji můžete do každého zeleninového salátu. Chybět by neměla ani na bramborách nebo v polévce. Pažitka skvěle doplní také rybí pochoutky, obyčejný namazaný chleba nebo vajíčka. Během jara je ideální dopřát si zelené potraviny, a pažitka patří ty nejlepší.

Zdroje: Magazín Vím co jím, prozeny.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat...

Čtěte dál
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Se slunečními dny je potřeba najít tu správnou ochranu. Debata o škodlivých látkách v opalovací kosmetice se táhne již několik let...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba...
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Klimatizace, ačkoliv nám umí poskytnout v horkých dnech značnou úlevu, může při nesprávném používání nebo zanedbané údržbě způsobovat...
Jak menstruační cyklus ovlivňuje čich a chutě

Jak menstruační cyklus ovlivňuje čich a chutě

Hormonální výkyvy mění váš čich a chuť během těhotenství. Nicméně ovlivňují naše smysly také během menstruačního cyklu. Všimly jste...
Jak si poradit s nepříjemným alergickým svěděním očí

Jak si poradit s nepříjemným alergickým svěděním očí

Jaro je krásné období nejen kvůli rozkvetlým stromům a voňavým květinám. Slunce hřeje a všichni jsou jednoduše šťastní. Nebo ne…? Pro...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...