Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma, navíc se snadno pěstuje a nevyžaduje žádnou extra péči. Chutí připomíná cibuli, hodí se tedy do mnoha pokrmů, navíc podporuje trávení a dokáže nahradit sůl. A to je v dnešní přesolené době velmi potřeba. Právě nastalo období, kdy se pažitce daří už i venku, zasadit ji ale můžete i do květináče za oknem nebo na balkoně.
Jak se o pažitku starat
Pokud máte pažitku vysazenou na zahradě, výhodou je, že vám na jednom místě poroste i celé roky. Pažitce stačí slunné stanoviště a pravidelná hojná zálivka. Je dobré ji často zastřihávat. Po prvním roce začne i krásně kvést v podobě fialových kuliček a kvítků, které kromě toho, že zahradu hezky ozdobí, slouží také včelkám jako pochoutka. Ty totiž její nektar přímo milují.
Pažitka jako náhrada cibule
My si květy můžeme také dopřát, ovšem nejvíce se setkáme s konzumací samotné natě pažitky. Ta vyniká chutí podobné cibuli, přičemž se jedná o výraznější chuť a intenzivnější aroma. V pokrmech ji tedy můžete využít všude, kde běžně přidáváte cibuli, ale nemusíte se přitom bát cibulového pachu. Pažitka je tedy příjemnou alternativou pro ty, co nemají rádi následnou cibulovou pachuť, ale chtějí si cibuli dopřát. Pokud by se vám podařilo vypěstovat či sehnat pažitku s více intenzivní chutí, zmírnit se dá kapkami citronové šťávy. Pažitku můžete také usušit, ale ztratí tím výrazně svou cibulovou chuť, proto ji konzumujte raději čerstvou. Pokud máte přebytky, můžete pažitku zamrazit. Tím zachováte všechny její vlastnosti a máte ji po ruce kdykoliv.
Jaké přínosy pro zdraví s pažitkou získáme
Stejně jako cibule, kterou pažitka chutí připomíná, nebo česnek, s nímž je příbuzná, je i ona zásobárnou mnoha cenných živin. Pažitka je bohatá na vitamín C, vitamíny B, obsahuje také minerály v podobě vápníku, železa nebo draslíku. Tato svěží bylinka je prospěšná zejména pro naše trávení. Dokáže podpořit chuť k jídlu i tvorbu trávicích šťáv, bojuje proti střevním parazitům a naše střeva přirozeně čistí. Pažitka také snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, a to nejen díky svým dezinfekčním účinkům.
Pažitka v kuchyni
Využití pažitky v kuchyni je velice široké. Jak bylo již zmíněno, ideální je konzumovat ji v čerstvé podobě, proto je jasné, že se hodí hlavně do studených pokrmů. Skvěle poslouží snad do každé pomazánky, kdy podtrhne a zvýrazní chuť, a navíc dodá každému takovému jídlu šmrnc. Pažitkou můžete také mnoho jídel jen ozdobit, například obložené chlebíčky, a přisypat ji můžete do každého zeleninového salátu. Chybět by neměla ani na bramborách nebo v polévce. Pažitka skvěle doplní také rybí pochoutky, obyčejný namazaný chleba nebo vajíčka. Během jara je ideální dopřát si zelené potraviny, a pažitka patří ty nejlepší.
Zdroje: Magazín Vím co jím, prozeny.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál