Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma, navíc se snadno pěstuje a nevyžaduje žádnou extra péči. Chutí připomíná cibuli, hodí se tedy do mnoha pokrmů, navíc podporuje trávení a dokáže nahradit sůl. A to je v dnešní přesolené době velmi potřeba. Právě nastalo období, kdy se pažitce daří už i venku, zasadit ji ale můžete i do květináče za oknem nebo na balkoně.

Jak se o pažitku starat
Pokud máte pažitku vysazenou na zahradě, výhodou je, že vám na jednom místě poroste i celé roky. Pažitce stačí slunné stanoviště a pravidelná hojná zálivka. Je dobré ji často zastřihávat. Po prvním roce začne i krásně kvést v podobě fialových kuliček a kvítků, které kromě toho, že zahradu hezky ozdobí, slouží také včelkám jako pochoutka. Ty totiž její nektar přímo milují.

Pažitka jako náhrada cibule
My si květy můžeme také dopřát, ovšem nejvíce se setkáme s konzumací samotné natě pažitky. Ta vyniká chutí podobné cibuli, přičemž se jedná o výraznější chuť a intenzivnější aroma. V pokrmech ji tedy můžete využít všude, kde běžně přidáváte cibuli, ale nemusíte se přitom bát cibulového pachu. Pažitka je tedy příjemnou alternativou pro ty, co nemají rádi následnou cibulovou pachuť, ale chtějí si cibuli dopřát. Pokud by se vám podařilo vypěstovat či sehnat pažitku s více intenzivní chutí, zmírnit se dá kapkami citronové šťávy. Pažitku můžete také usušit, ale ztratí tím výrazně svou cibulovou chuť, proto ji konzumujte raději čerstvou. Pokud máte přebytky, můžete pažitku zamrazit. Tím zachováte všechny její vlastnosti a máte ji po ruce kdykoliv.

Jaké přínosy pro zdraví s pažitkou získáme
Stejně jako cibule, kterou pažitka chutí připomíná, nebo česnek, s nímž je příbuzná, je i ona zásobárnou mnoha cenných živin. Pažitka je bohatá na vitamín C, vitamíny B, obsahuje také minerály v podobě vápníku, železa nebo draslíku. Tato svěží bylinka je prospěšná zejména pro naše trávení. Dokáže podpořit chuť k jídlu i tvorbu trávicích šťáv, bojuje proti střevním parazitům a naše střeva přirozeně čistí. Pažitka také snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, a to nejen díky svým dezinfekčním účinkům.

Pažitka v kuchyni
Využití pažitky v kuchyni je velice široké. Jak bylo již zmíněno, ideální je konzumovat ji v čerstvé podobě, proto je jasné, že se hodí hlavně do studených pokrmů. Skvěle poslouží snad do každé pomazánky, kdy podtrhne a zvýrazní chuť, a navíc dodá každému takovému jídlu šmrnc. Pažitkou můžete také mnoho jídel jen ozdobit, například obložené chlebíčky, a přisypat ji můžete do každého zeleninového salátu. Chybět by neměla ani na bramborách nebo v polévce. Pažitka skvěle doplní také rybí pochoutky, obyčejný namazaný chleba nebo vajíčka. Během jara je ideální dopřát si zelené potraviny, a pažitka patří ty nejlepší.

Zdroje: Magazín Vím co jím, prozeny.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Ploché nohy nejsou ničím výjimečným, postihují dokonce většinu naší populace. Nohy, především chodidla, přitom musí být dostatečně...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...