7 věcí, které jste (ne)věděli o sushi

7 věcí, které jste (ne)věděli o sushi
zdroj: Shutterstock

Japonské sushi si lidé zamilovali takřka po celém světě. Z hlediska ingrediencí se jedná o jednoduché jídlo, které je při správné přípravě perfektně chuťově sladěno. Sushi je zkrátka fenomén. Je ovšem stejně tak zázračné i z nutriční stránky? A věděli jste, že se může jíst i rukama nebo že Japonci k němu pijí pivo?

1. Řasa nori nepochází z Japonska

Řasa nori se v asijských přímořských kulturách tradičně využívá v receptech jako důležitý a zároveň velmi chutný zdroj živin. U nás ji známe zejména ve spojitosti se sushi, ve kterém je využívání mořské řasy nori vůbec nejoblíbenější. Zajímavostí však je, že většina dostupných mořských řas, které jsou k sehnání v běžných obchodech, nepochází z Japonska, ale téměř vždy z farem v Číně a Korei. Hlavním důvodem je nižší cena v porovnání s japonskou nori řasou. Podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina, to je však často na úkor kvality: „Nori řasa z Japonska je sice obvykle o poznání dražší, často je však i kvalitnější a chuťově mnohem lepší.“ Vyšší cenu navyšují mimo jiné i celní poplatky a náročnější dovoz. Přesto se však vyplatí si za řasu z Japonska připlatit.

2. Mořské řasy nejsou cítit po rybině

U mořských řas ještě chvíli zůstaneme. Věděli jste třeba, že by neměly mít rybinovou vůni? Pokud je řasa načichlá rybinou, nejspíš byla nesprávně dopravována – na lodi se dostala do styku s rybami. Takto načichla mořská řasa se k přípravě sushi nehodí. Martin Kudera k tomu ještě dodává, že kvalitní řasa nori má svěží vůni trávy. Kromě toho by mořská řasa měla být na pohled lesklá, rovná a křupavá.

3. Není wasabi jako wasabi

Říz dodává pokrmu sushi pikantní wasabi pasta, která je jedním ze základních japonských ochucovadel. Hlavní surovinou této pasty je japonský křen, který se dá dokonce pěstovat i jako pokojová rostlina. Má velmi výraznou a štiplavou chuť a přirozeně zelenou barvu. Pokud byste si wasabi připravili nastrouháním čerstvého kořene, kdy se začnou rozkládat sloučeniny způsobující jeho štiplavost, získáte tu nejlepší chuť a podle Japonců i skvělé přírodní antibiotikum. Mnozí výrobci však místo japonského křenu používají křen selský, do kterého přidávají zelené barvivo a ochucují ho hořčičnými semínky.

4. Sójová omáčka probouzí umami

Jen málokdo si dokáže představit sushi bez sójové omáčky. Sójovka vzájemně propojí chuťový zážitek z celého pokrmu a probouzí umami neboli pátou chuť, která je vnímána jako lahodná a delikátní. Podobně jako u pasty wasabi však existují i v tomto případě dvě varianty. „Existují dva typy sójové omáčky, které se od sebe liší výrobním postupem, kdy jedním z nich je tradiční forma kvašení v kádích a druhou je výroba moderním chemickým procesem. Přírodně fermentovaná sójovka je bez glutamátu a konzervačních látek. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a je bohatá na bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín C,“ vysvětlujte Martin Kudera. Naproti tomu příprava moderní procedurou, která je dnes rozšířenější, protože tovární výroba sójové omáčky je tímto způsobem rychlejší a levnější, je o řadu těchto zdraví prospěšných látek ochuzena.

5. K nigiri stačí ruce a pivo

Bojujete při konzumaci sushi s hůlkami? Pusťte se do něj rukama. Více než konzumace pomocí hůlek je důležité, abyste neporušili kompaktní skladbu kousků, a to zejména u nigiri, kdy se na rýžový noček pokládá ryba. Faux pas neuděláte ani tehdy, dáte-li si k sushi pivo. Dokonce i samotní Japonci si k němu dávají nejčastěji pivo či zelený čaj, který originálním způsobem podtrhne chuť sushi. Rýžové víno saké k němu pijí jen výjimečně.

6. Alternativou zázvoru jsou okurky

Růžové plátky nakládaného zázvoru jsou zásadní součástí gastronomického zážitku při konzumaci sushi. Zázvor vyrovnává chutě mezi různými druhy sushi, ne každý je však jeho příznivcem. „Místo nakládaného zázvoru můžete vyzkoušet nakládané okurky nebo jinou nakládanou zeleninu, jejíž mírně kyselá příchuť dovedně vyrovná dozvuky výraznějších typů sushi. Nebál bych se ani štiplavého kimchi,“ doporučuje Martin Kudera.

7. Kvalitní sushi je zdraví prospěšné

Vzhledem k tomu, že mezi základní použité suroviny při přípravě sushi patří rýže, mořská řasa, losos, tuňák, avokádo, nakládaný zázvor, zelenina a ochucovadla jako sójová omáčka či wasabi, je možné sushi z pohledu nutriční stránky označit za zdraví prospěšné. Jedná se totiž téměř výhradně o přirozené, průmyslově nezpracované potraviny, které si zachovávají vysoký podíl mikroživin a stopových látek. Klíčové však je, abyste nutriční hodnotu sushi nepokazili přebytkem smažených pochutin, nekvalitní sójovkou s vysokým obsahem soli nebo si jednoduše nenaložili příliš velkou porci.

Zajímavost na závěr: V Evropě je v sushi velice oblíbený losos. V Japonsku se mu však spíše vyhýbají a upřednostňují tuňáka, nakládanou makrelu a bílé ryby, jako je mořský vlk.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!