Jakým potravinám byste se měli vyhnout, pokud trpíte na otoky nohou?

Jakým potravinám byste se měli vyhnout, pokud trpíte na otoky nohou?
zdroj: Pexels.com

Jednou z příčin oteklých končetin může být nezdravá strava. Změna jídelníčku může pomoci problémy postupně odbourat. Vybrali jsme pro vás několik potravin, které byste měli vyřadit mezi prvními.

Čím čerstvější, tím lepší
Čerstvé potraviny jsou pro vaše tělo vždy nejlepší volbou. Vyhněte se nejrůznějším instantním pokrmům, ať už jde o polévky, omáčky, nebo třeba kávu.

Zkuste si místo toho doma vařit ze základních surovin. Takové pokrmy budou vždy zdravější než mnoho hotových pokrmů z obchodů. Nepoužívejte ale doma žádné zvýrazňovače chuti ani směsi koření (například grilovací koření). Místo toho vsaďte na bylinky, pepř či papriku.

Pozor na přemíru soli
S čím byste se ale měli mít na pozoru, je sůl.
I zdravá dietní polévka, kterou přesolíte, může být z hlediska otoků nohou problematická. Sůl má totiž nejen v našem těle tendenci zadržovat vodu, oteklé nohy mohou být jedním z projevů tohoto jevu. Kdo tedy solí až příliš, měl by trochu ubrat. Otoky pak mohou poměrně rychle odeznít.

Příliš velké množství soli se často nachází v pokrmech z rychlého občerstvení i ve zmíněných instantních potravinách. Začnete-li tedy vařit doma, musíte se zaměřit na to, abyste tento problém nepřenesli i do své kuchyně. Zpočátku vám mohou doma připravené méně solené pokrmy přijít mdlé a bez chuti, jde ale jen o to, že vaše chuťové pohárky jsou navyklé na přirozené výrazné chutě průmyslově zpracovaných potravin.

Pozor na alkohol
Pokud jste se někdy opili, jistě znáte ten pocit, kdy se zároveň cítíte dehydrovaní a přitom jste v obličeji oteklí a máte těžké ruce a nohy. Alkohol dokáže v našem těle napáchat mnoho špatného. Trápí-li vás problémy s otoky končetin, s alkoholem byste se měli minimálně na čas rozloučit.

Podobné, i když méně závažné účinky může mít kofein. Také ten naše tělo dehydruje. Jedním šálkem slabší kávy pravděpodobně nic nezkazíte, neměli byste to ale přehánět.

Dejte přednost zdravým tukům
Nezdravé tuky mají v našem jídelníčku příliš velké zastoupení. Uberte na konzumaci sádla, másla, tučných uzenin a smažených potravin. Místo toho dejte přednost pečeným rybám, rostlinným tukům, ořechům a dalším potravinám, ve kterých se naopak nacházejí pro naše tělo příznivé tuky. Uděláte mnoho pro své zdraví, stabilizujete hladinu cholesterolu a vaše otoky mohou postupně odeznít.

Pozor na sladké
Další problém představuje cukr.
I této suroviny konzumujeme výrazně více, než bychom měli. To přirozeně vede k nadváze a mnoha civilizačním chorobám. Oteklými končetinami vám tělo může dávat najevo, že je už tento stav neúnosný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!