Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?
zdroj: Shutterstock

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především svou vysokou kvalitou, bohatou chutí a mnoha zdravotními výhodami. Tvoří základní potravinu středomořské kuchyně – je oblíbeným olejem pro vaření, pečení, přípravu salátů a dalších pokrmů.

Druhy olivového oleje

Extra panenský olivový olej (extra virgin)
Jedná se o nejkvalitnější druh, získává se z oliv mechanickým lisováním za studena. Acidita, vyjadřující množství volných mastných kyselin, se udává v procentech na 100 g. Čím menší acidita, tím větší kvalita. U tohoto druhu oleje nesmí přesáhnout 0,8 %. Nejkvalitnější oleje mají kyselost pouhých 0,1 % až 0,2 %.

Panenský olivový olej (virgin)
Vyrábí se také mechanickým lisováním za studena, liší se však aciditou. Na rozdíl od extra panenského oleje má kyselost 0,8–2 %. Čím vyšší je acidita, tím větší je pravděpodobnost, že kvalita oliv byla před lisováním horší. Mohly být nahnilé, dlouho skladované nebo třeba napadené škůdcem.

Nepanenské olivové oleje (pomace)
Jedná se o oleje, které vznikly z pokrutin – odpadu, který vznikl při lisování panenských olejů. Pro výrobu je nutné použít vysoké teploty a chemická rozpouštědla, aby došlo k extrakci oleje. Bohužel takový olej je již pro naše zdraví z velké části nepřínosný a jeho chuť také značně ztrácí to pravé aroma.  

Rafinované olivové oleje
Pokud se olej získával pomocí chemických rozpouštědel nebo má příliš vysokou aciditu, je nutné jej rafinovat – odstranit defekty v chuti a vůni. Díky rafinaci, která se provádí při 250 °C, ztrácí olej převážnou většinu zdraví prospěšných látek.

Lampante
Olivový olej s aciditou nad 2 %, nevhodný ke konzumaci. Používá se k průmyslovým účelům.

Jak poznat kvalitní olej?
Olivový olej se produkuje především ve Španělsku, Itálii a Řecku. Za zmínku však stojí i chorvatská Istrie či severní Afrika, která je též velkým producentem.

Pokud si chcete dopřát opravdu kvalitní olivový olej, je nutné věnovat jeho výběru pozornost. V supermarketech často narazíme na takové oleje, které mají s tím pravým kvalitním olivovým společný snad jen název. Často také dochází k pančování oleje, provádí se proto přísné kontroly potravinářských inspekcí přímo u výrobců.

Důležitým ukazatelem kvality je acidita, která se běžně neudává na obalu, neboť se s časem mění. Můžete se tuto informaci dozvědět buď u prodejce nebo na webových stránkách výrobce.

Dalším důležitým prvkem je původ oleje. Měli byste se na etiketě dočíst, ze které země a farmy pochází. Pokud tuto informaci nenajdete, je možné, že olej byl smíchán z více různých zdrojů. Takové oleje kvalitní nejsou.

Dále zjišťujeme, zda je filtrovaný. Pokud by tomu tak nebylo, zbytky dužiny, pecek, větviček a dalších nečistot, by zrychlily proces fermentace a olej zežlukne. Nefiltrovaný olej je možno konzumovat, ale je nutné jej spotřebovat do jednoho měsíce po sklizni.

Prémiovou kvalitu oleje poznáte, že je z oliv sklízených v říjnu. V této době jsou totiž ideálně vyzrálé. Nicméně z takových oliv nezískáme tolik oleje, proto je cenově dražší. Z toho důvodu spousta výrobců sklízí olivy později (listopad, prosinec), protože z nich získají více olivového oleje.

Všímejte si také obalu. Ideální jsou tmavé láhve, případně plechové nádoby. Je totiž důležité chránit olej před teplem a světlem.

Proč je nenahraditelnou součástí naší kuchyně?
Olivový olej má své pevné místo ve středomořské kuchyni, jeho použití je ale časté i v jiných zemích. Díky svému aroma, složení a zdravotním benefitům je běžnou součástí i našich domácností.

Extra panenský olivový olej zvýrazní chuť jídla a dodá mu lákavou vůni. Jeho využití je velmi rozmanité. Hodit se vám bude jak při samotné přípravě pokrmů, tak i při jejich finálním dokončení na talíři.

Kvalitní olivový olej obsahuje spoustu živin, antioxidantů, vitamin E a K, ale také nenasycené mastné kyseliny. Jeho konzumace přispívá zdravé hladině cholesterolu a krevního cukru, působí také preventivně proti mozkové mrtvici a celkovému rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Je vhodný při problémech se zácpou, zlepšuje vstřebávání živin, napomáhá při zánětlivém onemocnění střev. Účinky oleje se navíc znásobí buď výluhem se stroužkem česneku nebo s bylinkami, a to s levandulí či rozmarýnem.

Jak je to s jeho používáním v teplé kuchyni?
V posledních letech studie potvrdili, že extra panenský olivový olej lze používat i při tepelné úpravě, a to do 210 °C, krátkodobě až 240 °C. Z toho vyplývá, že má dokonce větší stabilitu, než řepkový či slunečnicový olej. Nicméně je nutné dávat pozor, jaký druh olivového oleje použijeme. Je třeba vybrat opravdu kvalitní extra panenský olivový olej, filtrovaný a s nízkou aciditou. Jelikož sehnat v obchodech opravdu velmi kvalitní olivový olej není tak jednoduché, buďte opatrní a raději jej nakupujte z ověřených zdrojů.

Důležité také je, na jakou tepelnou úpravu chcete olej použít. Jsou různé druhy olivových olejů, doporučených přímo na vaření nebo třeba na smažení či grilování.

Pokud si nejste jistí, zda jste si vybrali správně a jestli je tepelná úprava vhodná, ponechte extra panenský olivový olej raději studené kuchyni a pro tepelnou přípravu vždy využijte olivový olej vhodný právě pro vaření. Máte tak jistotu, že využijete ceněné látky, které právě tento olej obsahuje.

Zdroje: medicalnewstoday.comBLOG olivum.cz, celostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle. Dehydrovaná kůže ztrácí přirozenou pružnost a vláčnost, vypadá mdle...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...