Cvičení jako lék na nachlazení a infekce? Ano i ne

Cvičení jako lék na nachlazení a infekce? Ano i ne
zdroj: Pixabay

Rozhodli jste se s příchodem podzimu vzít posilovnu útokem, ale trápí vás rýma nebo na vás přichází nachlazení? Nechcete porušit režim? Víme, kdy má smysl jít cvičit, i když nejste ve své kůži, či kdy naopak zalézt pod peřinu.

Svaly jako prevence zdraví

Silový trénink, díky kterému budujete svaly, má pozitivní vliv na správně fungující imunitní systém a podle některých studií dokonce i na mozek. Posilování umí skrze svalové kontrakce vyslat signály, které pomáhají růstu a regulaci nových neuronových sítí v mozku, což pomáhá například v boji proti Alzheimerově chorobě. „Máte-li dostatečné množství svalů, je u vás navíc sníženo riziko vzniku obezity, cukrovky II. typu, nemocí srdce, a dokonce i zhoubných nádorů. Svalová tkáň totiž zasahuje do nejrůznějších metabolických procesů,“ vysvětluje Ing. arch. Tereza Horová, osobní trenérka fitness sítě Form Factory a dodává, že svaly skutečně spolupracují i s naším imunitním systémem.

Znamená to tedy, že nachlazení nebo infekci máme léčit v posilovně? Podle trenérky Horové bychom se měli rozhodovat podle dvou věcí: „Jednak bychom měli naslouchat svému tělu a na základě toho zmírnit tempo, dobu a intenzitu sportovní aktivity a za druhé bychom měli myslet na zdraví lidí okolo. Pokud jste infekční, rozhodně se vyhněte fitness centrům či jakýmkoliv společným lekcím.

Lehká sportovní aktivita uleví od ucpaného nosu

Jakmile se objeví počáteční příznaky onemocnění, do postele hned zalézat nemusíte, ale raději v tréninku zvolněte. Lehká sportovní aktivita může v některých případech od onemocnění pomoct. Jak přesně to funguje? Dojde k aktivaci imunitního systému a zároveň nedojde k jeho potlačení. Konkrétně vám to pomůže pomoct například tehdy, když vás trápí ucpaný nos. Po cvičení začnete jako zázrakem volně dýchat!

Mezi aktivity, které jsou vhodné během lehkých příznaků nemoci bez zvýšené teploty, patří venkovní chůze, jízda na kole o nízké intenzitě nebo zahradničení. Pohyb ve spojitosti s pobytem na čerstvém vzduchu je vůbec to nejlepší, co pro své tělo a zdraví můžete udělat. Pokud však počasí pohyb venku nedovoluje, můžete vyzkoušet různá dechová cvičení, jógu či pilates. „Jakmile se budete cítit lépe, můžete na cvičení jógy nebo pilates navázat a přijít si ji zacvičit v rámci skupinového cvičení do fitness centra. Stále byste však měli být ohleduplní k ostatním cvičencům a nikoho nenakazili,“ říká trenérka Horová.

Kdy je lepší zůstat v posteli? 

Pokud máte společně s ucpaným nosem i zvýšenou teplotu, dejte přeci jen přednost posteli a teplému čaji. Při cvičení s teplotou hrozí dehydratace organismu, mohlo by dojít ke svalovému „rozpadu“ a v neposlední řade byste si tím mohli zhoršit průběh onemocnění. Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet radí zkombinovat odpočinek se zdravým jídelníčkem, který by měl obsahovat potraviny bohaté nejen na vitamíny a minerální látky, ale i zdravé tuky a kvalitní bílkoviny, které jsou zásadní jak k prevenci onemocnění, tak i pro správně fungující imunitní systém.

Zkuste celerovou polévku, která vás vyseká z nachlazení

Celerová polévka se zázvorem dodá tělu dávku vitamínů, minerálních látek, kalorií a bílkovin, které tělo pro svoji regeneraci a uzdravení potřebuje. Vedle toho je dobrým zdrojem tekutin. „Celer má antibakteriální účinky, obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, dále draslík, kyselinu listovou a aminokyseliny. Zázvor v sobě skrývá aktivní látky gingeroly, které se v organismu chovají podobně jako léky působící proti zánětu. Mají antioxidační a antimikrobiální účinek. Mimo to zázvor pomáhá s ucpaným nosem a potlačuje kašel,“ tvrdí výživová poradkyně Martina Weisserová.

Ingredience:

  • směs na proteinovou koprovou polévku
  • 80 g celeru (bulva)
  • 30 g řapíkatého celeru
  • 15 ml olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 250 ml vody
  • 20 g čerstvého zázvoru

Popis: Oba celery nakrájejte na drobné kostičky. V malém hrnci či ve vyšší pánvi lehce orestujte na lžíci oleje oloupaný a na kostičky nakrájený zázvor a bulvový celer. Jakmile jsou restované, přidejte řapíkatý celer. Ten restujte pouze krátce. Zalijte vodou, přidejte bobkový list a vařte do měkka podle velikost kostiček celeru 5 až 10 minut. Pak už nevařte. Z vody, kde máte podušený celer se zázvorem, vyjměte bobkový list. Přidejte směs na koprovou polévku, kterou doporučujeme nejdříve rozmíchat ve vodě metličkou a poté vlít do horké polévky. Nakonec vše důkladně rozmixujte na hladkou krémovou polévku. Na talíři pokapejte lžičkou olivového oleje a ozdobte lístky řapíkatého celeru nebo petrželovou natí.

Zpátky do posilovny už za pár dní

Budete-li o sebe pečovat, správně jíst a pořádně si během nemoci odpočinete, můžete být zpátky v režimu už za pět či šest dní od vypuknutí nachlazení. Bavíme se však o lehčím nachlazení, nikoliv o nemoci doprovázené vysokými teplotami! Fitness trenérka Horová však radí, abyste při návratu ke sportu postupovali opatrně: „Návrat k činkám či jakémukoliv jinému sportu by měl být postupný a trvat alespoň stejně tak dlouhou dobu, jakou jste byli nemocní a nechali tělo odpočívat.“

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!