Jak kočky zlepšují naše fyzické i duševní zdraví? Není toho málo!

Jak kočky zlepšují naše fyzické i duševní zdraví? Není toho málo!
zdroj: Shutterstock.com

Vlastnictví jakéhokoliv domácího mazlíčka na nás může mít ohromný pozitivní dopad. Sami si určitě dokážete vzpomenout na situaci, kdy vám objetí vašeho chlupatého zvířátka ulevilo, když se ve vašem životě neděly zrovna radostné události. Na kočky se dokonce ve spojitosti s fyzickým i duševním zdravím provádí nespočet studií. Sice slovo „kočka“ na lahvičce s léky nebo na receptu od lékaře nenajdete, nicméně to nic nebrání tomu, aby výzkumy mluvily jasně: Mít kočku jako domácího mazlíčka může být účinným lékem ke zlepšení obou aspektů zdraví.

Při výběru domácího mazlíčka máte nespočet možností. Lidé, kteří sice touží po chlupatém společníkovi, ale mají nabitý program, často volí kočky. Možná je to právě nezávislost, co z nich činí ideálního společníka do domácnosti pro zaneprázdněnější osoby, nicméně jistě nám dáte za pravdu, že existuje jen málo příjemnějších věcí, než přijít domů a pohladit své vrnící koťátko. To musí být hned další z nejčastějších důvodů, proč si kočky pořizujeme.

Důvodů vám však v dnešním článku přidáme hned několik. Kočky jsou milující a přítulná zvířata – navzdory jejich pověsti jako odtažitých a tvrdohlavých tvorů. Možná málokdo ví, že kočky nejvíce pomáhají našemu duševnímu zdraví tím, že jsou samy sebou. Dále k němu však přispívají i jejich schopností snižovat stres, poskytovat společnost, léčit předením a být úžasnými terapeutickými zvířaty.

Náš tip: Pořiďte jim vhodné hračky pro kočky a projevte jim tímto vděk za to, že tu pro vás jsou a pomáhají vám takovou měrou!

Pozitivní vliv koček
Ať už máte mazlivé kotě, nebo tichou a introvertní kočku, obklopení těmito zvířaty přináší mnoho pozitivních pocitů a změn do vašeho života. Zde je 6 z nich:

1. Kočky snižují riziko srdečních chorob
Studie ukazují, že přítomnost koček zmírňuje stres – což snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Čas strávený s nimi může snížit možnost vzniku různých srdečních chorob a mrtvice přibližně o 30 %.

2. Předení pomáhá léčit kosti, šlachy a svaly
Kočičí předení je jedním z nejpříjemnějších zvuků na světě. Tento zvuk, který signalizuje štěstí a pohodlí kočky, se spojuje s léčebnou silou na lidské kosti a svaly. Předení kočky vytváří vibrace na frekvenci mezi 20 a 140 Hz, a studie ukazují, že frekvence v rozmezí 18 až 35 Hz mají pozitivní vliv na pohyblivost kloubů po zranění.

3. Snižují stres a úzkost
Když máte kočku nablízku, můžete zaznamenat ve svém těle uklidňující změny, které přicházejí se snížením stresu a úzkostí. Jednoduché pohlazení obvykle stačí k tomu, abyste se cítili šťastnější. A funguje to vzájemně – vaše kočka bude šťastnější stejně tak.

4. Mají pozitivní vliv na lidské vztahy
Přestože to na kočkách pro jejich povahu nemusí být vždy vidět, kočky jsou tvorové, o které se sice staráme my, ale ony se starají na oplátku o nás.

Lidé, kteří investují do tohoto lidsko-kočičího vztahu, často vidí zlepšení ve svých mezilidských vztazích. Výzkumy ukazují, že majitelé koček jsou společensky citlivější a více důvěřují ostatním. Když nás někdo – ať už člověk nebo zvíře – přiměje cítit se dobře, zlepšuje to naši schopnost být laskavý a velkorysý k ostatním. Navíc kočky fungují jako sociální „katalyzátory“ – mohou fungovat jako “ice-breakers” a poskytují společná témata s ostatními.

5. Pomáhají předcházet alergiím
Překvapivé, že? Často slyšíme, že kočičí srst je jedním z nejčastějších alergenů. Pokud je však dítě obklopeno kočkami v prvních letech života, je pravděpodobnější, že se u něj vyvine imunitní systém, který bojuje nejen s alergiemi způsobenými kočkami, ale i jinými alergeny.

6. Fungují jako terapeutická zvířata
I když samozřejmě kočky nejsou náhradou za léky nebo psychoterapii, jejich pozitivní účinky na duševní zdraví jsou nepopiratelné. Dokážou nás uklidnit, snížit úroveň stresu a poskytovat společnost – nemluvě o tom, že stejně jako jiná domácí zvířata jsou kočky přijímající, otevřeně připoutané k lidem, konzistentní, upřímné a loajální. Mají všechny vlastnosti, které člověk potřebuje k tomu, aby se cítil oceňovaný a milovaný.

A tak příště, až se o vás vaše kočka otře, s láskou ji pohlaďte a poděkujte jí za to, že zlepšuje vaše zdraví po všech stránkách.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!