Orgánová výživa nabírá na síle. Je to jeden z trendů, který uchvátil nejen nutriční terapeuty, naturopaty, ale i širokou veřejnost. I když mnoho lidí nemůže pozřít vnitřnosti ve vařeném stavu, protože jim vadí struktura nebo se přes to, že by je měli sníst v tepelné úpravě, nemohou přenést, lyofilizovaná forma je naprosto pohodlná pro užívání. Orgánová výživa, získávaná z grass fed hovězího, zažívá totiž opravdový boom v rámci doplňků stravy.
Superpotravina, na kterou byste nepomysleli
Když mluvíme o superpotravinách, často se nám vybaví exotické ovoce, bobule nebo řasy, ale prakticky nikoho by do nich nenapadlo zařadit hovězí játra. A to k naší velké škodě. I když jejich chuť neoslovuje každého, je pravdou, že obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, které dostanete do těla jejich konzumací poměrně hravě a v poměrně slušném množství.
Doplňky stravy z hovězích jater jsou stále populárnější, protože poskytují pohodlný a účinný způsob, jak těžit z nutričních výhod tohoto orgánu bez toho, aniž byste museli řešit jeho chuť nebo strukturu. Játra hrají zásadní roli při zpracování potravy, skladování základních živin a detoxikaci krve. Jako vnitřnosti určené pro konzumaci vynikají játra nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vitamínů skupiny B a minerálními látkami. Jsou navíc ekonomičtější alternativou ke steakům nebo jinému masu ze svaloviny.
Porce 100 g hovězích jater je skutečným nutričním zázrakem, který poskytuje více než 100 % doporučené denní dávky různých základních živin. Najdete v nich konkrétně vitamín B12, vitamín A, riboflavin (B2), kyselinu listovou (B9), železo, měď a cholin. Všechny tyto živiny hrají důležitou roli při udržování přirozené funkce imunitních odpovědí, produkci tělesné energie, jsou potřebné pro zachování dobré kondice nervové soustavy, zdravé kůže, očí a také krevního oběhu.
Jednou z hlavních nutričních hvězd, kterou můžete pro organismus získat z hovězích jater, je vitamín A. Již 85g porce jater pokryje denní potřebu tohoto vitamínu, který přispívá k udržení kondice zraku a zároveň hraje roli pro podporu odolné imunity. Je však nezbytné poznamenat, že nadměrný příjem vitamínu A může vést k projevům vnitřní toxicity. Játra jsou rovněž zdrojem bílkovin pro udržení svalové hmoty.
Játra mají méně kalorií než svalové maso
Mnozí z nás si rádi pochutnají na dobrém steaku. Ale hovězí játra jsou určitě zajímavou potravinou pro ty, kteří se snaží vytěžit maximum nutričního potenciálu a zároveň si hlídají kalorie. Ve srovnání s běžně konzumovaným masem ze svaloviny nabízejí hovězí játra vyšší nutriční profil s menším zastoupení tuku. Tato funkce z nich dělá vynikající volbu pro ty, kteří chtějí dodržovat dietu bohatou na živiny a zároveň si posvítit na příjem kalorií. Konzumace doplňků z hovězích jater může pomoci zvýšit hladinu energie, což ocení bojující s únavou a nebo aktivní sportovci.
Zajistí příjem železa a je prevencí anémie
Játra jsou na seznamu potravin, které se doporučují jako součást jídelníčku pro prevenci anémie (chudokrevnosti). Doplňky z hovězích jater jsou vynikajícím zdrojem hemového železa, které se nachází v živočišných tkáních a je tělem snadněji absorbováno než nehemové železo (rostlinná forma). Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který je naprosto esenciální pro transport kyslíku v těle. Proto může být orgánová výživa cenným doplňkem pro osoby ohrožené nedostatkem železa.
Jaké jsou dalš zdravotní důsledky konzumace orgánové výživy?
- Díky silné kombinaci vitamínu A, zinku a mědi mohou významně posílit imunitní reakce. Vitamín A je nezbytný pro zdravou pokožku a sliznice, poskytuje první obranu proti škodlivým patogenům, zinek a měď jsou důležité pro zachování funkcí přirozené obranyschopnosti a pro antioxidační ochranu celého organismu.
- Vitamíny B12 a B6, jsou nezbytné pro udržení správných kognitivních funkcí a prevenci neurologických poruch. Dostatečný příjem vitamínů B podporuje tvorbu neurotransmiterů, což je nezbytné pro regulaci nálady a zlepšení celkového duševního zdraví.
- Vysoká koncentrace vitamínu A v doplňcích z hovězích jater přispívá ke zdraví pokožky tím, že podporuje obnovu buněk a tvorbu kolagenu. Výsledkem je zdravější pokožka, vlasy a nehty a také snížené známky stárnutí.
V případě, že se chystáte užívat potravinové doplňky s obsahem hovězích jater, je potřeba probrat i možná rizika. Ačkoli jsou bohaté na živiny, byly vzneseny obavy z potenciálních rizik, která se týkají především toxicity vitamínu A a obsahu cholesterolu. Je nezbytné konzumovat tyto doplňky s mírou a brát v úvahu zdravotní stav každého člověka. V případě pochybností o vhodnosti užívání je dobré se obrátit na ošetřujícího lékaře nebo naturopata. Navzdory obavám z obsahu cholesterolu však výzkumy ukazují, že cholesterol v potravinách, včetně hovězích jater, není primární příčinou srdečních onemocnění u většiny jedinců. A co se týče odpadních látek, játra toxiny neukládají, ale zpracovávají a vylučují. To je důvod, proč jsou obavy z jaterních toxinů neopodstatněné.
Zdroje: nutrivore.com, ods.od.nih.gov, medicalnewstoday.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost
V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše tělo dokáže tuto ústřední molekulu přirozeně vyrobit, v některých případech...
Čtěte dál
