Orgánová výživa nabírá na síle. Je to jeden z trendů, který uchvátil nejen nutriční terapeuty, naturopaty, ale i širokou veřejnost. I když mnoho lidí nemůže pozřít vnitřnosti ve vařeném stavu, protože jim vadí struktura nebo se přes to, že by je měli sníst v tepelné úpravě, nemohou přenést, lyofilizovaná forma je naprosto pohodlná pro užívání. Orgánová výživa, získávaná z grass fed hovězího, zažívá totiž opravdový boom v rámci doplňků stravy.
Superpotravina, na kterou byste nepomysleli
Když mluvíme o superpotravinách, často se nám vybaví exotické ovoce, bobule nebo řasy, ale prakticky nikoho by do nich nenapadlo zařadit hovězí játra. A to k naší velké škodě. I když jejich chuť neoslovuje každého, je pravdou, že obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, které dostanete do těla jejich konzumací poměrně hravě a v poměrně slušném množství.
Doplňky stravy z hovězích jater jsou stále populárnější, protože poskytují pohodlný a účinný způsob, jak těžit z nutričních výhod tohoto orgánu bez toho, aniž byste museli řešit jeho chuť nebo strukturu. Játra hrají zásadní roli při zpracování potravy, skladování základních živin a detoxikaci krve. Jako vnitřnosti určené pro konzumaci vynikají játra nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vitamínů skupiny B a minerálními látkami. Jsou navíc ekonomičtější alternativou ke steakům nebo jinému masu ze svaloviny.
Porce 100 g hovězích jater je skutečným nutričním zázrakem, který poskytuje více než 100 % doporučené denní dávky různých základních živin. Najdete v nich konkrétně vitamín B12, vitamín A, riboflavin (B2), kyselinu listovou (B9), železo, měď a cholin. Všechny tyto živiny hrají důležitou roli při udržování přirozené funkce imunitních odpovědí, produkci tělesné energie, jsou potřebné pro zachování dobré kondice nervové soustavy, zdravé kůže, očí a také krevního oběhu.
Jednou z hlavních nutričních hvězd, kterou můžete pro organismus získat z hovězích jater, je vitamín A. Již 85g porce jater pokryje denní potřebu tohoto vitamínu, který přispívá k udržení kondice zraku a zároveň hraje roli pro podporu odolné imunity. Je však nezbytné poznamenat, že nadměrný příjem vitamínu A může vést k projevům vnitřní toxicity. Játra jsou rovněž zdrojem bílkovin pro udržení svalové hmoty.
Játra mají méně kalorií než svalové maso
Mnozí z nás si rádi pochutnají na dobrém steaku. Ale hovězí játra jsou určitě zajímavou potravinou pro ty, kteří se snaží vytěžit maximum nutričního potenciálu a zároveň si hlídají kalorie. Ve srovnání s běžně konzumovaným masem ze svaloviny nabízejí hovězí játra vyšší nutriční profil s menším zastoupení tuku. Tato funkce z nich dělá vynikající volbu pro ty, kteří chtějí dodržovat dietu bohatou na živiny a zároveň si posvítit na příjem kalorií. Konzumace doplňků z hovězích jater může pomoci zvýšit hladinu energie, což ocení bojující s únavou a nebo aktivní sportovci.
Zajistí příjem železa a je prevencí anémie
Játra jsou na seznamu potravin, které se doporučují jako součást jídelníčku pro prevenci anémie (chudokrevnosti). Doplňky z hovězích jater jsou vynikajícím zdrojem hemového železa, které se nachází v živočišných tkáních a je tělem snadněji absorbováno než nehemové železo (rostlinná forma). Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který je naprosto esenciální pro transport kyslíku v těle. Proto může být orgánová výživa cenným doplňkem pro osoby ohrožené nedostatkem železa.
Jaké jsou dalš zdravotní důsledky konzumace orgánové výživy?
- Díky silné kombinaci vitamínu A, zinku a mědi mohou významně posílit imunitní reakce. Vitamín A je nezbytný pro zdravou pokožku a sliznice, poskytuje první obranu proti škodlivým patogenům, zinek a měď jsou důležité pro zachování funkcí přirozené obranyschopnosti a pro antioxidační ochranu celého organismu.
- Vitamíny B12 a B6, jsou nezbytné pro udržení správných kognitivních funkcí a prevenci neurologických poruch. Dostatečný příjem vitamínů B podporuje tvorbu neurotransmiterů, což je nezbytné pro regulaci nálady a zlepšení celkového duševního zdraví.
- Vysoká koncentrace vitamínu A v doplňcích z hovězích jater přispívá ke zdraví pokožky tím, že podporuje obnovu buněk a tvorbu kolagenu. Výsledkem je zdravější pokožka, vlasy a nehty a také snížené známky stárnutí.
V případě, že se chystáte užívat potravinové doplňky s obsahem hovězích jater, je potřeba probrat i možná rizika. Ačkoli jsou bohaté na živiny, byly vzneseny obavy z potenciálních rizik, která se týkají především toxicity vitamínu A a obsahu cholesterolu. Je nezbytné konzumovat tyto doplňky s mírou a brát v úvahu zdravotní stav každého člověka. V případě pochybností o vhodnosti užívání je dobré se obrátit na ošetřujícího lékaře nebo naturopata. Navzdory obavám z obsahu cholesterolu však výzkumy ukazují, že cholesterol v potravinách, včetně hovězích jater, není primární příčinou srdečních onemocnění u většiny jedinců. A co se týče odpadních látek, játra toxiny neukládají, ale zpracovávají a vylučují. To je důvod, proč jsou obavy z jaterních toxinů neopodstatněné.
Zdroje: nutrivore.com, ods.od.nih.gov, medicalnewstoday.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Objevte tajemství dračí krve, je to silný antioxidant a prospěje pleti
Název zní velmi pohádkově, ale nebojte, nemusíte se bát čarodějnic ani toho, že budete muset před použitím zachraňovat princeznu. Všestranná pryskyřice je totiž jednou ze stálic přírodních lékárniček....
Čtěte dál