Čas borůvek a výletů do lesa, kde si jich můžete nasbírat plné hrsti, se blíží. Možností jak tyto fialové zázraky zpracovat je nespočet. Vyzkoušet z nich připravit např. tento svěží dort, který je ve spojení s čokoládovým korpusem opravdu výborný.
Porce: 12 ks
Doba přípravy: 40 min
Doba pečení: 55 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 23 cm)
Na korpus
- 100 g ovesných vloček
- 50 g strouhaného kokosu
- 70 g kešu ořechů
- 2 lžíce kakaa
- 50 g vysokoprocentní čokolády (min. 80 %)
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžíce kokosového oleje
- špetka soli
Na krém
- 250 g sýru Philadelphia
- 200 g smetany 30 %
- 1 lžička sušené vanilky
- 2 lžíce medu
- 200 g borůvek (čerstvé / mražené)
- 2 vejce
- 3 lžíce borůvkové marmelády (bez přidaného cukru)
- 2 lžíce vody
Postup
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 160 °C.
- V hrnci rozpusťte kokosový olej společně s čokoládou a odstavte.
- V hlubší nádobě smíchejte ovesné vločky, kešu ořechy, kokos a vše tyčovým mixérem promixujte. Poté přidejte kakao.
- K čokoládě přidejte suchou směs, vejce, špetku soli a vše důkladně promíchejte. Těsto vlijte do formy a dejte předpéct na 15 minut do trouby a nechte vychladnout.
- Borůvky dejte do menšího hrnce, přidejte lžíci medu, vodu. Přiveďte směs k varu a cca 5 minut vařte. Poté odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. V míse prošlehejte sýr společně s medem, vejcem a sušenou vanilkou. V oddělené míse pak vyšlehejte smetanu.
- Smetanu opatrně vmíchejte do sýru, tak aby vznikl hustý krém.
- Korpus potřete marmeládou a střídavě nanášejte vrstvy krému a borůvek. Dejte péct do trouby na dalších cca 40 minut.
- Po upečení nechte dort vychladnout, nakrájejte jej na kousky a podávejte.
Náš tip
Na místo smetany vyzkoušejte dort připravit pro odlehčení z tvarohu a místo borůvek použít např. ostružiny či maliny.