Špaldové meruňkové knedlíky

Špaldové meruňkové knedlíky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Meruňky, žluto oranžové letní ovoce, bohaté na řadu vitamínů a minerálů. Pomáhají proti stárnutí buněk a pozitivně působí také na vlasy a nehty. Připravte z nich sladké knedlíky, které jsou výborné jak na oběd, tak jako teplá ovocná snídaně.

Porce: 8 velkých knedlíků
Doba přípravy: 40 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 12 středně velkých meruněk
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g tvarohu
  • ½ lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 1 lžička sušené vanilky
  • ½ citronu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 dcl vody
  • med
  • 2 snítky máty
  • sůl

Postup

  1. Vypeckujte a rozpulte meruňky, nastrouhejte kůru z ½ citronu.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, tvaroh, kokosový olej, prášek do pečiva, kůru z citronu, vejce, špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  3. Odeberte menší část těsta. Vytvořte placku a zabalte do ní ½ meruňky potřenou medem, tak, aby vznikla větší koule.
  4. Knedlíky vložte do vroucí, mírně osolené vody a vařte cca 25 minut.
  5. Mezitím si připravte omáčku. Nakrájejte zbylé meruňky na menší kousky, přidejte lžíci medu, sušenou vanilku, najemno nasekanou mátu, 2 dcl vody a vařte do změknutí. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  6. Uvařené knedlíky přelijte omáčkou a podávejte.

Náš tip
Knedlíky vyzkoušejte i jahodové či borůvkové a posypejte je čerstvě nastrouhaným tvarohem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Videorozhovor