To, co jíte, určuje, jak se cítíte. Tedy také to, zda máte nebo nemáte hlad. Pocit sytosti závisí zejména na obsahu bílkovin a vlákniny ve stravě. Je tedy výhodné, abyste v jídelníčku měli hned několik takových potravin. A jaké že to například jsou?
Sytivost potravin se neodvíjí od množství kalorií, ale od obsahu vlákniny a bílkovin. Ty se tráví pomaleji a komplexněji, proto potraviny na ně bohaté zasytí na delší dobu. Potraviny, které jich mají dostatek, vás tak dokáží udržet bez hladu a nedostatku energie o mnoho déle než zpracované potraviny plné tuků a cukrů. Bílkoviny jsou dokonce podle četných studií nejvíce sytivé makroživiny, které mění hladiny hormonů sytosti zejména ghrelinu. Vláknina zase dodává stravě na objemu, zpomaluje vyprazdňování žaludku a prodlužuje dobu trávení. Výsledek? Zasytí na delší dobu.
1. Vejce
Vejce jsou zdravá a bohatá na živiny. Mají vysokou sytivost a dodají kvalitní bílkoviny a všech 9 esenciálních aminokyselin. Zkuste si připravit k snídani dvě nebo tři míchaná vejce (bez oleje) a plátek celozrnného chleba. Pouhých 350 kcal z tohoto pokrmu vás zasytí na velmi dlouhou dobu.
2. Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou schopné vázat vodu, bobtnat, a jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, zejména betaglukany. Ta napomůže pocitu plnosti po jídle stejně jako uvolnění hormonů sytosti. Navíc oddálí vyprázdnění žaludku. Jsou ideální na snídani, po které poskytnou energii doslova na celé dopoledne.
3. Libové maso
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou velmi sytivé. Mezi ně patří i libové maso, zejména hovězí. Nejen, že zasytí na delší dobu, kromě toho tento pocit sytosti přetrvá po zbytek dne, kdy zapříčiní, že toho sníte celkově méně.
4. Tvaroh
Tvaroh je bohatý na bílkoviny a v případě, že je odtučněný, i chudý na kalorie, cukry a tuky. Jeho sytivost je srovnatelná se sytivostí vajec.
5. Luštěniny
Nutriční profil fazolí, hrášku, čočky, arašídů a dalších luštěnin je charakteristický vysokou sytivostí. Příčinou je vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Výhodou je, že neobsahují žádný cholesterol.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků
V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo také „barefoot“, není zdaleka jen módní záležitostí, ale má hluboké kořeny...
Čtěte dál
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
