Jaké potraviny vás nejlépe zasytí a zároveň jsou zdravé?

Jaké potraviny vás nejlépe zasytí a zároveň jsou zdravé?
zdroj: Unsplash

To, co jíte, určuje, jak se cítíte. Tedy také to, zda máte nebo nemáte hlad. Pocit sytosti závisí zejména na obsahu bílkovin a vlákniny ve stravě. Je tedy výhodné, abyste v jídelníčku měli hned několik takových potravin. A jaké že to například jsou?

Sytivost potravin se neodvíjí od množství kalorií, ale od obsahu vlákniny a bílkovin. Ty se tráví pomaleji a komplexněji, proto potraviny na ně bohaté zasytí na delší dobu. Potraviny, které jich mají dostatek, vás tak dokáží udržet bez hladu a nedostatku energie o mnoho déle než zpracované potraviny plné tuků a cukrů. Bílkoviny jsou dokonce podle četných studií nejvíce sytivé makroživiny, které mění hladiny hormonů sytosti zejména ghrelinu. Vláknina zase dodává stravě na objemu, zpomaluje vyprazdňování žaludku a prodlužuje dobu trávení. Výsledek? Zasytí na delší dobu.

1. Vejce
Vejce jsou zdravá a bohatá na živiny. Mají vysokou sytivost a dodají kvalitní bílkoviny a všech 9 esenciálních aminokyselin. Zkuste si připravit k snídani dvě nebo tři míchaná vejce (bez oleje) a plátek celozrnného chleba. Pouhých 350 kcal z tohoto pokrmu vás zasytí na velmi dlouhou dobu.

2. Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou schopné vázat vodu, bobtnat, a jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, zejména betaglukany. Ta napomůže pocitu plnosti po jídle stejně jako uvolnění hormonů sytosti. Navíc oddálí vyprázdnění žaludku. Jsou ideální na snídani, po které poskytnou energii doslova na celé dopoledne.

3. Libové maso
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou velmi sytivé. Mezi ně patří i libové maso, zejména hovězí. Nejen, že zasytí na delší dobu, kromě toho tento pocit sytosti přetrvá po zbytek dne, kdy zapříčiní, že toho sníte celkově méně.

4. Tvaroh
Tvaroh je bohatý na bílkoviny a v případě, že je odtučněný, i chudý na kalorie, cukry a tuky. Jeho sytivost je srovnatelná se sytivostí vajec.

5. Luštěniny
Nutriční profil fazolí, hrášku, čočky, arašídů a dalších luštěnin je charakteristický vysokou sytivostí. Příčinou je vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Výhodou je, že neobsahují žádný cholesterol.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...