Slané vafle se ztraceným vejcem

Slané vafle se ztraceným vejcem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Vafle nemusíte připravovat jen na sladko. Jistě vás zaujme i jejich slaná verze. Delší víkendová rána jsou ideální dobou pro jejich přípravu. Vytvořte vafle se ztraceným vejcem a sezónní zeleninou nebo s kvalitní šunkou a sýrem. Doplnit je můžete domácím jogurtovým dipem s čerstvými bylinkami.

Porce: 4
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 110 g špaldové mouky
  • 150 ml mléka (polotučné, mandlové, kokosové)
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky prášky do pečiva bez fosfátů
  • řepkový olej (na vytření formy)
  • pepř

Na ozdobu

  • 2 lžíce hořčice
  • 4 listy ledového salátu
  • 1 větší mrkev
  • 2 zelené papriky
  • 1 salátová okurka
  • ředkvičky
  • 4 vejce
  • voda
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř

Postup

  1. V míse smíchejte prášek do pečiva a mouku.
  2. Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem, solí a pepřem. Postupně přidávejte suché ingredience. Vyšlehejte vláčné těsto a nechte ho odpočívat cca 15 minut.
  3. Rozehřejte vaflovač, plotýnky potřete řepkovým olejem. Vlijte na něj těsto a pečte vafle do zlatova.
  4. Mezitím si připravte ozdobu. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Do hrnce dejte vodu, přidejte ocet a vodu přiveďte k varu.
  5. Metličkou vytvořte vír a do středu vyklepněte vždy jedno vejce. Nechte jej cca 2–3 minuty vařit, poté jej vyjměte, osolte a opepřete.
  6. Opečené vafle potřete hořčicí, ozdobte zeleninou, položte na ně vejce a podávejte.

Náš tip
Místo ztraceného vejce připravte vafle s nakrájeným vejcem natvrdo či s vaječnou omeletou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Videorozhovor