Vafle nemusíte připravovat jen na sladko. Jistě vás zaujme i jejich slaná verze. Delší víkendová rána jsou ideální dobou pro jejich přípravu. Vytvořte vafle se ztraceným vejcem a sezónní zeleninou nebo s kvalitní šunkou a sýrem. Doplnit je můžete domácím jogurtovým dipem s čerstvými bylinkami.
Porce: 4
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 110 g špaldové mouky
- 150 ml mléka (polotučné, mandlové, kokosové)
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- ½ lžičky prášky do pečiva bez fosfátů
- řepkový olej (na vytření formy)
- pepř
Na ozdobu
- 2 lžíce hořčice
- 4 listy ledového salátu
- 1 větší mrkev
- 2 zelené papriky
- 1 salátová okurka
- ředkvičky
- 4 vejce
- voda
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř
Postup
- V míse smíchejte prášek do pečiva a mouku.
- Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem, solí a pepřem. Postupně přidávejte suché ingredience. Vyšlehejte vláčné těsto a nechte ho odpočívat cca 15 minut.
- Rozehřejte vaflovač, plotýnky potřete řepkovým olejem. Vlijte na něj těsto a pečte vafle do zlatova.
- Mezitím si připravte ozdobu. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Do hrnce dejte vodu, přidejte ocet a vodu přiveďte k varu.
- Metličkou vytvořte vír a do středu vyklepněte vždy jedno vejce. Nechte jej cca 2–3 minuty vařit, poté jej vyjměte, osolte a opepřete.
- Opečené vafle potřete hořčicí, ozdobte zeleninou, položte na ně vejce a podávejte.
Náš tip
Místo ztraceného vejce připravte vafle s nakrájeným vejcem natvrdo či s vaječnou omeletou.