Oblíbená smoothies představují řadu výživových nástrah. Jak si ho připravit a nehřešit?

Oblíbená smoothies představují řadu výživových nástrah. Jak si ho připravit a nehřešit?
zdroj: Shutterstock

Smoothies patří řadu let do našich jídelníčků. Nejde o žádnou novinku a tento druh pokrmu už se ukotvil na seznamu zdravých jídelníčků. Smoothies bývají vyzdvihovány zejména kvůli rychlé a snadné přípravě nebo pro jejich vysoký obsah vitamínů a minerálů. Jsou ale opravdu vždy zdravou volbou jídla? A jaká úskalí vás mohou během jejich konzumaci potkat?

Co je smoothie
Jde o jemný až krémový „nápoj“, což naznačuje už jeho anglický název (od slova smooth – jemný), přičemž základem bývá ovoce a zelenina. Ideální je smíchat obojí dohromady a nepřidávat žádná další sladidla. Dnes už ale známe opravdu neskutečné množství druhů smoothie a přidat do nich lze i mnoho dalších zdravých surovin. Například to mohou být ovesné vločky, mléčné výrobky (jogurty, kefíry), rostlinná mléka, mladý ječmen, psyllium, namočená semínka (chia, lněná apod.) nebo proteinový prášek. Z jednoduché ovocné svačinky tak můžete snadno vytvořit plnohodnotné jídlo.

Jednoduchá rychlá příprava a spoustu kombinací
Díky své konzistenci se dá smoothie snadno konzumovat a také nosit kamkoliv s sebou. Může jít o vhodnou snídani na cestu, svačinu během pochůzek nebo také součást stravovacího plánu v rámci cvičení. Po sportu jím rychle a jednoduše doplníte ztracenou energii. A jak už bylo zmíněno, kombinovat můžete suroviny, jak jen chcete. V rámci každého ročního období si můžete dopřát smoothie podle dostupné sezónní zeleniny a ovoce. Smoothie také můžete vylepšit listovou zeleninou, například zkuste špenát, polníček nebo rukolu. Nebojte se vyzkoušet také varianty s kopřivou, zelím, smetankou lékařskou nebo čekankou.

Jaké nástrahy smoothie přináší?
Smoothie se tedy jeví jako ideální součást zdravého životního stylu, kdy neztrácíme čas dlouhou přípravou a můžeme si ho připravit podle své chuti a aktuální potřeby. Za tu dobu, co jsou smoothies v kurzu, se už ale objevilo několik faktů, které poukazují na možná rizika jejich nadměrné konzumace. V první řadě jde o samotné množství. Je potřeba brát smoothie spíše jako jídlo než nápoj. To znamená nevypít během chvilky litr takového tekutiny. Trávení takto můžete pěkně potrápit. Konzistence smoothie nahrává tomu „vypít“ ho více, ale dobré je uvědomit si, co všechno obsahuje. Pokud si například smoothie připravíte z jednoho jablka, dvou banánů, jednoho kiwi a hrsti špenátu, zní to jako celkem dost velká porce jídla. Snědli byste naráz takové množství v normálním pevném stavu? Možná ano, ale neudělá vám to dobře. Myslete tedy na to, že stejné množství tělo přijme i ve smoothie.

Pozor na smoothie při hubnutí
Myslete také na to, že smoothie bývá energeticky velmi náročné, navíc plné jednoduchého cukru třeba v podobě fruktózy z ovoce, takže pokud jste v redukčním režimu a „ujíždíte“ každý den na smoothie, pamatujte, že přijímáte také hodně kalorií včetně cukru. V takových případech je lepší volit spíše zeleninová smoothie, nebo jen s minimem ovoce. Přestože je ovoce zdravé a obsahuje řadu vitamínů, je také sladké a mohlo by vám takto bránit v hubnutí.

Ani zelenina není vždy jen přínosná. Zejména pokud milujete zelené smoothie plné zelených rostlin, buďte opatrní. Jde sice o velmi zdravou záležitost (jak už bylo řečeno), ale také je dobré hlídat, kolik si takové zelené zeleniny dáte a jak často. V neposlední řadě je důležitý také původ dané zeleniny. Druhy jako je mangold, špenát nebo listy pampelišek obsahují ve vyšší míře látky zvané oxaláty, antinutrienty, které tělu mohou bránit vstřebávat důležité minerály, jako je železo nebo vápník. Tyto látky jsou i v dalších potravinách a v přiměřeném množství je tělo zpracuje a vyloučí. U lidí s trávicím onemocněním může ale vyšší dávka dělat neplechu, stejně tak po užívání antibiotik. Při větším množství těchto látek se mohou časem začít tvořit ledvinové kameny, zhoršit dnu nebo způsobit potíže s artritidou. Ani se zelenými potravinami se to tedy nemusí přehánět.

Smoothie si určitě dopřejte, berte ho jako zdravou součást vašeho jídelníčku, ale snažte se také při přípravě o jejich pestrost, vybírejte různé druhy ovoce a zeleniny, dodejte jim další živiny pomocí ořechů, semínek, proteinu nebo mléčného produktu. Hlavně ale myslete na množství a smoothie si dopřejte v rozumné míře.

Zdroje: celostnimedicina.cz, autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!