Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek
zdroj: Shutterstock

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou jidášů. Přestože mazanec nemůže na našem velikonočním stole chybět, možná nemůžete říct, že byste o něm věděli všechno. Povězme si tak něco o historii a původu tohoto velikonočního „bochníku“, který rozhodně nepečeme jen u nás v Čechách. Odkud se vzal, jak přišel ke svému jménu, jak si jej upéct a jak si připravit o něco zdravější verzi?

Velikonoční mazanec – původ a tradice
Tradice pečení velikonočního mazance je velmi dlouhá, nejstarší dochované recepty se datují až k šestnáctému století. Původ mazance jako sladkého kynutého chleba tak můžeme najít v historii anglosaských i jiných evropských zemí. Původně měl oslavovat bohyni jara, s příchodem křesťanství si však mazanec uchoval oblibu a byl součástí velikonoční almužny pro chudé. Jako takový byl však jen ze základního těsta. Mazanec zdobený rozinkami, ořechy a mandlemi se podával v bohatších vrstvách, nebo byl určený pro lepší návštěvy. Součástí správného mazance by měl být kříž, stejně jako na bochníku chleba. Jde o připomínku skutečnosti, že bychom k němu měli přistupovat jako k Božímu daru. Naříznutí zároveň pomáhá úniku páry během pečení a brání tak popraskání.

Kde se vzal název „mazanec“ a kde všude ho znají?
Mazanec se obvykle pekl na Bílou sobotu, o Velikonoční neděli jej pak hospodyně vzaly s sebou do kostela ke svatému pomazání, čili posvěcení od kněze. Právě tak vnikl název pomazanec nebo také jednoduše mazanec. Ačkoliv jste možná přesvědčeni o opaku, mazanec není výsadou českých Velikonoc. Peče se například v Německu i v Rakousku, v Rusku má název kulič, přidává se do něj zakysaná smetana a jemná mouka. V Itálii mají také svou obdobu mazance, která voní pomerančovou kůrou a je zdobená mandlemi.

Jak se peče domácí mazanec?
Mazanec si sice můžete jednoduše koupit, ale domácí je domácí, tak proč to nezkusit? Základem jsou kvalitní ingredience a chuť pustit se do toho, která se určitě vyplatí. Aby se mazanec povedl a těsto dobře nakynulo, je třeba kvásek z čerstvého droždí rozdělat ve vlažném mléce. Než se pustíme do přípravy těsta, všechny suroviny necháme aspoň půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Po zadělání necháme těsto znovu odpočívat v teple, a to alespoň hodinu. Je potřeba dát kynutí mazance skutečně dostatek času, trpělivost se vyplatí a mazanec pak bude krásně nadýchaný. Před vložením do trouby nezapomeňte na zmíněné naříznutí do tvaru kříže. Po upečení by si měl mazanec opět odpočinout, rozhodně s krájením nepospíchejte, mohl by se srazit.

Velikonoční mazanec zdravěji? Jde to!
Nedělá vám dobře kynuté těsto? Jste na dietě nebo preferujete zdravé stravování? Žádný problém, mazanec můžete jednoduše připravit i ve zdravější variantě, stačí pár jednoduchých triků. Zásadní je použití mouky, místo klasické můžeme použít třeba žitnou celozrnnou nebo špaldovou. Přidat můžeme také ovesné vločky, k doslazení použijeme třtinový cukr nebo ještě lépe med. Dále pak polotučný tvaroh, kokosový olej či bio prášek do pečiva. Každý recept na mazanec je trochu jiný, a i v těch zdravých verzích najdete spoustu zajímavých ingrediencí.

Zdroj: toprecepty.czidnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...