Jídlo podle typu hříchu – jste gurmán, uždibovač, nestíháte jíst nebo vás trápí jojo efekt?

Jídlo podle typu hříchu – jste gurmán, uždibovač, nestíháte jíst nebo vás trápí jojo efekt?
zdroj: Shutterstock

Za každou ženou, která řeší problém se svou hmotností, se skrývá trochu odlišný příběh. Na kila navíc si zakládáme dlouho, je ovšem dobré vědět, co právě vy děláte za chybu a zjistit, proč ji děláte. Bylo by skvělé udržet si zdravou hmotnost trvale, za její neschopností ale leckdy stojí hlava. Odborníci na hubnutí dokonce často doporučují lidem navštěvovat současně také psychologa. Pro začátek ale pro vás máme několik rad, ať už je váš problém z přibírání jakýkoliv.

Základní pravidla do začátku
Kila dokážou naskakovat všem – těm, co jídlo milují, i těm, co by naopak jídlo ze svého života nejraději úplně vyškrtli. V obou případech je potřeba začít se ke svému tělu chovat laskavě. Jezte, ale s vědomím, že se chcete o své tělo starat, ne ho jídlem odrovnat nebo snad trestat. Každou úpravu jídelníčku berte pozitivně, a ne jako nutné zlo nebo neúnosnou změnu. Tudy cesta nikdy nepovede. Změny by měly být malé, ale pozitivní. Nevzdávejte se toho, co máte rádi (steaky, hranolky, dezerty). Vždy je dobré pracovat hlavně s množstvím, kvalitou, roli hraje také rychlost, s jakou jíte. Vhodné je změnit také způsoby úpravy (místo smaženého volte jídlo pečené, vařené apod.). Velmi důležité je mít v jídelníčku dostatek vlákniny, krmte tělo kvalitně a po celý den vyrovnaně.

Jídlo se musíte naučit trochu plánovat. Překonejte prvotní nechuť přemýšlet nad jídlem, zde je vhodné si srovnat priority. Je potřeba se jídlem trochu zabývat, pokud nechcete jen bezmyšlenkovitě mlsat nebo do sebe naházet cokoliv se namane. Naučte se jídla vařit, nakupujte ve farmářských obchodech, zaměřte pozornost na smoothie či salátové bary, jezte více zeleniny a myslete na to, aby vaše jídlo obsahovalo kvalitní bílkoviny. A nyní k samotným hříchům. Jaké nás obecně trápí nejčastěji?

Vaše hmotnost je jako jo-jo
Jojo efekt je reakcí těla na extrém, kterému ho vystavíte v zápalu dostat se během týdne z velikosti 40 na 36. Výsledkem radikálních pokusů je vždy rychlý návrat k původní váze a leckdy s nějakým kilem navíc. Je tohle váš případ? Hlavní je jíst. Tělo nepracuje na principu „nejím = hubnu“, spíše naopak. Je potřeba předcházet vlčímu hladu, tedy poctivě snídat, obědvat a večeřet. Pokud potřebujete, tak mějte i svačiny. V neposlední řadě jezte pomalu, jen to, na co máte chuť a netrapte se dietními pokrmy, které vás akorát odpuzují. Ani sladkosti si úplně neodpírejte, jen přemýšlejte, jaké si dát a jak často. A myslete na to, že bez pohybu to nepůjde, zejména pokud už jste zažili více jojo efektů. Váš metabolismus je rozhozený a unavený, tak potřebuje nakopnout pohybem. Pro začátek zaveďte alespoň chůzi.

Neustále jen uždibujete
Problém je, že nejste schopni najíst se normálně, ale pořád jen ochutnáváte, ulamujete kousky pečiva, zákusků, tu a tam si dáte oříšky apod. Věčné uždibování je spíš zlozvyk a vy musíte zjistit, proč ho máte. Proč vlastně mlsáte? Z hladu? Z nudy? Nebo třeba ze smutku či nervozity? Mlsání může být také důsledkem špatně zvolených potravin. Naučte se tedy věnovat jídlu čas, vyhledávejte jídla s nízkým glykemickým indexem, která vás zasytí na delší dobu. Volte celozrnné varianty těstovin či rýže, doplňte k nim vždy bílkovinu, místo sušenek zařaďte ořechy a sušené ovoce. Pokud hřešíte hlavně na oslavách, najezte se předem, ať poté na akci nesaháte po všem, co hostitel nabízí.

Jste až moc velcí gurmáni
Tady je problém hlavně ve velkém apetitu. Gurmáni většinou nehřeší v kvalitě jídla, na to se mají moc rádi, a to je také velké plus. Když ale láska k jídlu zvyšuje vaši hmotnost, je možná na čase vaše gurmánství trochu přehodnotit. Zůstaňte gurmánem, ale naučte se pracovat s vůlí a ukázněte se v případě množství jídla, zároveň si určitě zachovejte radost, kterou vám jídlo do života přináší. Oproti ostatním „hříchům“ mají gurmáni dvě výhody – mají kladný vztah k jídlu (jedí tedy pro potěšení), potrpí si na kvalitu a kladou důraz na čerstvost. Co ale s tím, když váha začne ukazovat vyšší číslo? Je dobré nezbavovat se najednou všech potěšení, například pokud milujete dezerty, dejte si je, ale třeba jen dvakrát týdně. Jezte pomalu, a také pomálu. Kvalitního jídla by se člověk přejídat neměl. Udělejte si ale vždy na jídlo čas, v tom je to pravé gurmánství. Pokud rádi dobré jídlo zapíjíte vínem, místo červeného zkuste suché bílé, a červené si dopřejte jen jednou za čas.

Nestíhací typ
Zde je největším kamenem úrazu nedostatek času i vůle pořádně a kvalitně se najíst. Výsledkem jsou náhodné nákupy všeho možného, případně večerní nájezd na lednici. Pokud jste tento případ, musíte se naučit připravovat jídla rychle, mít u sebe nouzovky v podobě kvalitních snacků a podobné pomocníky. Nestíhačům stačí ráno dát si hlavně hodně kávy, aby energie vydržela. Jídlo je pravděpodobně spíše obtěžuje a kdyby šlo stravu užívat jen pomocí tabletek, jsou hned pro. Problém bývá v podvýživě skryté za kilogramy navíc. Uspěchaný oběd, večeře stylem „co dům dal“ způsobuje nedostatek živin, ukládání tukových zásob, úbytek svalů i energie. Co s tím? Hlídejte si porce a snězte alespoň něco. Malá porce jistě neovlivní to, že pak něco nestihnete, naopak nehrozí hypoglykémie, budete lépe myslet, nebude tak nervózní. Jídlo si také noste s sebou a nemusíte kvůli tomu ani vyvařovat. Mějte u sebe nakrájené ovoce, proteinovou tyčinku, mini mrkvičky a tvrdý sýr. A pokud vám nevadí občas jíst „instantně“, pořiďte si zásobu rychlých jídel. Dnes na trhu najdete i kvalitní kaše, polévky nebo nápoje v prášku. Zkusit můžete i Manu, komplexní jídlo v prášku zalité jen vodou. Ve vašem případě je to skutečně lepší než nic.

Zdroj: Autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!