Znáte mindful eating? Pomůže vám ke zdravějšímu životu

Znáte mindful eating? Pomůže vám ke zdravějšímu životu
zdroj: Shutterstock

Co to je mindful eating a stojí za vyzkoušení? Prozradíme vám jeho základní principy, pokročilé tipy a triky. Provedeme vás vědomým jedením krok za krokem. Vy tak díky tomu snadněji zhubnete a pomůže vám to i s emočním přejídáním.

Co jste měli včera na oběd?
Vzpomenete si bez dlouhého přemýšlení, co jste měli včera a předevčírem na oběd? Pokud jste si vzpomněli, zkuste se nyní zamyslet nad tím, jestli jste si jídlo opravdu vychutnali a věnovali jste mu svou plnou pozornost, nebo jste u toho sledovali televizi, telefonovali či surfovali po sociálních sítích. Většina lidí do sebe totiž jídlo bezmyšlenkovitě nahází, což vede velice často k tomu, že si skoro neuvědomují, že vůbec nějaké jídlo snědli. A to může vést ke zbytečnému přejídání a následně přibírání na váze.

Proč jíme špatným způsobem? Podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina je hlavním důvodem dnešní uspěchaná doba, která nás vede k potřebě stíhat co nejvíce věcí za co nejkratší čas, což se negativně podepisuje na našem fyzickém i psychickém stavu. Jak se toho vyvarovat? Nastavte si nové a zdravější stravovací návyky. Není to tak těžké, jak si možná myslíte. „Začít se dá jedním malým krůčkem. Například si ke každému jídlu dejte vidličku kimchi pro lepší zažívání,“ doporučuje Martin Kudera. Nebo vyzkoušejte vědomé jedení – jezte v přítomném okamžiku, teď a tady! „Zkuste se při jídle zamyslet nad tím, jaké chutě cítíte – sladkost, kyselost, hořkost, či jaké emoce to ve vás vyvolává,“ dává svůj tip k vědomému jedení Martin Kudera.

Co je to mindful eating
Mindful eating neboli všímavé či vědomé jedení je založené na buddhistickém konceptu tzv. mindfulness. Jedná se o techniku, která pomáhá získat kontrolu nad stravovacími návyky. V praxi to znamená rozšíření pozornosti a její plné využití během jedení. Zkrátka se jídlu věnujete všemi svými smysly – hmat, zrak, čich, chuť, sluch. „Naslouchejte svému tělu, pocitům i emocím. Vychutnávejte si jídlo. Podpoříte tak zdravé stravovací návyky, hubnutí, omezíte přejídání a budete se celkově cítit lépe a fit,“ dodává Martin Kudera.

5 hlavních benefitů, které přináší mindful eating

1.     Získáte kontrolu nad stravovacími návyky. Pomocí vědomého jedení se naučíte mít své stravovacími návyky pod kontrolou, což vám pomůže při hubnutí nebo v případě, že trpíte emočním přejídáním.

2.     Rozpoznáte rozdíl mezi skutečným hladem a emocionálním hladem. Díky napojení se na emoce a pocity, které vám jídlo přináší, snadněji odhalíte, co vás k jídlu motivuje. Je to hlad, nuda nebo potřebujete zajíst negativní emoce?

3.     Přestanete se přejídat. Věděli jste, že mozek potřebujete okolo 20 minut na to, aby zpracoval, že jste po jídle a tedy sytí? Budete-li se na jídlo soustředit, sníte ho přesně tolik, kolik jídla tělo v danou chvíli potřebuje.

4.     Budete se po jídle cítit dobře. Pokud začnete jídlo vnímat všemi svými smysly, bude to mít pozitivní vliv nejen z fyzického hlediska, ale i toho psychického. Mindful eating dokáže navodit autentické příjemné pocity.

5.     Začnete jíst kvalitní a zdravé potraviny. Mezi vědomým jedením a zdravým stravováním je úzká spojitost, a to díky tomu, že jakmile se člověk začne na jídlo více soustředit, začne si zároveň uvědomovat také to, jaké potraviny konzumuje. Kvalita a složení stravy tak pro něj začne mít podstatně větší váhu.

6.     Jezte pomalu a dostatečně žvýkejte. Dostatečným kousáním a rozmělněním jídla nastartujete trávení a práci těla. Tělo totiž dostane signál, že jíte a tak začne okamžitě pracovat na tom, aby se strava začala zpracovávat.

Chcete to zkusit? Zkuste naše tipy a triky
Mindful eating je skvělým nástrojem, jak být zdravější a spokojenější. Pomůže vám k dosažení štíhlejší postavy a naučí člověka vybírat si kvalitní potravy. Protože nejen sportovci by měli myslet na složení své stravy. Začít jíst vědomě však nemusí být pro každého snadné. Jako u vytváření každého nového zvyku, to chce dávku trpělivosti. „Pro začátek zkuste jíst vědomě aspoň jedno jídlo denně a postupně tuto frekvenci navyšujte, až se z toho stane vaše každodenní rutina. Jezte pomalu a bez rozptylování,“ radí Martin Kudera a dodává, že abychom si uvědomili, jaké účinky jídlo na naše tělo má, je důležité vnímat, jak se cítíme před, během i po zkonzumovaném jídle.

Klíčové je rovněž rozšifrování toho, co vás k jídlu vede. Cítíte se ve stresu? Najděte jiný způsob, jak bojovat se stresem než je jídlo. Může to být procházka, návštěva posilovny nebo třeba meditace. Přepadají vás nezvladatelné chutě? Pracujte se svou vůlí. To ovšem neznamená, že když nakonec neodoláte, máte se kvůli tomu cítit špatně a mít výčitky. „Při vědomém jedení byste nikdy neměli cítit pocit viny z toho, že jíte. Jídlo je požitkem, zvlášť v případě konzumace kvalitních pokrmů, proto jich mějte v zásobě dostatečné množství,“ radí odbornice na pohyb Linda Nepožitková ze sítě fitness center Clever Fit.

Mindful eating začíná v obchodě
Jak již zmínil Martin Kudera, důležitá je kvalita pokrmů. Upřednostňujte pouze minimálně upravované, geneticky nemodifikované potraviny bez obsahu umělých aditiv. Budete-li mít doma zásobu těch správných potravin, vědomé jedení vám půjde mnohem snáze. Než tedy půjdete na nákup, sepište si nákupní seznam a u každé položky si uvědomte, proč ji kupujete a co přinese vašim chutím a tělu. „Potraviny vybírejte pečlivě, a to nejen podle jejich nutričních hodnot, ale také podle toho, jak se po nich budete cítit, když je budete jíst,“ doporučuje Martin Kudera. Jakmile dokáže své pocity v souvislosti s jídlem spojit, jste na správné cestě k získání lepší kontroly nad vašimi stravovacími návyky a tím i tělem.

Ostatně věděli jste, že „mindful“ neboli všímavost můžete uplatnit nejen při jedení, ale i sportu? „V tomto případě se jedná zejména o praktikování mindfulness, kdy schopnost být v současném okamžiku, může vést dokonce i k lepším výkonům ve sportu. Podle průzkumů je u sportovců prokázána i lepší psychická odolnost vůči fyzické zátěži,“ dodává Linda Nepožitková.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!