Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?
zdroj: Shutterstock

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody u nás dozrávají jako první ovoce, snoubí se s nimi sezóna prvních třešní. Jsou lahodné a bezesporu velmi zdravé, obsahují vitamíny a minerály. Milujeme je čerstvé a v této době jsou samozřejmě nejlepší přímo ze záhonu. Jak je ale uchovat i pro pozdější využití?

Jahodám se v našich podmínkách dobře daří, jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které se na našich zahrádkách, ale i balkonech či terasách objevuje. Mají vskutku mnohostranné využití, připravujeme z nich dezerty, moučníky, marmelády, koktejly, ovocné saláty a podobně.

Jahody jako zdravá pochoutka
Jahody mají vysoký podíl vlákniny, obsahují vitaminy C a K, mangan a draslík. V jahodách obsažené antioxidanty a vitaminy přispívají k lepší kondici vlasů a brání vzniku lupů. Pravidelná konzumace jahod přispívá k lepšímu stavu glykemického indexu a může také výrazně snížit riziko vzniku diabetu druhého typu. Jahody také posilují činnost mozku, zvyšují imunitu a prospívají očím. Jsou lahodné a nízkokalorické.

Sklízení a rychlé zpracování jahod
Jahody trháme jen zralé, trhat zelené plody a spoléhat na to, že dojdou, nemusí vždy fungovat. Častěji se zkazí a začnou plesnivět. Plody jahod sklízíme opatrně, zvlášť ty hodně zralé bychom mohli snadno pomačkat a znehodnotit. Trháme je nejlépe i s krátkou stopkou. Při sklizni je opatrně vkládáme do misky, lísky nebo jiné vhodné nádoby. Po sklizni můžeme jahody uložit na chladné místo, nejlépe na plech nebo tác, kde je můžeme rozložit, aby neležely na sobě. Takto uchováváme čerstvé jahody jen po nezbytně dlouhou dobu, další zpracování by mělo nastat co nejdříve. Uchování v lednici prodlouží jejich trvanlivost i o několik dnů.

Přebytky jahod a jejich uchování
Jahody nejprve odstopkujeme, opláchneme vodou a necháme okapat. Co nejdříve je poté spotřebujeme nebo dále zpracujeme. Pokud máme jahod víc, než zvládneme spotřebovat, uložíme je buď do lednice, nebo je rovnou necháme zmrazit. Jahody mražením neztrácejí barvu, skvělou chuť, a dokonce ani vůni, můžete si proto vychutnat v nich skrytý kousek léta i dávno po skončení jejich sezóny. Jahody mrazíme co nejdříve po sklizni, a to vcelku, nebo i rozmačkané. Jahody můžeme také nakrájet na plátky a usušit v sušičce na ovoce, uchovají si tak výraznou jahodovou vůni. Sušené jahody využijeme například do snídaňových kaší a cereálií.

Zavařování jahod
Kromě mražení se jahody v rukou českých hospodyněk samozřejmě nevyhnou ani zavařování. Hojně se z nich v našich kuchyních připravují marmelády, kompoty a džemy. Dobrým zvykem je i uchovávání jahod v mrazničce do doby, než dozraje například rybíz. Rybízová marmeláda je totiž už jen s malým přídavkem jahod mnohem lepší a chutnější.

Největší jahodové pochoutky – která je vaše nejoblíbenější?
Asi každý z nás zná ten nejjednodušší jahodový recept, který nás každoročně vrací do dětství – rozmačkané jahody s mlékem a cukrem. Kdo má rád jemnější konzistenci, zalahodí mu dobře vychlazený jahodový koktejl, třeba ještě s pěknou šlehačkovou čepicí navrch. Další sázkou na jistotu jsou určitě kynuté nebo tvarohové knedlíky s jahodami. K novodobějším oblíbeným receptům patří například jahodový cheesecake, želatinové jahodové řezy nebo domácí jahodová zmrzlina!

Co jste o jahodách možná nevěděli?

  • Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou, zbavuje je to jejich charakteristické vůně. Je proto vhodnější je na chvíli potopit do mísy nebo hrnce s vodou, poté vyndat sítem a nechat okapat.
  • Jahody jsou poměrně známé afrodiziakum. Jejich semínka obsahují zinek, nejdůležitější minerál mající vliv na sexuální výkonnost mužů i žen.
  • Jahoda není ani bobule, ani plod. Část, kterou s tak velkou chutí konzumujeme, je zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou právě jen ta malá zelená zrníčka na červené slupce.
  • Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem dvou stovek semínek.
  • Na našem území se jahody začaly pěstovat až v devatenáctém století, a to v okolí Neveklova na Benešovsku.
  • Z hlediska botaniky patří jahody do stejné rostlinné rodiny jako růže.

 

Zdroj:  zeny.cz, healthline.com, medicalnewstoday.com, BLOG apetitonline.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo vlastní relaxace a potřeby „nabití baterek“ během chladných dnů, má...

Čtěte dál
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...