Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody u nás dozrávají jako první ovoce, snoubí se s nimi sezóna prvních třešní. Jsou lahodné a bezesporu velmi zdravé, obsahují vitamíny a minerály. Milujeme je čerstvé a v této době jsou samozřejmě nejlepší přímo ze záhonu. Jak je ale uchovat i pro pozdější využití?
Jahodám se v našich podmínkách dobře daří, jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které se na našich zahrádkách, ale i balkonech či terasách objevuje. Mají vskutku mnohostranné využití, připravujeme z nich dezerty, moučníky, marmelády, koktejly, ovocné saláty a podobně.
Jahody jako zdravá pochoutka
Jahody mají vysoký podíl vlákniny, obsahují vitaminy C a K, mangan a draslík. V jahodách obsažené antioxidanty a vitaminy přispívají k lepší kondici vlasů a brání vzniku lupů. Pravidelná konzumace jahod přispívá k lepšímu stavu glykemického indexu a může také výrazně snížit riziko vzniku diabetu druhého typu. Jahody také posilují činnost mozku, zvyšují imunitu a prospívají očím. Jsou lahodné a nízkokalorické.
Sklízení a rychlé zpracování jahod
Jahody trháme jen zralé, trhat zelené plody a spoléhat na to, že dojdou, nemusí vždy fungovat. Častěji se zkazí a začnou plesnivět. Plody jahod sklízíme opatrně, zvlášť ty hodně zralé bychom mohli snadno pomačkat a znehodnotit. Trháme je nejlépe i s krátkou stopkou. Při sklizni je opatrně vkládáme do misky, lísky nebo jiné vhodné nádoby. Po sklizni můžeme jahody uložit na chladné místo, nejlépe na plech nebo tác, kde je můžeme rozložit, aby neležely na sobě. Takto uchováváme čerstvé jahody jen po nezbytně dlouhou dobu, další zpracování by mělo nastat co nejdříve. Uchování v lednici prodlouží jejich trvanlivost i o několik dnů.
Přebytky jahod a jejich uchování
Jahody nejprve odstopkujeme, opláchneme vodou a necháme okapat. Co nejdříve je poté spotřebujeme nebo dále zpracujeme. Pokud máme jahod víc, než zvládneme spotřebovat, uložíme je buď do lednice, nebo je rovnou necháme zmrazit. Jahody mražením neztrácejí barvu, skvělou chuť, a dokonce ani vůni, můžete si proto vychutnat v nich skrytý kousek léta i dávno po skončení jejich sezóny. Jahody mrazíme co nejdříve po sklizni, a to vcelku, nebo i rozmačkané. Jahody můžeme také nakrájet na plátky a usušit v sušičce na ovoce, uchovají si tak výraznou jahodovou vůni. Sušené jahody využijeme například do snídaňových kaší a cereálií.
Zavařování jahod
Kromě mražení se jahody v rukou českých hospodyněk samozřejmě nevyhnou ani zavařování. Hojně se z nich v našich kuchyních připravují marmelády, kompoty a džemy. Dobrým zvykem je i uchovávání jahod v mrazničce do doby, než dozraje například rybíz. Rybízová marmeláda je totiž už jen s malým přídavkem jahod mnohem lepší a chutnější.
Největší jahodové pochoutky – která je vaše nejoblíbenější?
Asi každý z nás zná ten nejjednodušší jahodový recept, který nás každoročně vrací do dětství – rozmačkané jahody s mlékem a cukrem. Kdo má rád jemnější konzistenci, zalahodí mu dobře vychlazený jahodový koktejl, třeba ještě s pěknou šlehačkovou čepicí navrch. Další sázkou na jistotu jsou určitě kynuté nebo tvarohové knedlíky s jahodami. K novodobějším oblíbeným receptům patří například jahodový cheesecake, želatinové jahodové řezy nebo domácí jahodová zmrzlina!
Co jste o jahodách možná nevěděli?
- Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou, zbavuje je to jejich charakteristické vůně. Je proto vhodnější je na chvíli potopit do mísy nebo hrnce s vodou, poté vyndat sítem a nechat okapat.
- Jahody jsou poměrně známé afrodiziakum. Jejich semínka obsahují zinek, nejdůležitější minerál mající vliv na sexuální výkonnost mužů i žen.
- Jahoda není ani bobule, ani plod. Část, kterou s tak velkou chutí konzumujeme, je zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou právě jen ta malá zelená zrníčka na červené slupce.
- Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem dvou stovek semínek.
- Na našem území se jahody začaly pěstovat až v devatenáctém století, a to v okolí Neveklova na Benešovsku.
- Z hlediska botaniky patří jahody do stejné rostlinné rodiny jako růže.
Zdroj: zeny.cz, healthline.com, medicalnewstoday.com, BLOG apetitonline.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat
Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem problémy nemají. Tento druh nespavosti je obvykle vyvolán kombinací...
Čtěte dál