Stárnutí a sport. Jak přizpůsobit pohyb svému věku a fyzickým možnostem?

Stárnutí a sport. Jak přizpůsobit pohyb svému věku a fyzickým možnostem?
zdroj: Pexels.com

Nikdo z nás věk nezastaví. Než bojovat s realitou je tedy nezbytné ji přijmout a naučit se s ní žít. Pokud to totiž dokážete, můžete si života v každém věku užívat naplno. Jak rostoucímu věku přizpůsobit sportovní aktivity?

Zlom přichází po třicítce
Bavíme-li se o sportu a stárnutí, rozhodně nemáme na mysli jen sportující důchodce. Naše tělo naopak svého maximálního potenciálu zpravidla dosahuje již před třicítkou. Ať už patříte mezi aktivní, nebo rekreační sportovce, jistě jste si přibližně po třicítce všimli, že vás najednou občas píchne v kyčli nebo v kolenu a že se po případné sportovní pauze najednou mnohem hůře vracíte zpět do kondice. Jde o zcela přirozený projev „stárnutí“. Proto již po třicítce je dobré v některých extrémních sportech trochu zvolnit. Tělo byste již neměli po tomto věku nadměrně zatěžovat, častěji se totiž mohou objevit fatální zranění, která vás mohou ze sportovního i běžného života vyřadit na dlouhé týdny až měsíce. Proto vám radíme – své limity jste už našli v období puberty a po dvacítce. Nyní je čas myslet na sebe a užívat si sportu v bezpečných mezích. Nemusíte si už nic dokazovat.

Padesátka je dalším milníkem
Další zlom přichází přibližně o dvacet let později
, když oslavíte narozeniny padesáté. Zatímco po třicítce stačilo jen trochu zvolnit, ale jinak jste mohli provozovat libovolný sport, po padesátce už zpravidla na některé aktivity stačit přestanete. Na tenisovém kurtu už zkrátka jen obtížně sehrajete vyrovnanou partii s o generaci mladším soupeřem, potíže vám mohou dělat i další náročné sporty. Pokud jste nějaký sport provozovali pravidelně, často se právě s ním musíte v tomto věku rozloučit. Opakovanou aktivitou totiž přetěžujete určité části těla a ty mohou volat po předčasném důchodu. Proto je nutné kolem padesátky často najít sportovní aktivity nové, ve kterých budete zatěžovat partie dosud méně opotřebované. Druhou věcí, která vás pravděpodobně překvapí více, jsou zdravotní problémy jen těžko předvídatelné. Třeba kvůli nechtěnému úniku moči budete muset při sportu začít využívat inkontinenční pomůcky. Někoho zase začne zlobit tlak nebo cholesterol, hůře se kontroluje i nadváha. Tělo zkrátka přestává poslouchat, což se logicky projevuje i ve sportovních aktivitách.

V důchodovém věku vsaďte na procházky
S každým dalším rokem bude sport obtížnější, i po šedesátce jsou dnes ale „senioři“ schopní bez větších omezení na rekreační úrovni provozovat většinu sportů. Zásadní omezení tak přichází až s blížící se sedmdesátkou, kdy již musí výrazněji zpomalit opravdu takřka každý. Přesto je důležité nepřestat s pohybem úplně. Měli byste tak zařadit pravidelné dlouhé procházky, vytrvalostní plavání a další pro tělo šetrné pohybové aktivity.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!