Ranní rituály aneb jak z nepříjemného ranního vstávání udělat příjemnou část dne

Ranní rituály aneb jak z nepříjemného ranního vstávání udělat příjemnou část dne
zdroj: Shutterstock

Každý z nás vnímá ráno jinak. V ideálním případě bychom ho měli chápat jako nový začátek a příležitost k tomu zlepšit sebe a svůj život. Realita je ovšem dost často odlišná. Několikrát odložený ranní budík a my již dopředu přemýšlíme, co nás v průběhu dne čeká. Práce, práce a zase práce. Většinu ranních aktivit odbydeme co nejrychleji, jak to jen jde. Ráno chceme hlavně přežít. Pokud si však vytvoříte zdravé ranní návyky, může se ráno stát startovním bodem pro váš úspěšný den. Tyto rituály kupodivu nepředstavují žádné převratné novinky. Jde o běžné věci, které ale mnozí z nás nedělají správně, nebo vůbec.

Ledová sprcha
Pokud chcete zažít po ránu nával energie, rozhodně zařaďte mezi své rituály ledovou sprchu. To platí hlavně pro zimní období. Budete překvapeni, že ledová sprcha funguje lépe, než nespočet šálků kávy, které do sebe dostanete v průběhu celého dne. Ledová sprcha vás zaručeně probere, navíc může posílit váš imunitní systém, zlepšit krevní oběh, a hlavně vám zlepší náladu. Začněte teplou sprchou, prohřejte své tělo a následně přepněte na studenou. Postupně zvyšujte dobu, po kterou v ledové sprše vydržíte. Stačí, když každý týden přidáte 10 vteřin, časem se dopracujete až ke dvěma minutám. K překonání prvotního šoku z ledové vody vám mohou pomoci rychlé a hluboké nádechy a výdechy.

Snídaně je základ
Tuto větu nám do hlavy vtloukali rodiče a naše babičky. Celá řada lidí ráno běžně nesnídá, ať již z důvodu úspory času, nebo proto, že ráno nemají hlad. Nebudeme rozebírat, kolik času zabere připravit si plnohodnotnou snídani, nebo to, že absence hladu je pouhou výmluvou, za kterou se skrývá naše lenost. Pokud ráno nesnídáte, svět (ani váš život) se nezboří. Problém spočívá v tom, že sice vynecháte snídani, ale následně si koupíte čokoládové donuty, zapijete je (nejednou) kávou. Oběd „zachráníte“ návštěvou rychlého občerstvení. Domů přijdete vysíleni z práce, postaráte se o rodinu a o věci, které musíte a večer strávíte u televize spolu s pojídáním jídla v takovém množství, jako kdybyste se pokoušeli o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Pokud to tedy lze, zařaďte do svého ranního režimu snídani. Někomu vyhovuje sladká snídaně – ovesné vločky, ovoce, jogurt, oříšky. Někdo naopak preferuje slanou snídani – pečivo, vejce, šunka a sýr. Vyzkoušejte, který varianta vám více vyhovuje: jak dlouho vám vydrží pocit sytosti? Dostaví se rychle pocit únavy? Cítíte se nabytí energií, nebo unavení? Ideální snídaně by měla obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků. To vám sušenky s kávou opravdu nedodají.

Bez kávy ani ránu
Kdo z nás si dovede představit ráno bez kávy? Je však káva tím nejlepším, co nás ráno nastartuje? Přes všeobecně rozšířené mínění je opak pravdou. Ranní káva nás ráno sice „probudí“, ale o to horší propad energie nás následně čeká. To samé platí v případě cukrů – oplatky, sladké pečivo ad. Ráno se pojí s vyšší hladinou kortizolu, hormonu, který má za cíl vás ráno postavit na nohy. Pokud jeho vysokou ranní hladinu podpoříte ještě kávou, účinek je bohužel opačný. Po rychlém nástupu energie následuje významný propad, které kompenzujete dalším šálkem kávy. Dostáváte se tak do začarovaného kruhu. Kávu si dejte ideálně hodinu a půl po probuzení, kdy je hladina kortizolu nižší a naše tělo tak využije účinky kávy na maximum.  

Slunce jako káva pro vaše oči
Sledování východu slunce může být jedním z nejkrásnějších způsobů, jak začít den. Ranní sluneční paprsky, které dopadají na vaši oční sítnici, působí jako signál pro vaše tělo (a vaše biologické hodiny), že je nový den. Bohužel v zimním období není slunce dostatečně silné, a navíc vychází později, než někteří z nás vstávají. Tento rituál ale rozhodně zařaďte na jaře a v létě, má totiž pozitivní vliv i na naši psychiku. Nedostatek slunečního záření lze zimě kompenzovat vystavením se co nejsilnějšímu světelnému záření ze žárovek. Použít lze i tzv. horské slunce, nebo infralampy.

Ranní rychlovka
Samozřejmě, že i příjemně strávený čas v posteli s vaší drahou polovičkou může být skvělým startem vašeho dne. Já mám však (kupodivu) na mysli ranní cvičení. Nebojte se, nemusíte mu obětovat desítky minut, ba naopak. Jde o to, udělat co nejvíce práce, za co nejkratší čas. Muži mohou ráno dělat kliky, ženy naopak zařadí cviky na nohy, nebo např. plank na břicho. Snažte se každé ráno udělat co nejvíce opakování bez pauzy. Já sám se hned po probuzení snažím udělat minimálně 60 kliků, bez pauzy. Mám ze sebe – z vykonané práce – hned lepší pocit a jsem připraven na další výzvy, které mne v průběhu dne čekají. 

Zdravé ranní rituály nejsou o složitých a obtížných úkolech, ale o drobných změnách, které mohou mít velký vliv na průběh vašeho dne. Kombinujte tyto tipy podle svých preferencí a sledujte, jak na vás působí. Postupem čase se stanou součástí vašeho zdravého životního stylu.

Zdroje: BLOG Brainmarket.cz a Healthlabs.cz, autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!