Mladá kopřiva – účinky a odpověď na otázku, proč nás pálí

Mladá kopřiva – účinky a odpověď na otázku, proč nás pálí
zdroj: Shutterstock

Kopřiva je nejznámější léčivá rostlina u nás, roste doslova všude a často je s ní sváděn boj jako s neužitečným plevelem, což je škoda. Proč se jí zbavovat a cíleně ji ničit, když se její léčivé účinky dají velmi dobře využít? Kopřiva se dá zpracovat mnoha způsoby a její pravidelné užívání může vyřešit nejen řadu zdravotních, ale i kosmetických potíží.

Blahodárné účinky kopřivy
Mladá kopřiva pomáhá s celkovou očistou organismu. Jednou z jejích důležitých schopností je právě podpora přirozeného čištění organismu. Kopřiva je bohatou zásobárnou železa, a proto nám může pomoci v boji s jarní únavou. Jaro je doba častého nachlazení, a i s ním nám mladá kopřiva pomůže. Podporuje totiž přirozenou obranyschopnost organismu a ten se pak snáze vyrovná s napadením viry či bakteriemi. Kopřiva pomůže v boji se zácpou či průjmem, látky v ní obsažené upravují potíže s vyprazdňováním. Kopřiva dále pomáhá odbourávat stres a vypětí, tlumí potíže s alergiemi, čistí krev, bojuje se záněty a v neposlední řadě pomáhá při onemocnění jater, ledvin a žlučníku.

Kopřiva v kosmetice
Kopřiva je ideální volbou v péči o pokožku. Rostlina může pomoci vyčistit póry, snížit výskyt akné, a také zmírnit příznaky lupénky či ekzému. Je také známá pro své příznivé účinky, pokud jde o zdraví a krásu vlasů. Obsahuje totiž síru, která je důležitá pro zdravé vlasy a urychluje jejich růst. Pokud máte problémy s padáním vlasů, může kopřiva pomoci posílit vlasové kořínky a snížit ztrátu vlasů. Rostlina obsahuje složky, které mají protizánětlivé a antialergické vlastnosti. Tyto vlastnosti mohou pomoci snížit zánět a podráždění pokožky.

Jak a kdy sbíráme kopřivu?
Sbíráme vždy mladé a silné rostliny z čistého prostředí, tedy z luk, lesů a podobně. Nesbíráme v blízkosti silnic, železnice nebo továren. Listy a lodyhy sbíráme zhruba do konce května. Nať sušíme ve stínu na vzdušném místě. Můžeme také zamrazit, dát do alkoholu (tinktura) nebo využít v kuchyni. Kořen sbíráme na podzim a brzy na jaře. Semena sbíráme nejlépe v srpnu.

Jak kopřivu zpracovat?
Kopřiva se dá zpracovat mnoha způsoby. Známý je například blahodárný kopřivový čaj. Na čaj budete potřebovat 30 g listů a 500 ml vody. Vodu uvařte a listy zalijte. Nechejte louhovat 15 až 20 minut. Popíjejte v průběhu dne. Na kopřivový sirup budete potřebovat 50 g listů kopřivy, 300 ml vody a 100 g třtinového cukru. Kopřivy umyjte a vložte do hrnce. Zalijte vodou a krátce povařte. Nechejte 30 minut louhovat a poté listy vyjměte. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí.

Proč kopřiva pálí?
Lodyhy a listy jsou poseté velkým množstvím žahavých chlupů. Tyto chlupy jsou tvrdé a zároveň křehké, takže se při dotyku velmi lehce zlomí. Vznikne ostrý lom, podobný jehle, který nařízne povrch kůže. Tato malá ranka přijde do styku s kopřivovým jedem, jenž je tvořen směsí histaminu a kyseliny mravenčí. Pro nás tak nastane chvíle nesnesitelného svědění a pálení. Rostlina se tímto způsobem evolučně chrání, mimo jiné také před spasením zvířaty.

 

Zdroj: bylinkyprovsechny.czg21-vitality.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!