Květákové placičky s okurkovým dipem

Květákové placičky s okurkovým dipem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Květák patří mezi chutnou a velice dobře stravitelnou brukvovitou zeleninu. Je ideální na přípravu polévek, salátů, či jen tak upečený s bylinkami v troubě. Vyzkoušejte i recept na placičky, které můžete podávat jako přílohu, nebo samostatně s dipem. V placičkách schováte dětem porci zeleniny.

Porce: 12 placiček
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na placičky

  • 1 středně velký květák
  • 35 g ovesných vloček
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 2 snítky petržele
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžička lněných semínek
  • sůl, pepř
  • řepkový olej na smažení

Na dip

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 50 g salátové okurky
  • 5 lístků čerstvé máty
  • ½ citronu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Květák omyjte, rozdělte na růžičky a vařte v osolené vodě do změknutí. Nechte vychladnout.
  2. Šalotku nakrájejte na kostky a na trošce řepkového oleje ji opečte dozlatova.
  3. Do větší mísy dejte květák, který vidličkou rozmačkejte. Poté přidejte šalotku, vejce, parmezán, prolisovaný stroužek česneku, nasekanou petržel, nasekaná dýňová a lněná semínka, sůl, pepř. Vše důkladně promíchejte.
  4. Ze směsi tvořte menší placičky a smažte na pánvi s troškou oleje z každé strany, dozlatova.
  5. Mezitím si připravte dip. Okurku omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nasekejte mátu, vymačkejte šťávu z ½ citronu. Všechny ingredience dejte do menší mísy a vše důkladně promíchejte.
  6. Hotové placičky osušte od přebytečného oleje ubrouskem a podávejte v kombinaci s dipem.

Náš tip
Placičky můžete také upéct v troubě bez tuku na pečícím papíře při 180 °C cca 20 minut. Z pánve jsou křupavější.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!