Květák patří mezi chutnou a velice dobře stravitelnou brukvovitou zeleninu. Je ideální na přípravu polévek, salátů, či jen tak upečený s bylinkami v troubě. Vyzkoušejte i recept na placičky, které můžete podávat jako přílohu, nebo samostatně s dipem. V placičkách schováte dětem porci zeleniny.
Porce: 12 placiček
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na placičky
- 1 středně velký květák
- 35 g ovesných vloček
- 30 g strouhaného parmezánu
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 2 vejce
- 2 snítky petržele
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžička lněných semínek
- sůl, pepř
- řepkový olej na smažení
Na dip
- 200 g řeckého jogurtu
- 50 g salátové okurky
- 5 lístků čerstvé máty
- ½ citronu
- sůl, pepř
Postup
- Květák omyjte, rozdělte na růžičky a vařte v osolené vodě do změknutí. Nechte vychladnout.
- Šalotku nakrájejte na kostky a na trošce řepkového oleje ji opečte dozlatova.
- Do větší mísy dejte květák, který vidličkou rozmačkejte. Poté přidejte šalotku, vejce, parmezán, prolisovaný stroužek česneku, nasekanou petržel, nasekaná dýňová a lněná semínka, sůl, pepř. Vše důkladně promíchejte.
- Ze směsi tvořte menší placičky a smažte na pánvi s troškou oleje z každé strany, dozlatova.
- Mezitím si připravte dip. Okurku omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nasekejte mátu, vymačkejte šťávu z ½ citronu. Všechny ingredience dejte do menší mísy a vše důkladně promíchejte.
- Hotové placičky osušte od přebytečného oleje ubrouskem a podávejte v kombinaci s dipem.
Náš tip
Placičky můžete také upéct v troubě bez tuku na pečícím papíře při 180 °C cca 20 minut. Z pánve jsou křupavější.