Polenta po italsku

Polenta po italsku
zdroj: Kristýna Rybovičová

Polentu, bezlepkovou kukuřičnou krupici, můžete připravovat na několik různých způsobů. Jako příloha je ideální krémová polenta. Polentu lze také využít na zahuštění polévek, gulášů či v tuhé podobě jako tyčinky.

Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 200 g polenty
  • 50 g černých oliv bez pecek
  • 80 g nakládaných sušených rajčat
  • 2 snítky bazalky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 250 g rajčat
  • 2 středně velké červené cibule
  • 400 g mozzarelly
  • 200 g ledového salátu
  • 150 g rukoly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa Balsamico
  • ½ citronu
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce dýňových semínek

Postup

  1. Polentu připravte podle návodu, osolte a opepřete ji.
  2. Olivy nakrájejte na tenké plátky, sušená rajčata, bazalku na menší kousky.
  3. Ještě do horké polenty zamíchejte olivy, bazalku a sušená rajčata. Vyválejte z těsta 1 cm vysoký plát a nechte jej 15 minut vychladnout.
  4. Mezitím očistěte salát, rajčata, rukolu a cibuli.
  5. Rajčata nakrájejte na kostky, cibuli a mozzarellu na tenké plátky. Salát natrhejte. Vše ve větší míse promíchejte.
  6. V menší misce smíchejte sůl, pepř, šťávu z citronu, olivový olej a ocet. Polijte zálivkou salát a opět promíchejte.
  7. Z plátu polenty nakrájejte jednotlivé tyčinky a na kapce řepkového oleje je na pánvi dozlatova z každé strany opečte.
  8. Hotový salát podávejte posypaný semínky společně s polentovými tyčinkami.

Náš tip
Salát podávejte s kousky čerstvého avokáda.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!