Polentu, bezlepkovou kukuřičnou krupici, můžete připravovat na několik různých způsobů. Jako příloha je ideální krémová polenta. Polentu lze také využít na zahuštění polévek, gulášů či v tuhé podobě jako tyčinky.
Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 200 g polenty
- 50 g černých oliv bez pecek
- 80 g nakládaných sušených rajčat
- 2 snítky bazalky
- 1 lžíce řepkového oleje
- 250 g rajčat
- 2 středně velké červené cibule
- 400 g mozzarelly
- 200 g ledového salátu
- 150 g rukoly
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa Balsamico
- ½ citronu
- sůl, pepř
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžíce dýňových semínek
Postup
- Polentu připravte podle návodu, osolte a opepřete ji.
- Olivy nakrájejte na tenké plátky, sušená rajčata, bazalku na menší kousky.
- Ještě do horké polenty zamíchejte olivy, bazalku a sušená rajčata. Vyválejte z těsta 1 cm vysoký plát a nechte jej 15 minut vychladnout.
- Mezitím očistěte salát, rajčata, rukolu a cibuli.
- Rajčata nakrájejte na kostky, cibuli a mozzarellu na tenké plátky. Salát natrhejte. Vše ve větší míse promíchejte.
- V menší misce smíchejte sůl, pepř, šťávu z citronu, olivový olej a ocet. Polijte zálivkou salát a opět promíchejte.
- Z plátu polenty nakrájejte jednotlivé tyčinky a na kapce řepkového oleje je na pánvi dozlatova z každé strany opečte.
- Hotový salát podávejte posypaný semínky společně s polentovými tyčinkami.
Náš tip
Salát podávejte s kousky čerstvého avokáda.