Batáty neboli sladké brambory pocházejí z Ameriky. Obsahují vitamín C a B6, které podporují náš imunitní systém a pomáhají chránit srdce. Nachází se v nich také vysoký podíl betakarotenu a draslíku. V jídelníčku by měly mít své místo. Mohou nahradit přílohu, pečené jsou výborné do salátů a ideální jsou také na zahuštění polévek.
Porce: 4
Doba přípravy: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 4 větší batáty
- 2 větší červené cibule
- 400 g červených fazolí v plechovce
- 200 g kukuřice v plechovce
- 400 ml rajčatového pyré
- 4 větší rajčata
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, pepř
- 2 menší chilli papričky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička skořice
- 100 g zakysané smetany
- 100 g sýru Cheddar
- čerstvý koriandr
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Batáty pořádně očistěte a rozkrojte podélně napůl. Osolte je, opepřete, přidejte 1 lžíci řepkového oleje, zabalte je do alobalu a dejte péci cca na 30 minut do změknutí.
- Mezitím si připravte náplň. Červenou cibuli, česnek, chilli papričky a rajčata očistěte, nakrájejte na drobné kostky. Kukuřici a fazole propláchněte pod tekoucí vodou.
- Do hlubší pánve dejte lžíci oleje. Zpěňte na něm cibuli, poté česnek a nechte ho rozvonět. Přidejte rajčata, fazole, kukuřici, chilli papričky, rajčatové pyré, rajčatový protlak a vše důkladně promíchejte.
- Batáty vyjměte z trouby. Vydlabejte vnitřek tak, aby vznikly lodičky.
- Dužinu přidejte do pánve, promíchejte. Směs dochuťte skořicí, cukrem, solí a pepřem. Odstavte.
- Samostatné lodičky naplňte vzniklou směsí, posypejte je nastrouhaným sýrem a dejte péci na dalších cca 15 minut dozlatova.
- Upečené batáty podávejte ozdobené zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem.
Náš tip
Směs, která zůstala a nevešla se do lodiček, můžete podávat samostatně jako přílohu např. k masu či k opečenému tempehu.