Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček

Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček
zdroj: Adobe Stock

Dochucovadla mohou být v kuchyni záchranou, ale zároveň nepřítelem pro vaše tělo. Většinou bývají plné glutamátů a dalších „éček“, které dokáží v organismu nadělat pěknou paseku a zacvičit s chuťovými buňkami. Proto si zkuste vyrobit vlastní. Jak na to?

Užiteční pomocníci v kuchyni
Nejčastěji používanými dochucovadly jsou „vegeta“ a různé bujóny. V kuchyni se přidávají prakticky do jakéhokoliv teplého pokrm – ušetří čas a usnadní práci. Zároveň ale z původně zdravého jídla vytvoří chemický koktejl. A úplně zbytečně. Začněte tím, že vyrazíte na farmářské trhy a nakoupíte zeleninu v té nejlepší kvalitě. Z té to jde totiž téměř samo.

Domácí „vegeta“
Nejméně náročná, a to jak na přípravu, tak na čas, je příprava sypké kořenící směsi, kterou určitě všichni zníte pod označením „vegeta“. Budete potřebovat kořenovou zeleninu, cibuli, pórek, bylinky a sůl. Nebojte se přidat i další druhy zeleniny, které máte rádi. V té mé například nikdy nechybí kedlubna. Veškerou zeleninu si nastrouhejte nebo najemno nasekejte. To samé platí o bylinkách. Petržel a libeček dodají jídlu nezaměnitelnou chuť a navíc příjemně voní. Vše důkladně promíchejte, ale nepřidávejte sůl. Pokud máte sušičku ovoce, teď na ni přijde řada. Klidně vám ale postačí trouba. vyhřátá na 50 °C. Směs každých 15 minut promíchávejte a sušte zhruba hodinu. Potom už stačí všechno pomlít v mixéru nebo mlýnku na maso, přidat sůl a „vegeta“ je hotová.

Poctivý bujón
Stejně snadno, jako si připravíte sypkou kořenící směs, vyrobíte i domácí bujón. Pokud chcete masový, základem budou kosti. Nejdříve uvařte vývar, a to z masa a kostí, kořenové zeleniny, cibule, bobkového listu, nového koření a celého pepře. Zeleninu spolu s masem krátce orestujte na oleji a zalijte vodou. Vařte na mírném plamenu alespoň 6 hodin a pravidelně sbírejte pěnu. Po uvaření vývar sceďte a vařte dalších 45 minut, aby se zredukoval. V tomto kroku přidejte i sůl, a to alespoň 2 polévkové lžíce na 4 kg masa a kostí. Potom ho nechte přes noc odpočívat v lednici, kde se oddělí tuk, který ráno odeberete. Vývar už stačí přelít pouze do nádoby, ve které změní konzistenci a kde ho díky tomu můžete nakrájet na kostičky. Takto připravený bujón vydrží v lednici až půl roku. V mrazáku ještě déle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

10+1 otázek: Rozhovor s Ivanem Rybaříkem na téma Správná výživa amatérských sportovců

10+1 otázek: Rozhovor s Ivanem Rybaříkem na téma Správná výživa amatérských sportovců

Sport a obecně pohybová aktivita je důležitou součástí zdravého životního stylu. Hobby sportovců neustále přibývá a to je dobře. Dnes si budeme povídat o kondici, tréninku a výživě ve sportu právě sportovních...

Čtěte dál
Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho...
Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?

Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?

Sója ještě před lety zažívala v západních zemích doslova boom, začala se ve velkém pěstovat, používat a především i propagovat. Ačkoliv...

Videorozhovor