Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček

Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček
zdroj: Adobe Stock

Dochucovadla mohou být v kuchyni záchranou, ale zároveň nepřítelem pro vaše tělo. Většinou bývají plné glutamátů a dalších „éček“, které dokáží v organismu nadělat pěknou paseku a zacvičit s chuťovými buňkami. Proto si zkuste vyrobit vlastní. Jak na to?

Užiteční pomocníci v kuchyni
Nejčastěji používanými dochucovadly jsou „vegeta“ a různé bujóny. V kuchyni se přidávají prakticky do jakéhokoliv teplého pokrm – ušetří čas a usnadní práci. Zároveň ale z původně zdravého jídla vytvoří chemický koktejl. A úplně zbytečně. Začněte tím, že vyrazíte na farmářské trhy a nakoupíte zeleninu v té nejlepší kvalitě. Z té to jde totiž téměř samo.

Domácí „vegeta“
Nejméně náročná, a to jak na přípravu, tak na čas, je příprava sypké kořenící směsi, kterou určitě všichni zníte pod označením „vegeta“. Budete potřebovat kořenovou zeleninu, cibuli, pórek, bylinky a sůl. Nebojte se přidat i další druhy zeleniny, které máte rádi. V té mé například nikdy nechybí kedlubna. Veškerou zeleninu si nastrouhejte nebo najemno nasekejte. To samé platí o bylinkách. Petržel a libeček dodají jídlu nezaměnitelnou chuť a navíc příjemně voní. Vše důkladně promíchejte, ale nepřidávejte sůl. Pokud máte sušičku ovoce, teď na ni přijde řada. Klidně vám ale postačí trouba. vyhřátá na 50 °C. Směs každých 15 minut promíchávejte a sušte zhruba hodinu. Potom už stačí všechno pomlít v mixéru nebo mlýnku na maso, přidat sůl a „vegeta“ je hotová.

Poctivý bujón
Stejně snadno, jako si připravíte sypkou kořenící směs, vyrobíte i domácí bujón. Pokud chcete masový, základem budou kosti. Nejdříve uvařte vývar, a to z masa a kostí, kořenové zeleniny, cibule, bobkového listu, nového koření a celého pepře. Zeleninu spolu s masem krátce orestujte na oleji a zalijte vodou. Vařte na mírném plamenu alespoň 6 hodin a pravidelně sbírejte pěnu. Po uvaření vývar sceďte a vařte dalších 45 minut, aby se zredukoval. V tomto kroku přidejte i sůl, a to alespoň 2 polévkové lžíce na 4 kg masa a kostí. Potom ho nechte přes noc odpočívat v lednici, kde se oddělí tuk, který ráno odeberete. Vývar už stačí přelít pouze do nádoby, ve které změní konzistenci a kde ho díky tomu můžete nakrájet na kostičky. Takto připravený bujón vydrží v lednici až půl roku. V mrazáku ještě déle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Období podzimu se nese v duchu častých nachlazení. Proč někdo nemocem podlehne snáze a jiný odolá? Vše je otázka síly a efektivity naší imunity, na kterou má vliv řada faktorů včetně stravy. A právě o...

Čtěte dál
Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Vápník je pro lidské zdraví velmi důležitý. Aby ho tělo mělo dostatek, je nutné doplňovat jej stravou. A to nejen mléčnými výrobky....
Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Vločky jsou základem zdravého stravování. Někomu už možná toto spojení doslova leze na nervy, ale to nic nemění na tom, že jsou cestou...

Videorozhovor