Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček

Vegeta a bujón: připravte si dochucovadla doma, bez éček
zdroj: Adobe Stock

Dochucovadla mohou být v kuchyni záchranou, ale zároveň nepřítelem pro vaše tělo. Většinou bývají plné glutamátů a dalších „éček“, které dokáží v organismu nadělat pěknou paseku a zacvičit s chuťovými buňkami. Proto si zkuste vyrobit vlastní. Jak na to?

Užiteční pomocníci v kuchyni
Nejčastěji používanými dochucovadly jsou „vegeta“ a různé bujóny. V kuchyni se přidávají prakticky do jakéhokoliv teplého pokrm – ušetří čas a usnadní práci. Zároveň ale z původně zdravého jídla vytvoří chemický koktejl. A úplně zbytečně. Začněte tím, že vyrazíte na farmářské trhy a nakoupíte zeleninu v té nejlepší kvalitě. Z té to jde totiž téměř samo.

Domácí „vegeta“
Nejméně náročná, a to jak na přípravu, tak na čas, je příprava sypké kořenící směsi, kterou určitě všichni zníte pod označením „vegeta“. Budete potřebovat kořenovou zeleninu, cibuli, pórek, bylinky a sůl. Nebojte se přidat i další druhy zeleniny, které máte rádi. V té mé například nikdy nechybí kedlubna. Veškerou zeleninu si nastrouhejte nebo najemno nasekejte. To samé platí o bylinkách. Petržel a libeček dodají jídlu nezaměnitelnou chuť a navíc příjemně voní. Vše důkladně promíchejte, ale nepřidávejte sůl. Pokud máte sušičku ovoce, teď na ni přijde řada. Klidně vám ale postačí trouba. vyhřátá na 50 °C. Směs každých 15 minut promíchávejte a sušte zhruba hodinu. Potom už stačí všechno pomlít v mixéru nebo mlýnku na maso, přidat sůl a „vegeta“ je hotová.

Poctivý bujón
Stejně snadno, jako si připravíte sypkou kořenící směs, vyrobíte i domácí bujón. Pokud chcete masový, základem budou kosti. Nejdříve uvařte vývar, a to z masa a kostí, kořenové zeleniny, cibule, bobkového listu, nového koření a celého pepře. Zeleninu spolu s masem krátce orestujte na oleji a zalijte vodou. Vařte na mírném plamenu alespoň 6 hodin a pravidelně sbírejte pěnu. Po uvaření vývar sceďte a vařte dalších 45 minut, aby se zredukoval. V tomto kroku přidejte i sůl, a to alespoň 2 polévkové lžíce na 4 kg masa a kostí. Potom ho nechte přes noc odpočívat v lednici, kde se oddělí tuk, který ráno odeberete. Vývar už stačí přelít pouze do nádoby, ve které změní konzistenci a kde ho díky tomu můžete nakrájet na kostičky. Takto připravený bujón vydrží v lednici až půl roku. V mrazáku ještě déle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Velikonoční svátky jsou odjakživa spojeny s dobrým jídlem. Na každý den náleží právě jedno a nádivka je neodmyslitelně spojována s Bílou sobotou. Lze ji připravit i bez masa a přitom bude stále chutná....

Čtěte dál
Rozhovor s biochemičkou Lenkou Svobodovou: Jak podpořit imunitu vhodnou stravou

Rozhovor s biochemičkou Lenkou Svobodovou: Jak podpořit imunitu vhodnou stravou

Nacházíme se v situaci, o které se mnohým z nás ani nezdálo. Náš svět a naše celkové zdraví ohrožuje nový typ koronaviru, který způsobuje...
Rady na to, jak pracovat z domu a nezbláznit se z toho

Rady na to, jak pracovat z domu a nezbláznit se z toho

Kvůli pandemii nového typu koronaviru se mnoho společností uchyluje práci z domova, kam vysílá zaměstnance, aby tak snížily riziko...

Videorozhovor