Švestkový koláč s pudinkem

Švestkový koláč s pudinkem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Švestky jsou ovocem pozdního léta, ze kterého můžete připravit spoustu úžasných dobrot. Tyto superpotraviny obsahují vitamín E, A, B z minerálů potom draslík, vápník, hořčík a fosfor. Jsou bohaté na vlákninu a pomáhají proti zácpě. V chladnějších měsících si můžete dopřávat švestky sušené či v podobě povidel.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 26 cm)

Na těsto

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • špetka soli

Na náplň

  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 0,5 l polotučného mléka
  • 20 čerstvých švestek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička sušené vanilky

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl a změklé máslo. Vytvořte drobenkovou strukturu. 1/3 drobenky odložte.
  2. Ke zbylé drobence přidejte med, žloutky, polotučné mléko a vypracujte kompaktní těsto. To nechte 15 minut v chladu odpočívat.
  3. Mezitím si připravte náplň. Pudink připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku, med a nechte vychladit.
  4. Švestky omyjte, vypeckujte a rozpulte.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem. Vložte do formy těsto a roztlačte ho do stran. Nechte předpéci na cca 10 minut.
  6. Poté na těsto naneste pudink, na něj švestky, posypte zbylou drobenkou a dejte péci na cca 40 minut.
  7. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Vyzkoušejte i čokoládový pudink a místo švestek čerstvé ostružiny.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!