Švestky jsou ovocem pozdního léta, ze kterého můžete připravit spoustu úžasných dobrot. Tyto superpotraviny obsahují vitamín E, A, B z minerálů potom draslík, vápník, hořčík a fosfor. Jsou bohaté na vlákninu a pomáhají proti zácpě. V chladnějších měsících si můžete dopřávat švestky sušené či v podobě povidel.
Porce: 12 ks
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 26 cm)
Na těsto
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce polotučného mléka
- špetka soli
Na náplň
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 0,5 l polotučného mléka
- 20 čerstvých švestek
- 2 lžíce medu
- 1 lžička sušené vanilky
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouku, sůl a změklé máslo. Vytvořte drobenkovou strukturu. 1/3 drobenky odložte.
- Ke zbylé drobence přidejte med, žloutky, polotučné mléko a vypracujte kompaktní těsto. To nechte 15 minut v chladu odpočívat.
- Mezitím si připravte náplň. Pudink připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku, med a nechte vychladit.
- Švestky omyjte, vypeckujte a rozpulte.
- Předehřejte troubu na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem. Vložte do formy těsto a roztlačte ho do stran. Nechte předpéci na cca 10 minut.
- Poté na těsto naneste pudink, na něj švestky, posypte zbylou drobenkou a dejte péci na cca 40 minut.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Vyzkoušejte i čokoládový pudink a místo švestek čerstvé ostružiny.