Superpotraviny: Které za to opravdu stojí a za které se utrácet nevyplatí?

Superpotraviny: Které za to opravdu stojí a za které se utrácet nevyplatí?
zdroj: Adobe Stock

Se superpotravinami se v posledních letech roztrhl pytel. Goji, acai, chia semínka, spirulina nebo včelí pyl. To je jen několik příkladů exotických superpotravin, které často v dobré víře kupujeme. Jsou skutečně tak zdravé, jak se tvrdí? A jak si v porovnání s nimi stojí naše lokální potraviny?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma superpotraviny jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Superpotraviny
Superpotraviny, neboli moderně „superfoods“, jsou nutričně zajímavé potraviny převážně rostlinného původu, které obsahují širokou škálu zdraví prospěšných látek ve velmi koncentrovaném množství. Často jde o plody rostlin a samotné rostliny, které rostou v odlehlých oblastech země, jako jsou tropy, pohoří, pouště apod. Jsou tu mezi námi často stovky let, ale až moderní uspěchaná doba plná stresu je přivedla do povědomí moderním civilizacím jako doplňky, často velmi nutričně chudé, stravy. 
Mezi nejvíce trendy superpotraviny patří určitě zelené potraviny – chlorella, spirulina a zelený ječmen. Dále chia semínka, bohatá na omega-3 mastné kyseliny, goji, acaí, maca nebo např. včelí pyl. Mnoho z nich je exotických, a tak si možná kladete otázku, co to vlastně je a má mě to zajímat?
V České republice máme mnoho lokálních superpotravin a z toho důvodu bychom se primárně měli soustředit na to, co poskytuje naše lokální příroda a těžit ze superpotravin okolo nás. Jsou to například borůvky, česnek, hlíva ústřičná nebo vlašské ořechy a lněné semínko.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!