Domácí sušenky rychle zaženou hlad, proto je dobré mít je neustále u sebe např. v uzavíratelných sáčcích. Dejte si sušenky s řeckým jogurtem, tvarohem či kefírovým mlékem, který díky svým probiotickým účinkům pozitivně působí na střevní mikroflóru. Zázvor působí protizánětlivě a dodává sušenkám lehce ostrou chuť.
Porce: 25 sušenek
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g kokosového cukru
- 100 g másla
- 1 lžíce kukuřičného sirupu
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 20 g čerstvého zázvoru
- špetka soli
- ořechy, čokoláda (na ozdobu)
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Zázvor očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. V hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience. Máslo, vejce, kokosový cukr, sirup ušlehejte do pěny. Poté postupně přisypávejte suchou směs, zázvor a vymíchejte kompaktní těsto.
- Z těsta vyválejte dva válečky a nechte je v lednici cca 30 minut odpočinout.
- Poté z těsta krájejte jednotlivá kolečka (cca 1 cm) a vytvořte z nich malé sušenky. Dejte je na plech, ozdobte např. kešu ořechy, pistáciemi, čokoládou a dejte péct dozlatova.
- Nechte vychladnout a podávejte např. s horkým kakaem.
Náš tip
Sušenky před pečením můžete ozdobit např. sušeným ovocem či hrubozrnnou solí.