Svět hubnutí je, upřímně řečeno, byznys, který je plný mýtů. Lidem se často doporučují bláznivé věci, z nichž většina nemá žádné logické opodstatnění. Dali jsme dohromady několik fíglů, které ale mají své logické opodstatnění a pokud si je osvojíte, mohou vám v procesu hubnutí pomoci.
Trvalého výsledku nedosáhnete ze dne na den. A pokud chcete zhubnout, musíte častěji více energie vydávat než přijímat. To jsou fakta, která platí a platit budou. Na rozdíl od mnoha pseudo-doporučení vydávaných mnoha pseudo-odborníky, která jsou vynášena na základě mnoha pseudo-studií, které po zopakování ani nevyjdou stejně, načež je nelze požadovat za seriózní vědecké výzkumy. Protože co je základem seriózní vědecké studie? Naštěstí existují i rady stojící právě na takových základech pevně stanovených vědou. Pojďme se na některé z nich podívat.
1. Snídejte vejce
Studie ukazují, že pokud nahradíte část sacharidů konzumovaných k snídani bílkovinami z vajec, může vám to v následujících 36 hodinách pomoci sníst méně kalorií, více zhubnout a zbavit se vyššího množství tělesného tuku. Pokud nejíte vejce, nic se neděje. Nahraďte je jiným zdrojem bílkovin – třeba jogurtem, tvarohem, sýrem nebo luštěninami či sójovými výrobky.
2. Pijte černou kávu nebo zelený čaj
Kvalitní káva obsahuje antioxidanty a její konzumace tělu přináší četné výhody. Výzkumy potvrzují, že kofein v kávě může zrychlit metabolismus o 3-11 % a spalování tuku dokonce až o 10-29 %. Přestože oproti kávě obsahuje méně kofeinu, působí podobně i zelený čaj. Je totiž nabitý silnými antioxidanty, které synergicky pracují s kofeinem, aby podpořily spalování tuků.
3. Zkuste přerušovaný půst
Krátkodobé studie naznačují, že občasné hladovění je pro hubnutí stejně účinné jako nepřetržité omezování kalorií. Tomuto schématu odpovídá dnes populární způsob stravování známý jako přerušovaný půst, během něhož lidé cyklují mezi obdobími půstu a jídla. Ve srovnání s nízkokalorickými dietami může navíc přerušovaný půst snížit riziko ztráty svalstva.
4. Používejte menší talíře
Ukázalo se, že používání menších talířů vede u velkého množství lidí k tomu, že méně jedí – na malém talíři jídlo vynikne, zdá se, že je ho více a roli zde jistě hraje i fakt, že mnohdy „jíme očima“.
5. Jezte pálivá jídla
Chilli papričky obsahují kapsaicin, což je rostlinný alkaloid zodpovědný za jejich pálivost. Podle odborníků může zrychlovat metabolismus a mírně snižovat chuť k jídlu. Bohužel si však tělo časem může vůči jeho účinkům vyvinout toleranci, což může omezit jeho dlouhodobou účinnost.
6. Žvýkejte pomaleji
Mozku, hypotalamu, chvíli trvá, než zaregistruje, že jste sytí – zhruba 15 až 20 min. Některé studie ukazují, že právě z toho důvodu je výhodnější pomalé kousání a žvýkání potravy, které pomůže přijmout méně kalorií a zvýšit produkci hormonů spojených s hubnutím.
7. Hlad zajídejte zdravými potravinami
I v případě, že máte hlad jako vlk, myslete dopředu a nesahejte po jednoduchých cukrech, které jsou v tomto směru kontraproduktivní. Vybírejte skutečné, zdravé potraviny, plné vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Jedná se o ovoce a zeleninu, luštěniny a ořechy či semínka, případně vejce, kvalitní maso či mléčné výrobky.