Příznaky celiakie, které byste neměli přehlížet

Příznaky celiakie, které byste neměli přehlížet
zdroj: Shutterstock

Lepek je směs bílkovin, vyskytující se v různých kombinacích v zrnech pšenice, ječmene a žita. Někteří lidé na něj mohou mít intoleranci, jiní mohou být vyloženě alergičtí. Nejvážnější formou je však celiakie, autoimunitní onemocnění střeva.

Jako celiakie bývá označována nemoc, při níž konzumace lepku vyvolává v organismu imunitní reakci způsobující zánět a poškození tenkého střeva. Jedná se o vážný stav, který může způsobit celou řadu zažívacích obtíží. Tyto nejčastější symptomy celiakie byste rozhodně neměli ignorovat.

Průjem
Řídká vodnatá stolice bývá jedním z prvních známek celiakie. V jedné studii hlásilo jeho výskyt před zahájením léčby až 79 % pacientů. U mnoha z nich se potom během několika dnů po zahájení léčby snížil, ale průměrná doba jeho úplného odeznění se pohybovala kolem 4 týdnů. Průjem však může mít i řadu dalších příčin, jako jsou infekce, jiné potravinové nesnášenlivosti či jiné střevní problémy.

Zácpa
U některých lidí způsobuje celiakie průjem, u jiných se může projevit i zácpou. Poškozuje totiž střevní klky, což jsou malé záhyby v tenkém střevě, které jsou zodpovědné za vstřebávání živin. Ty nemusí být schopny živiny absorbovat a vtáhnout ze stolice jen přebytečnou vlhkost. To vede k jejímu tvrdnutí a potížím s jejím průchodem. Následkem je nepříjemná a mnohdy bolestivá zácpa.

Nadýmání a plynatost
Celiakie může způsobit zánět trávicího traktu, což může mít za následek řadu trávicích potíží. Mezi ně patří nadýmání, které bývá podle studií dokonce nejčastější. Lepek jej může způsobovat dokonce i u jedinců, kteří celiakií netrpí. U pacientů s neléčenou celiakií se často objevuje i plynatost, která byla v jedné studii dokonce označena za jeden z nejobvyklejších příznaků způsobených konzumací lepku u osob s celiakií. Za plynatostí však může stát i zácpa, polykání vzduchu, intolerance laktózy nebo syndrom dráždivého tračníku a další.

Únava
Kromě infekcí, potíží se štítnou žlázou, deprese a anémie může zvýšená únava a nízká hladina energie značit i začínající celiakii. Pacienti s celiakií také zaznamenávají potíže se spánkem, což samo o sobě může vést k častému nedostatku sil a chuti do života. Na to může navázat i vznik deprese.

Úbytek hmotnosti
Mimo rakoviny, deprese, cukrovky či potíží se štítnou žlázou může za prudkým úbytkem hmotnosti stát i celiakie. Narušuje totiž schopnost těla absorbovat živiny z potravy, což může vést k podvýživě a s ní spojenému nevysvětlitelnému hubnutí. S tím může souviset i nedostatek cenných živin, jako je třeba železo, což může vést k anémii a výše zmiňované únavě a slabosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...